aug 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ongelukjes op vakantie: gauw gebeurd (1)

Een ongeluk gaat in een klein hoekje schuil, vooral tijdens zomerse gezinsvakanties. Nu met corona gaan we wellicht meer kiezen voor een vakantie dichtbij, voor een meer sportieve versie en dus zijn ongelukjes gauw gebeurd, vooral met kinderen die fietsen, klimmen, lopen, zwemmen en kattenkwaad uithalen. Maar het hoeft niet te eindigen in een drama, vooral niet als je weet hoe je dat allemaal best aanpakt.

Veiligheidshalve doe je er daarom goed aan dit Eerste-Hulp-Bij-Ongevallen A.B.C. steeds bij de hand te houden. Want het is niet ongewoon dat als er iets gebeurt velen in paniek geraken, of gewoon niet weten hoe ze best reageren. Soms kunnen goed bedoelde reacties juist slecht of onvolledig zijn, waardoor veel tijd verloren gaat of in extreme gevallen het leven van de patiënt in gevaar komt. Het is dus goed om voor de meest voorkomende problemen van tevoren het goede antwoord te kennen en te bestuderen, zodat je helder en direct kan oordelen en gepast kan reageren als zich iets voordoet. Het kan trouwens met je eigen kinderen of kleinkinderen gebeuren.

In de vakantie wordt er door veel mensen veel meer aan sport gedaan dan in de rest van het jaar. Heel logisch dus dat je dan geconfronteerd wordt met allerlei problemen.

Als je met je gezin op vakantie gaat, of zelfs als je in eigen land of thuisblijft, kunnen allerlei kleine ongelukjes de dag, maar hopelijk niet de hele vakantie verpesten. Om te vermijden of te voorkomen dat het dit laatste wordt, kan je best deze raadgevingen gebruiken.

Beten en steken: Meteen ingrijpen

Veel mensen uit de stad brengen hun vakantie nu in de natuur, aan zee, of op het platteland door, of in een omgeving die ze niet gewend zijn. In de stad zijn geen dieren zoals op het platteland, in de bergen of gewoon in de natuur. Velen hebben er niet meer leren mee leven en ze zijn dan ook compleet van de kaart als een minuscuul klein diertje in hun omgeving zit. Soms kan dat minuscuul klein diertje ook heel veel ongemakken veroorzaken. Er is een menigte dieren die je kunnen bijten of steken. Bij een insectenbeet, moet je nagaan of de angel nog in het wondje zit. Als dat het geval is, moet je die dadelijk verwijderen. Daarna dep je de beet met azijn of citroensap of melkwei of je legt er een doekje op waarin je voordien gesnipperde uien hebt geknoopt. Bij een adder- of slangenbeet moet je als de bliksem naar een arts. Onthoud goed hoe de slang of de adder eruit zag: kleur, vorm, grootte, want dat kan van belang zijn voor het tegengif. In afwachting van de komst van de arts moet het verwonde lichaamsdeel tussen hart en wonde worden afgebonden en het slachtoffer moet zich zo onbeweeglijk mogelijk houden. Word je op reis gebeten door een hond, een vos, een rat of een dergelijk dier dan laat je je best een injectie toedienen tegen de klem en een tweede tegen hondsdolheid.

Blaren doorprikken of niet?

Voor velen is het geen dagelijkse kost om flink te bewegen. De lockdown is er wel geweest, waardoor velen weer de natuur gaan opzoeken, of ze wilden gewoon wat oorspronkelijker gaan leven en meteen ook de beuk erin zetten, dat wil zeggen ze beginnen te bewegen als in hun jeugd. Voor de meesten is het trouwens ook al zo lang geleden dat ze nog zo fel hun spieren hebben aangesproken, soms voelen ze zich als in de jeugdbeweging. De resultaten liegen er trouwens niet om. Verfrissende natuurwandelingen langs brede zandstranden, door lommerrijke bossen of over nauwe bergpaden kunnen geweldig veel deugd doen. Wel jammer dat niet geoefende wandelaars daar aan het eind van hun tocht dikwijls blaren aan overhouden. Bij de behandeling van deze met helder vocht gevulde, onderhuidse blaasjes geniet het de voorkeur ze niet te doorprikken, vanwege het gevaar op infectie. Beter is ze met gaas en een pleister af te dekken. In uitzonderlijke gevallen (bvb. als de blaar je verhindert om noodzakelijke bewegingen uit te voeren), kan je helaas niet anders dan ze wel te doorprikken.

Dan ga je best als volgt tewerk: je ontsmet ze met een in alcohol of in jodium gedrenkt watje. Vervolgens gloei je een naald uit door de punt ervan boven een vlammetje te houden (denk erom, de punt goed in het midden van de vlam te houden want ze mag in géén geval zwart worden!). Met de gesteriliseerde naald steek je de blaar nu op twee tegenovergestelde plaatsen door. Met het watje druk je de kleurloze vloeistof uit de blaar, waarna je die afdekt met een gaaspleister. Opgepast: knip in géén geval de losse huid weg!

Blauwe plekken, bloedneuzen en builen

Met kinderen op reis gaan, betekent rekening houden met de nodige valpartijen en met de waarschijnlijkheid dat zoon- of dochterlief het daar niet ongeschonden vanaf zal brengen. Blutsen en builen zijn gemakkelijk te behandelen: om de zwelling tegen te gaan, leg je simpelweg een koude kompres op de pijnlijke plek.

Bij een neusbloeding laat je het slachtoffer voorovergebogen op een stoel zitten. Je laat hem/haar eens flink zijn neus snuiten zodat eventuele bloedstolsels meteen uit het reukorgaan verwijderd worden. Ten slotte knijp je zijn/haar neus gedurende vijf à tien minuten stevig dicht. Als de bloeding langer dan een halfuur aanhoudt, moet een dokter geraadpleegd worden.

Zogenaamde hematomen of blauwe plekken smeer je best in met een daarvoor bestemde crème zoals Arnicazalf. Ben je in de natuur, dan kan je valkruid gebruiken en over de pijnlijke plek wrijven.

Met een blauw oog moet je altijd op je hoede zijn. Je kan de zwelling verminderen door ijs of een koude, natte doek op het oog te leggen. Dat neemt niet weg dat het slachtoffer in elk geval door een arts moet onderzocht worden want het oog of de oogkas kan beschadigd zijn.

Wat te doen bij brandwonden?

Niet enkel kinderen spelen graag met vuur, ook volwassenen zijn daar dol op. Al zijn deze laatsten handiger in het camoufleren van hun fascinatie ervoor. Zij noemen het „barbecueën”, een bezigheid die elke zomer weer talloze slachtoffers maakt. Ouders laten trouwens hun kinderen vaak al te gemakkelijk met vuur omgaan, ze betrekken hen soms bij gevaarlijke bezigheden. Niet te verwonderen dat sommige kinderen gaan experimenteren met lucifers en benzine en ware catastrofes aanrichten.

Sommige kinderen zijn daardoor tijdens hun vakantie voor de rest van hun leven verminkt geraakt, of hebben have en goed van hun ouders verloren gewoon door onvoorzichtige spelletjes. Een brand is niet moeilijk te veroorzaken. Maar erger dan dat is het persoonlijk leed.

Vaak wordt op brandwonden trouwens ook compleet verkeerd gereageerd. Velen denken nog dat meteen de lucht van de huid moet worden afgesloten door olie of zalf op de brandwonde te doen. Totaal verkeerd!

Wie zich verbrandt, moet de brandwonde zo snel mogelijk gedurende minstens tien minuten onder koud, stromend water houden. Daarna komt het erop aan de wonde infectievrij te houden. Dat gebeurt best door ze met een steriel verband af te dekken.

Belangrijk:

  • Je mag deze kwetsuur nooit behandelen door er boter, olie, melk of zalf op te smeren!
  • In geen enkel geval mag je eventuele brandblaren doorprikken of opensteken!
  • Indien de verbranding ernstiger blijkt te zijn, moet je zo snel mogelijk naar een dokter.

Wordt voortgezet:

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer