apr 2, 2024 | Alle tips, Toerisme | 0 Reacties

De Westhoek pakt uit met panorama’s en nieuwe verhalen

Toerisme Westhoek presenteert toeristische nieuwigheden 2024

Waarom eens niet ontspannen in eigen land? De kuststreek zowel als Limburg hebben daarvoor hun eigen troeven. In 2024 presenteert Toerisme Westhoek (Westtoer) een hele reeks nieuwe toeristische troeven. De campagne rond adembenemende uitkijkpunten linkt fietsen aan wonderbaarlijke panorama’s, van de bergen tot de zee. Het WO I-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields schakelt een versnelling hoger met nieuwe exposities, landschapsbelevingen en evenementen. In een nieuwe podcast rond poëtische reflectieplekken in het landschap treden o.a. oorlogsreporter Rudi Vranckx en cabaretier Wouter Deprez in de voetsporen van historische ooggetuigen. Het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost verbindt historische plekken met natuurlijke schoonheid en zet de Westhoek op de kaart als wandelregio. In de verhaallijn ‘de grote goesting’ blijven ‘het weekend van het volkscafé’ en de streekpocket toppers.

“Ook in 2024 bewijst de Westhoek dat het enorm veel toeristische troeven in huis heeft. Het nieuwe wandelnetwerk en de diverse uitkijktorens nodigen bezoekers uit om zowel historische rijkdom als natuurlijke schoonheid te ervaren. Met ons programma voor LANDSCAPES | Feel Flanders Fields blijven we het herdenkingstoerisme vernieuwen. Dit opent de deur naar een hedendaagse benadering van herdenken,” aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.

Nieuwe fietsroutes langs uitkijkpunten

De Westhoek pakt uit met zijn vele bijzondere uitkijkpunten, groot en klein, oud en nieuw. Van historische uitkijkpunten op het frontlandschap tot landschapskunstwerken ingebed in de glooiende heuvels. Van sierlijke kerktorens tot belforttorens, erkend door UNESCO. Vier nieuw uitgestippelde fietsroutes op het fietsnetwerk gidsen je langs deze uitkijkpunten.

Bovendien brengen diverse bijzondere activiteiten en evenementen de uitkijktorens tot leven zoals een deathride van de St.-Niklaastoren in Veurne, een vertelwandeling langs torens in Mesen of een beklimming van het Ieperse Belfort bij zonsondergang. De volledige activiteitenkalender vind je op toerismewesthoek.be.

Podcast met Rudi Vranckx en Wouter Deprez

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields pakt uit met ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’, een project dat historische literatuur, design, landschap en actuele opiniemakers verbindt. Twintig historische teksten, gelinkt aan de Eerste Wereldoorlog, werden geselecteerd door de Ieperse schrijver Roderik Six. In iedere Westhoekgemeente werd één van deze teksten aangebracht op een reflectieplek in het landschap, de reflectieplekken zijn ontworpen door studenten van de afdeling Industrieel Productontwerpen van Howest. In de podcast ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ treden journalist Rudi Vranckx, actrice Katrin Lohmann, cabaretier Wouter Deprez, Sporza-anker Hermien Vanbeveren en kunstenares Mashid Mohadjerin in de voetsporen van de toenmalige ooggetuigen aan wie de teksten zijn ontleend. Doorheen het Westhoeklandschap linken zij de verhalen van toen aan hun inzichten van vandaag.

Daarnaast ontsluiert het thema LANDSCAPES | Feel Flanders Fields nog meer geheimen van het herdenkingslandschap met nieuwe expo’s zoals Echoes of War in het Passendaele Museum, Vergeten Spoor in het bezoekerscentrum Lijssenthoek en de nieuwe stilteplek Het Landschap Getuigt aan de voormalige Belgische Militaire Begraafplaats in Lo-Reninge. Ook theaterwandelingen, een fietsfestival, een loopevenement en twee evocaties van de Last Post in het landschap staan op de kalender. Een overzicht vind je op https://www.toerismewesthoek.be/nl/landscapes/kalender .

Wandelregio

De Westhoek wordt steeds meer één van de wandelregio’s in Vlaanderen. Binnenkort telt de regio 7 wandelnetwerken van de bergen tot de zee. Het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost (258 km) biedt vanaf eind mei de kans om de littekens van het verleden te verkennen, omringd door natuur. Herkenbare plekken uit de Eerste Wereldoorlog, zoals Tyne Cot Cemetery en UNESCO-beschermde sites, maken de route bijzonder. Het netwerk sluit aan op het bestaande Ieperboog-wandelnetwerk. De Westhoek is sinds kort een nieuwe wandelbox (€35) rijker. In de box zitten 5 wandelnetwerkkaarten, 5 bewegwijzerde wandelroutes en een wandelpocket. Het is een echte must-have voor de fervente wandelaar. In Lo-Reninge wordt de stadswandelroute uitgebreid en verrijkt met luisterpalen.

Cath Luyten blijft de ambassadrice voor de Westhoek

Cath is het gezicht van de regio en is enthousiast over het logeerconcept ‘Westhoek unPlugged’. Dit concept omvat een midweekverblijf om ‘te vertragen en te verstillen’ in de rust van de groene Westhoek. Het project sluit nauw aan bij de levensvisie van de ambassadrice. Voor ‘Westhoek unPlugged’ wordt samengewerkt met logiesaanbieders die stilte en groen hoog inschatten. Daarnaast bieden ze activiteiten aan die het onthaasten bevorderen. Alle logiesadressen vind je op de regiowebsite.

De grote goesting festival

De voorlopig laatste editie van het ‘Weekend van het volkscafé’ vindt plaats op 20 en 21 april 2024: 66 authentieke cafés in de Westhoek zetten hun deuren open voor het brede publiek en organiseren tal van sfeervolle activiteiten. Ook in Frans-Vlaanderen nemen een twintigtal estaminets deel. Origineel is het lied over de volkscafés ‘Up café’ dat onderdeel uitmaakt van de topact voor dit weekend. De muziekgroep Kartje Kilo bracht de single recent uit op vinyl. 
De streekpocket ‘De grote goesting’ bestaat dit jaar 25 jaar. Het is inmiddels de onmisbare bijbel geworden, voor al wie op zoek is naar verborgen parels en smakelijke adresjes in de regio.

De Westhoek op je bord

Toerisme Westhoek blijft de toeristische ondernemers steunen. Het Leaderproject ‘De Westhoek op je bord’ heeft als doel om dag- maar vooral verblijfstoeristen in de Westhoek te laten kennismaken met de smaken van de Westhoek. Ondernemers worden geïnspireerd via kennismakingstrips. Ze gaan samenwerkingen aan om nieuwe toeristische producten te ontwikkelen die finaal ingezet worden in een regionale campagne.

Praktische info

Het nieuwe magazine en de toeristische kaarten (over de Westhoek en over De Groote Oorlog) zijn gratis verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme uit de regio. De fietspocket 360° Westhoek en het Westhoekmagazine zijn gratis beschikbaar in de toerismekantoren.

Tegen de paasvakantie is de streekpocket beschikbaar. Alle brochures en (fiets- en wandel)kaarten zijn te verkrijgen via shop.westtoer.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer