jan 31, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Je wilt zwanger worden? Laat je man geen hete baden nemen!

Er zijn jonge paren die hun kinderwens maar niet in vervulling zien gaan, wat ze ook proberen. Een controle bij de gynaecoloog kan duidelijkheid verschaffen over de aard van de hinder. Mogelijks zijn de eileiders verkleefd en dat gebeurt nogal eens bij vrouwen die in hun jongere jaren een vermageringsmanie hebben gehad. Doorblazen van de eileiders kan dit probleem verhelpen. Ook de eicellen kunnen eventueel moeilijk bevruchtbaar zijn. Hoge dosissen vitamine E samen met foliumzuur kunnen dit probleem verhelpen.

Tegelijk mag de vrouw niet roken en moet ze koffie laten staan. Wie veel koffie drinkt, verkleint hiermee de kans op zwangerschap evenals bij tabak gebruiksters. Vitamine E is de vruchtbaarheidsvitamine. Bij voorkeur wordt ze in natuurlijke vorm genomen, omdat de absorptie veel beter is. Tarwekiemolie is een rijke bron van vitamine E, ze bestaat ook in capsules.

Zowel om zwanger te kunnen worden als tijdens de zwangerschap is een gezonde levensstijl van groot belang, zowel voor de moeder als de toekomstige baby. Maar ook de rol van de vader mag niet onderschat worden.

Geen hete baden voor de man

Uiteraard kan het probleem ook bij de man liggen. Het sperma kan onvoldoende kwaliteiten hebben. Ook dit kan door de gynaecoloog onderzocht worden. Uiteraard is het daarom ook beter dat de man het gebruik van koffie vermijdt, alcohol laat staan en beslist niet rookt. Beweging en goede voeding zal de beweeglijkheid van de spermatozoïden verbeteren en ook vitamine E. Te nauwe, spannende broeken en te hete baden hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Jonge mannen die vader willen worden, kunnen hier beter rekening mee houden.

De vrouw is het meest vruchtbaar in de periode rond de eisprong. De gynaecoloog kan helpen om dat tijdstip te bepalen. Normaal is dat twee weken na de menstruatie. Er zijn ovulatietests om het ideale tijdstip van vruchtbaarheid te bepalen. 24 tot 36 uur voor de eisprong verhoogt in de urine het hormoon LH. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Eerst komt een lichte temperatuursverhoging en later een daling. Daar bestaan schema’s voor. Op dat moment veelvuldig geslachtsgemeenschap hebben, is de enige mogelijkheid om „kans” te maken. Een vrouw die tot dan toe de anticonceptiepil heeft genomen, moet wel wat geduld hebben tot het lichaam zijn eigen hormonaal evenwicht heeft teruggevonden. Dat kan bij sommigen een paar maanden, soms een jaar en nog langer duren. Even geduld dus.

Best kan ook nagegaan worden of het meisje antistoffen heeft tegen rubella. Is dat niet het geval dan kan de gynaecoloog nog voor ze in verwachting is, besluiten tot inenting. Mocht ze rubella krijgen tijdens de zwangerschap, dan is de kans op een mongoloïde baby niet denkbeelding.

Achtendertig weken wachten

En als het dan toch gelukt is, bravo! Je merkt dat eerst door het wegblijven van de menstruatie, maar ook door de typische ochtendmisselijkheid. De borsten kunnen groter en gespannen zijn, de vrouw heeft ook meer behoefte aan slaap en voelt zich moe. Een zwangerschap bij de mens duurt normaal 38 weken vanaf het moment van de bevruchting. Om dat heel exact te kunnen berekenen moet je uitgaan van de eerste dag van de laatste menstruatie. Vanaf die dag telt de zwangerschap precies veertig weken, want het duurt vanaf de laatste menstruatie nog twee weken tot de volgende eisprong. Vandaar… Voorwaarde is wel dat de vrouw een normale cyclus heeft van 28 dagen en geen tussenbloedingen kreeg. Er zijn natuurlijk wel lichte afwijkingen, want een kind kan iets te vroeg geboren worden, of een paar dagen te laat.

Elke vrouw moet natuurlijk haar zwangerschap observeren en van zodra ze rond het moment van de bevalling iets abnormaals vaststelt, zoals het wegblijven van beweging, dan moet ze onverwijld haar gynaecoloog contacteren. Een kind dat veel te laat geboren zou worden zou in zuurstofnood kunnen komen en dus mogelijks afwijkingen vertonen of zelfs dood geboren worden.

Gezond leven tijdens de zwangerschap?

Het is niet moeilijk te begrijpen dat alles wat de moeder eet en drinkt ook via de bloedsomloop en de placenta, bij de foetus terecht komt en uiteindelijk mee bepalend zal zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby. Een gezonde levenswijze is daarom vanzelfsprekend.

Veel jonge vrouwen hebben daar moeite mee, omdat ze gebrek aan kennis hebben en ook niet de gewoonte hadden die te passen. Bovendien doen veel misvattingen de ronde en de bakerpraatjes zijn goedkoop.

Tenslotte heeft in deze periode de toekomstige moeder ook soms rare trekjes en voorkeuren die niet altijd even gezond zijn: friet met mosselen in het holst van de nacht, of tweemaal per dag zoute haring, of chips. Je kan het zo gek niet verzinnen of het bestaat.

Toch is het doodeenvoudig welke levensstijl past of schadelijk is voor de toekomstige baby. Als je gezond leeft, zal het ook zijn invloed hebben op de gezondheid van de moeder en dat komt ook van pas voor een probleemloze bevalling.

Zo eenvoudig is het

 • Rook helemaal niet. Ook niet één sigaretje voor de goesting. Niet roken! Het geboortegewicht is veel kleiner bij baby’s van rokende moeders en er is ook meer risico op vroeggeboorte.
 • Drink helemaal geen alcohol, ook niet één glas. Sommige jonge moeders zijn ervan overtuigd dat een glas rode wijn per dag gunstig is. Dat is volkomen fout! Elke klein beetje alcohol is schadelijk, dat is intussen voldoende bewezen.
 • Eet gevarieerd, maar zo natuurlijk mogelijk en ongeraffineerd: volkoren, koudgeperste olijfolie, volle rijst.
 • Vermijd geraffineerde suiker, je hebt het niet nodig en het kan zwangerschapsdiabetes bevorderen. Let ook op alle voedingsmiddelen waar suiker in zit en dat is een massa.
 • Wees voorzichtig met koffie, want de baby kan later nerveuzer zijn.
 • Opgelet met rauwe eieren, want ze kunnen besmet zijn met salmonella.
 • Ook opletten met zachte kazen van rauwe melk vanwege hetzelfde verhaal over salmonella.
 • Maak je rauwkostslaatjes zelf klaar en spoel de groenten grondig.
 • Eet dagelijks noten vanwege de Omega-3 vetzuren, de gezonde eiwitten en magnesium.
 • Vermijd rood vlees en bewerkte vleeswaren. Eet niet meer dan tweemaal per week vlees en vervang het vlees de andere dagen door vis (liefst vette zeevis) en probeer eens groenteburgers.
 • Drink anderhalve liter water per dag. Kruidenthee of groente thee mag ook. Groentesoep is een lekker en gezond alternatief.
 • Vermijd rauw vlees en rauwe vis. Het enige rauwe dat je mag gebruiken is rauwkost als groente, maar dan wel grondig gewassen.
 • Kies voor gezonde vetten: olijfolie, visolie, Omega-3 vetzuren van vette vis.
 • Eet dagelijks een paar stukken fruit, vanwege de vitamines en mineralen.
 • Heb je zin in snoep, kies dan voor gedroogd fruit: gedroogde kersen, vijgen, dadels.
 • Wees matig met de zoutpot, maar verhoog de inname van kalium: bananen.
 • Maak elke dag een wandeling in de natuur, een parkje.
 • Denk aan vitamine D (levertraan en zon) vitamine B (volkoren en peulvruchten) en foliumzuur, dit laatste is vooral van belang in het begin van de zwangerschap.
 • Zorg voor voldoende slaap en zorg voor een goede sfeer, dan wordt het een “blijde” verwachting!

Een tip:

De ideale Omega-3 vetzuren vind je in Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Omega-3 visolie met CNK-bestelnummer 2751-485, voor de apotheek.

Je kan Omega-3 visolie van Nutribell  ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer