okt 2, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Natuurlijke verdwijntrucs tegen neusverkoudheid

Iedereen krijgt al eens een verkoudheid. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar het is wel niet normaal dat zo’n verkoudheidje uitgroeit tot een belangrijk chronisch probleem. Daar zijn de meesten ook wel erg bang voor. Vandaar dat voor geen enkele kwaal een groter arsenaal geneesmiddelen ter beschikking staat dan tegen verkoudheid. Het is niet enkel onplezierig en hinderlijk, maar het wijst er tegelijk op dat de kwaal veelvuldig voorkomt, maar ook dat wellicht geen enkel geneesmiddel voor de volle honderd percent doeltreffend is.

Er wordt in dat verband trouwens gezegd dat een neusverkoudheid waarmee andere problemen zoals bronchitis en ontsteking van de bovenste luchtwegen meestal beginnen, zonder behandeling een week duurt en met behandeling zeven dagen. Dat betekent niet dat je alles op zijn beloop mag laten en dat je gewoon met de armen gekruist moet zitten wachten tot de problemen voorbij zijn. Er zijn trouwens risicogroepen die er goed aan doen het niet tot een verkoudheid te laten komen, maar best al voorzorgsmaatregelen nemen om zich tegen rhinitis en influenzavirussen zoals griep te beschermen. De anderen kunnen er natuurlijk evenzeer van profiteren. Hoe doe je dat? Want vooral in deze periode van het jaar en vooral nu met het beginnende, onstabiele herfstweer is dat het geval en zijn de verkoudheden “goedkoop”…

Roken is het slechtste wat je kan doen als je gevoelig bent voor verkoudheid. Regelmatig bewegen, sporten in open lucht is een noodzaak. Eet meer fruit en groenten en mijd junkfood. Neem geregeld een warm bad en wisseldouches en af en toe een sauna, dat stimuleert de weerstand. En denk aan Echinacea, bètaglucaan en de hulp van natuurlijke preparaten.

Driemaal per jaar

Verkoudheid is eigenlijk een doodeenvoudige en doodnormale ziekte. Toch kost ze de sociale zekerheid en ook de patiënt fortuinen. Als je al het ziekteverzuim, de weinig fitte manier waarop men aan zijn werk begint en de medicijnen, naast de kilo’s sinaasappelen, de massa’s zakdoeken en inhalatoren zou samentellen, dan kom je tot een fabelachtig bedrag. Als je bovendien weet dat deze patiënten gemiddeld driemaal per jaar met hetzelfde probleem opgezadeld zitten, dan weet je meteen welk belang de maatschappij erbij heeft dit probleem grondig te bestuderen en er oplossingen voor te vinden. De patiënt eveneens natuurlijk, want het is absoluut geen pretje om met een verkoudheid of een druipneus rond te moeten lopen, laat staan zijn werk te moeten doen.

Een neusverkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, een rhinovirus. Er zijn meer dan honderd types bekend die voor het leed verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Vooral in lente en herfst slaan ze toe met de gekende gevolgen: lopende neus, verstopte neus, lichte keelpijn, daarna soms hoesten, tranende ogen, slikmoeilijkheden, terwijl alles gepaard gaat met een ellendig gevoel. Men voelt zich ziek.

Velen spreken van griep, hoewel dat natuurlijk een heel andere ziekte is. Op zichzelf is deze ziekte vrij onschuldig, er is nog niemand gestorven van een neusverkoudheid, maar soms wel aan de gevolgen ervan. Dat betekent dat gevoelige personen moeten uitkijken voor de nasleep van deze problemen. Een slecht verzorgde neusverkoudheid kan aanleiding geven tot het ontstaan van bronchitis en bij erg zwakke patiënten kan zelfs longontsteking optreden en daar kan een zwak individu wel erg veel narigheid van ondervinden, in extreme gevallen zelfs van sterven.

Er is dus wel enige voorzichtigheid geboden als je een neusverkoudheid krijgt. Elke patiënt weet best zelf wel of deze eenvoudige kwaal gewoonlijk omslaat tot een probleem van lange duur en grotere omvang.

Voorzorgsmaatregelen dringen zich dus op. Je kan evenwel niet zoals met griep (als het virus niet muteert tenminste), rekenen op een blijvende immuniteit, zelfs niet binnen een redelijk korte termijn. Vandaar dat je meermaals per jaar het slachtoffer kan worden van dezelfde problemen. Inenting bestaat er niet tegen, omdat het aantal virussen dat een neusverkoudheid kan veroorzaken veel te groot is. Tegen de tijd dat er een afdoend vaccin is geproduceerd, komt een nieuw of een compleet gemuteerd virus boven water, zodat de inenting niets uit zou halen. Deze virussen hebben namelijk de eigenschap verstoppertje te spelen door de eiwitcoccon waarin ze zich verschuilen te wijzigen. Er treedt geweldig snel een mutatie op. Waar hebben we dat recent nog gehoord?

Niet tegen warmte bestand

Er is echter één pluspunt, namelijk dat dit virus niet tegen warmte is opgewassen. Van zodra het in een milieu van boven de 37 graden Celsius terecht komt, is het ermee gedaan. Het virus zal zich dan ook niet in het lichaam zelf kunnen uitleven, maar alleen op de slijmvliezen op de rand ervan. Vandaar de voorkeur voor de neusslijmvliezen, waar een lagere temperatuur aanwezig is dan in de rest van het lichaam. Bovendien zorgt de steeds nieuw ingeademde lucht voor de nodige afkoeling en dus een ideaal milieu voor de indringer. Als je er dan nog een schepje bovenop doet doordat het organisme niet in prima conditie is, dan bestaan de ideale omstandigheden om met een kanjer van een neusverkoudheid opgescheept te zitten.

Die warmtevrees van het virus kunnen we derhalve benutten. Geregeld een heet bad nemen, hete inhalaties met plantenextracten en het wekelijks bezoek van de sauna kunnen een zeer heilzaam preventief effect hebben. Ook wisseldouches en hete afwassingen gevolgd door koude, zijn natuurlijk aan te bevelen. Die temperatuur-conditie verklaart ook waarom een neusverkoudheid zich zo gemakkelijk ontwikkelt als je kou hebt gehad of nadat je een tijdlang buiten bent geweest. Natuurlijk wordt je weerstandsvermogen in de kou ook merkelijk meer op de proef gesteld dan in het warme seizoen, wat eveneens in de kaart van de virussen speelt.

Remedies

Zoals met alles, kun je proberen om in geval van neusverkoudheid het beter te voorkomen dan te genezen. Als je conditie goed is, je weerstandsvermogen op peil en je voor de rest uitgerust en gezond bent, is er niets te vrezen. Zelfs al zou het virus erin slagen zich van je slijmvliezen meester te maken en je aan het snotteren te krijgen, dan komt het lichaam de problemen in een paar dagen te boven. Je kan je dan alleen nog maar warm houden, niet vermoeien, binnen blijven of bij het buiten gaan je goed kleden en voldoende rusten. Ook veel drinken en een beetje opletten met wat je eet.

Belast je spijsvertering niet met moeilijk verteerbare stoffen, terwijl het lichaam al zijn energie nodig heeft om met de virussen korte metten te maken.

Inhalaties met kamille-extracten kunnen nuttig zijn.

Ook Echinacea kan helpen en een goeie tip daarvoor is Echinabell van Fytobell, omdat er niet enkel Echinacea inzit, maar andere nuttige stoffen zoals: Eleuterococcus, vlier, en ginseng. Ook bèta-glucaan zoals in Immunibell zal zeker nuttig zijn, vooral als je er tijdig bij bent in het begin van de aandoening. Vraag erom bij uw apotheker. Ook Cinulan is het vermelden waard, zeker als de sinussen erbij betrokken raken, wat veelal het geval is. Cinulan bevat naast de genoemde plantenextracten ook Salvia, katsklauw, Plantago, propolis, bromelaïne en vitamine C… zeker niet te versmaden.

Verder ook hete lindebloesemthee om eens lekker fel te zweten en dan het bed in. ’s Anderendaags is het al stukken beter. Neusdruppels op basis van cortisone, of antibiotica mag je alleen op uitdrukkelijk voorschrift van de arts nemen. Neem ze ook niet van anderen, of van de vorige keer. Wat wel nuttig kan zijn is vitamine C. Uiteraard is het natuurlijke product, dat wil zeggen verse groenten en fruit te verkiezen boven elk samengesteld middel, omdat de absorptie beter is en bovendien is het nog lekker ook. Vitamine C verhoogt de immuniteit door zijn antioxiderende werking. Uit studies is gebleken dat wie vitamine C neemt, minder hoest en minder snottert, en dat bovendien de ziekte minder lang aansleept. Maar bovenal moet je aandacht schenken aan je conditie. Wekelijks verschillende keren aan sport doen. Geregeld in de open gezonde natuur vertoeven. Op tijd gaan slapen, niet roken, voldoende drinken, geen fantasievoedsel of junkfood gebruiken, maar voedzame vitaminerijke kost, niet te veel snoepen en geen alcohol gebruiken. Dan krijgen de virussen jou nooit klein.

En onze tips:

Echinabell van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2898-963.

Cinulan van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 3079-654.

Immunibell van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 4197-968.

Je kan zowel Echinabell, Cinulan als Immunibell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gedaan met snotteren!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde