jul 27, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Water en voedsel als bacteriebom

Misschien staan we er niet graag bij stil, maar de grootste kans op voedselvergiftigingen komt voor op vakantie. De sfeer is wat losser, men wil weer genieten van de vrijheid en de schade inhalen, men probeert van elke seconde te profiteren en de levenslust toe te passen op terrasjes, langs eetstalletjes, aan ijskraampjes, aan strandbars. De kans is dan ook groot dat in bepaalde exotische streken en omstandigheden het niet zo nauw genomen wordt met de hygiëne. Handen wassen is het eerste maar vooral de bewaring van voedsel en drank is op sommige plaatsen een ijdel punt.

Bij ons is de kans kleiner, maar in sommige toeristische streken, zelfs in Europa langs de zonnige costa’s kan de enorme toeristen aangroei tot gevolg hebben dat de drinkwatervoorziening in het gedrang komt. Soms wordt water van mindere kwaliteit in de leiding gejaagd. In exotische streken is water haast altijd een bacteriebom.

Een vakantie onder de ruisende palmen kan snel verbrod worden en het leven kan zelfs in gevaar komen als een amoebenbesmetting veroorzaakt door besmet water niet tijdig wordt ontdekt. In het zuiden kun je beter helemaal niet eten en drinken zoals het uitkomt en zoals we thuis gewend zijn.

Gezondheid hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Een eenvoudig receptje met groenten en kwark kan heerlijk smaken en is zeker gezond. In exotische gebieden moet je wel erg voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt.

Opgelet met water

Drinken van de kraan moet er met alle stelligheid worden ontraden. De inboorlingen kunnen wel een immuniteit hebben opgebouwd, maar wij westerlingen die gewoon zijn geraakt om in een half steriele wereld te leven, lopen er het grootste gevaar. Na een vier- tot vijftal dagen kan de vakantie al verbrod zijn: diarree, heftige buikpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn… soms kan het gebeuren dat een toerist niet meer weg te slaan is van het toilet en zijn er wel dertig ontlastingen per dag. Dat kan gepaard gaan met koorts, soms slijmerige bloederige ontlasting. Het ergste is zelfs een amoebendiarree die zich in de dikke darm nestelt en er als een echte bloedzuiger tewerk gaat. Die gaat lopen met de beste krachten van de mens.

Wie de ziekte heeft opgelopen en niet tijdig en gepast heeft gereageerd, kan jaren later nog de nasleep van de infectie ondervinden. Het opstijgende gedeelte van de dikke darm kan aan de rechterkant nog jaren gevoelig blijven voor druk. Wie nalatig is, kan zelfs leverabcessen ontwikkelen, soms is de afloop dodelijk.

Papaja is een uitstekende vrucht die zowel preventief als curatief tegen deze problemen kan worden genomen. Het bevat een enzym dat de eiwitten in deze amoeben te lijf gaat. Ook look bevat enzymen tegen dysenterie en tegen eencelligen. Maar dat neemt niet weg dat uiterste voorzichtigheid en hygiëne zijn geboden.

Niet te veel zuivel

Vaak wordt zuivel in de zomer als een goede alternatieve drank aangeprezen. Dat bekomt niet iedereen even goed, want na het drinken van behoorlijke hoeveelheden melk of het eten van veel kaas reageren heel wat mensen heel ongunstig: diarree, uitslag, moeilijke spijsvertering.

Dat is niet te verwonderen want er zijn behoorlijk wat patiënten die kampen met een tekort aan lactase. Dat lactaseferment dat bij zuigelingen voldoende aanwezig is, vermindert stelselmatig bij het opgroeiende kind. Er zijn gebieden in de wereld waar de mensen er haast geen meer hebben. Daar melkproducten leveren om de honger te stillen is een dwaasheid. De melklobby is trouwens heel machtig. Herinner je de inspanningen van Nestlé destijds om in ontwikkelingslanden de jonge moeders te overhalen af te zien van borstvoeding, maar wel poedermelk te geven.

En het calcium dan?

Het is een zuivere mythe te moeten geloven dat zuivel het enige zaligmakende product is met betrekking tot calcium en de preventie van osteoporose of de opbouw van een sterk en gezond skelet. Het bewijs is er dat calciumtabletten niet genezen maar wel blokkeren. Osteoporose komt in de ontwikkelingslanden niet voor. Kalkgebrek is een probleem van verzuring. Door overdadig eiwitten te eten, gaan we calcium uitscheiden. De klassieke opvatting zegt: neem dan meer kalk, terwijl ze eigenlijk de oorzaak niet aanpakken. Wie minder vlees eet, zal vanzelf al minder kalk nodig hebben, want het hormoon zal het vanzelf reguleren.

Magnesium en foliumzuur (54 mg) als aanvulling gebruiken is ideaal opdat op die manier minder calcium uit de botten zou verdwijnen. We hebben ook te weinig boor, omdat we te weinig groenten en fruit eten en het fruit dan bovendien ook nog schillen, waar het meeste boor in te vinden is. Het menselijk lichaam heeft 6 à 12 mg boor per dag nodig, terwijl de meesten niet eens aan 2 à 3 mg geraken. Niet te verwonderen dat ze last krijgen van osteoartritis en osteoarthrose, want ze hebben te weinig boor.”

Zorg ook voor je haren

Niet alleen de huid verdient aandacht, ook de haren moeten goed worden verzorgd, want onder invloed van het Uv-licht in de zon, de veelvuldige wasbeurten, het zout water en de kleurmiddelen wordt het bros, breek het en verliest het zijn gezonde aanschijn. Daarom is het goed ook de haren tijdens de zomer en vooral na het zonnebad extra te verzorgen. Na een douche of bad moet het haar goed worden ingewreven met amandelolie. Ook zwavel is nuttig: een doorgesneden ui op het haar smeren vooraleer het haar te wassen kan al wonderen doen. In het laatste spoelwater wat melkzuur of citroen geeft aan het haar zijn zijige, gezonde glans terug.

Kleine zomerongemakjes

Uiteraard gedragen we ons in de zomer anders dan in de winter. We trekken meer naar buiten, lopen meer in de gezonde lucht. Sommige mensen zijn overgevoelig voor veranderingen en kunnen bijvoorbeeld aan zee moeilijker inslapen dan thuis. De schildklier kan er verantwoordelijk voor zijn, doordat ze plots meer jodium aangeboden krijgt (zeelucht). Daardoor ook kunnen kinderen gevoeliger zijn en zenuwachtiger reageren. Iedereen moet zichzelf leren observeren en nagaan of de vakantieplaats voor hem en het gezin wel goed gekozen is.

Slaapproblemen kunnen worden verholpen met eenvoudige kruidenmengsels: valeriaan, hop, melisse. Je kan ze als thee zetten. Ook tryptofaan (500 à 2000 mg en melatonine 1 à 5 mg) kunnen hierbij helpen.

Tegen wagenziekte en bij vliegtuigongemakken helpt gember of Nux Vomica en Tabacum uit de homeopathie.

Gezonde zomerse receptjes

Thee: een zeer gezonde en dorstlessend kruidendrankje is een soeplepel citroenmelisse plus één soeplepel salie in een liter gekookt water. Schitterend van smaak, zeer verfrissend en gezond.

Dorstlessend sapje: Met de sapcentrifuge: één deel appelsap, één deel wortelsap, één deel sinaassap of citroensap. Giet alles boven elkaar, dan heb je een schitterende cocktail waarbij de kleurtjes gescheiden blijven. Heerlijk om zien, boordevol vitamines C en bèta-carotenoïden en zeer dorstlessend.

Slaschoteltje: Bedek de bodem van een bord met grote slabladen. Leg er in stervorm leeuwentand (paardenbloem) bovenop. Rasp worteltjes, rode bietjes, knolselder en leg in aparte vakken bovenop de slabladen. Vul aan met zuurkool en jeneverbessen, gesneden tomaten, staafjes witte selder en kleine in stukjes gebroken bloemkool.

Maak een heerlijk sausje van vijf lepels olijfolie en drie lepels citroensap, twee lepels kwark en twee koffielepels mosterd. Goed mengen en over het rauwkostslaatje gieten. Naar believen koude zalm, sardientjes of makreelfilets of koude gekookte maïs toevoegen. Heerlijk en supergezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde