Waarom je af en toe azijn in de wasmachine moet gieten

Zeker nu we nog altijd een beetje in ons kot zitten, hebben we meer tijd om met huiselijke taken bezig te zijn. Veel mensen doen ook aan sport en dat is verstandig, tenminste als die sport verstandig wordt beoefend, met om te beginnen voldoende afstand van elkaar. De kinderen ravotten ook meer buiten, wat zeker gezonder is dan voortdurend binnen te zitten om zich te vergapen aan televisie of de tablets.

Wat is daarvan het gevolg? Er worden meer wasjes gedaan. De wasmachines draaien overuren en de droogkasten eveneens. Daarbij moet je ook nog de huisvlijt rekenen van mensen die nu liever zelf koken, zelf de afwas doen in de plaats van wegwerpproducten te gebruiken.

Het gevolg is dat er een ongemerkte aanval bezig is binnen in je eigen huis: de afvoerbuizen vullen zich langzaam maar zeker met aaneengekoekte zeepresten. Die zien eruit als een soort vies, hard piepschuim. Die zeepresten kunnen zo agressief worden dat ze op den duur de afvoerleidingen of putjes gaan verstoppen, waardoor het water niet op tijd meer weg kan. Als er dan een heftige regenbui komt waarbij enorm veel water tegelijk naar de riolen moet worden afgevoerd kunnen de leidingen dat volume niet meer slikken en er dreigt overstroming in je huis, je kelder of een plaats waar het water wordt tegengehouden.

Verstopte leidingen in huis kunnen geurhinder veroorzaken en dat kan de gezondheid schaden, zelfs levensgevaarlijk worden. Controleer daarom zowel de wasmachine als de syfonputjes en spoor ook lekken op. Van zodra er geurhinder is, moet je alert zijn!

Dat is geen sprookje, geen fantasie, dat is een werkelijkheid die regelmatig voorkomt. Heel veel afvoerriolen hebben daarom controleluiken onder de vorm van klokroosters. Dat laat toe om met een rioolrat of speciale veer of borstel de riolen te reinigen, terwijl door de klokvorm van het rooster een soort waterslot gecreëerd wordt zodat geurhinder uitgesloten wordt. Tegenwoordig kan dat ideaal gebeuren met een hogedrukspuit waarbij zo’n rioolslang de klus klaart, door met fijne stralen onder zeer hoge druk, de leidingen schoon te spuiten.

Sommige leidingen voorzien onderweg ook putten met een waterslotsteen waardoor het vuil tegengehouden wordt (syfonput), maar die kunnen gemakkelijk verstopt geraken door resten zeep, vet van de keuken, gemengd met detergent. Dat vormt op den duur een harde prop die alles afsluit.

Daarom is het van het grootste belang om alle leidingen regelmatig door te spoelen en vooral te voorzien dat de controleputjes bereikbaar blijven. Het is niet verstandig om zo’n putje in de woning onder de keuken te laten metselen of installeren bijvoorbeeld. Veel jonge bouwers laten zich daarin door de gemakzucht van de aannemer vangen.

Zo’n put heet syfonput. Zo’n syfon of dubbele elleboog bevindt zich ook onder elke afvoerbak of lavabo in keuken of badkamer. Ook die kan verstopt geraken.

Wat helpt daartegen? Natuurlijk kan je niet met de hoge druk aan het werk binnen in je huis, maar doe hier een flinke schep natriumbicarbonaat in het afvoerrooster en giet er wat heet water achter.

En de wasmachine? Die moet je af en toe leeg laten draaien met azijn in de plaats van een watercyclus. Azijn zorgt er voor dat zeepresten worden opgelost in de machine en dat ze worden afgevoerd naar de leidingen, terwijl de leidingen zelf daar ook van profiteren.

Dus is het van het grootste belang dat je je wasmachine regelmatig schoonmaakt. Waarom? Als je veel wasmiddel gebruikt, krijg je na verloop van tijd dus die opeenhoping van zeepresten. Als dit spul in je afvoerpijpen komt, kan de ellende soms niet te overzien zijn. Bovendien kan dit op den duur ook zorgen voor geurhinder, zelfs stank en dat kan levensgevaarlijk zijn. Denk maar aan de treinramp in Wetteren van zeven jaar geleden, waar rioolgas in een woning is terecht gekomen met als gevolg: de dood van de huisbewoner.

Dus is het van het grootste belang de afvoerleidingen in je woning steeds schoon en open te houden, en ook de syfonputjes regelmatig te controleren op opeengehoopte en samengekoekte zeepresten die alles kunnen verstoppen. Daarom de beste raad voor een propere wasmachine: voer af en toe een lege cyclus uit met een kopje witte azijn. Dit helpt om zeepachtige resten van uw leidingen te verwijderen en erger in je woning te voorkomen.

En natuurlijk moet je de woning regelmatig verluchten. Maar om een perfect klimaat in je woning te verkrijgen, kan je gebruik maken van de nieuwste technieken en wetenschappelijke kennis op het gebied van probiotica.

Een tip: Denk daarom aan een vernevelaar van probiotische stoffen om elk oppervlak in je woning clean en smetvrij te houden.

Laat de vernevelaar van FREEMED, de klus klaren en je krijgt gezonde lucht cadeau.

Je kan de Freemed probiotische vernevelaar bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is gevarieerd eten van belang?

Elk onderzoek wijst het uit: gevarieerd en gezond eten is van essentieel belang voor ons welbevinden en voor het goed functioneren van alle organen, zodat we tot op hoge leeftijd perfect kunnen doorgaan en ons goed voelen. Sinds de ontdekking van “vitamines” is...

Lees meer

Zwanger: dan is één glas wijn al te veel!

De zwangerschap is een bijzondere tijd. We vertellen niets nieuws als we stellen dat alles wat de aanstaande moeder eet en drinkt van invloed is op de ontwikkeling, de gezondheid en het latere gedrag van de toekomstige baby, het kind. Zo is het bekend dat roken...

Lees meer

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en...

Lees meer

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de...

Lees meer