aug 10, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je moet wel je voorzorgen nemen. Een eerste vereiste is trouwens voldoende te drinken en je verbergen tijdens de heetste uren van de dag. Ga bijvoorbeeld niet heftig aan sport doen tijdens de middaguren. Kijk naar zuiderse volkeren: die houden op dat moment een siësta en dat is verstandig.

Gedraag je zoals volkeren voor wie een hete zomer normaal is: veel drinken, rusten en wachten tot het heetst van de dag voorbij is om inspanningen te leveren.

Trouwens er zijn typische zomerproblemen die samenhangen met warm weer, maar er niet door veroorzaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking. En als je dat tijdens een zomervakantie overvalt, is de pret verdwenen.

De vakantie wordt wel met grote verwachtingen verwelkomd en met open armen ontvangen, maar voor velen kan het gemakkelijk een calvarie worden waar hun gezondheid heel lang onder te lijden kan hebben. Gezond met vakantie vertrekken en nog gezonder terugkeren is de boodschap. Hoe doen we dat?

Het klinkt tegenstrijdig maar met deze hitte komt het gemakkelijker tot een blaasontsteking. Veel drinken is de boodschap en… je kunt altijd hulp verwachten van Cranberry.

Cranberry om blaasontsteking te voorkomen

Meer dan mannen, kunnen vrouwen het slachtoffer worden van een blaasontsteking, vooral in warme streken, waar men moet opletten voor besmetting door onzuiver water, waar men licht gekleed gaat, maar waar de temperatuur ’s avonds snel kan afkoelen. Te weinig drinken is een eerste oorzaak van een cystitis of blaasontsteking. De eerste symptomen zijn vooral een brandend gevoel bij het urineren, voortdurende aandrang terwijl de hoeveelheid urine beperkt is, erge pijn in de onderbuik, soms koorts, soms bloed in de urine. Als er hoge koorts is en pijn in de nierstreek, dan wijst dat op een algemene ontsteking van het urinesysteem. In dat geval moet een dokter worden opgezocht, maar in de meeste gevallen volstaan een paar maatregelen om snel van het vervelend gevoel verlost te zijn.

Neem volgende maatregelen in acht:

 • Drink voldoende zuiver water, liefst nog kamillethee omdat het ontsmettend is.
 • Vermijd scherpe kruiden en pikante en zure fruitsoorten.
 • Vermijd alcoholische dranken
 • Vermijd ijsgekoelde dranken.
 • Drink een afkooksel van gerstewater en eet ook gekookte gerst (eventueel in de soep of als pap).

Bij blaasontsteking kan je het homeopathische Triticum urens in moedertinctuur nemen, 10 druppeltjes in wat water om de drie uur en ook Cantharis 30K. En een prima plantenmiddel is Cranberry+ van Fytobell uitstekend voor een gezond milieu in het urinereservoir en het urinewegstelsel.

Om blaasontsteking te voorkomen kun je beter geen alcohol drinken, witte wijn en cider laten staan. Ook scherpe vruchtensappen zoals oranjesap en grapefruitsap kun je beter een tijdje mijden. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, zeker als je aan sport doet en zeker in de zomer.

Neem elke dag ’s morgens en ’s avonds een douche en vooral na seksueel contact. Door veelvuldig seksueel contact kunnen bacteriën gemakkelijk uit de vaginale streek naar de blaas worden overgebracht. Draag katoenen ondergoed en mijd beslist synthetisch ondergoed en draag ook geen te nauwe kleding zoals een te strak zittende jeansbroek.

Een theeaftreksel van de pluimen van maïs is uitstekend om blaasontsteking te voorkomen. Zwangere vrouwen moeten dubbel voorzichtig zijn, vooral bij dit warme weer. Ze moeten beslist voldoende drinken en ook voor andere problemen attent zijn.

Ook is het nuttig dat elke zwangere vrouw onder medische controle foliumzuur zou nemen samen met vitamine E, om op die manier te voorkomen dat de baby geboren zou worden met spina bifida, of het zogenaamde open ruggetje. Vooral als men een tijdlang tijdens de zwangerschap vertoeft in landen waar de voeding arm is aan foliumzuur kan dat erg aangewezen zijn. Tot deze landen behoren India, Sri Lanka, het Himalayagebied, zuidoost Azië, het verre oosten, noord Australië, zuid en centraal Amerika. Maar als men naar exotische landen reist of voor langere tijd verblijft waar de medische voorzieningen niet vanzelfsprekend zijn, kan men beter een uitgebreide apotheek van thuis meenemen. Daar horen uiteraard allerlei voedingsadditieven bij die de gezondheid kunnen helpen vrijwaren. Maar uiteraard geldt te allen tijde als grote leefregel een totale hygiëne, vooral met wat men eet en drinkt en hoe men omgaat met het klimaat.

Ook de warmte kan je ziek maken

Veel mensen, vooral vrouwen hebben last van gezwollen voeten en enkels van zodra het warmer wordt. Ze kunnen deze ongemakken ook al in onze, dus hun eigen omgeving meemaken. Vooral zwangere vrouwen en patiënten met problemen met de bloedsomloop zijn de eerste slachtoffers. Maar wie langere tijd onbeweeglijk moet blijven zitten, zoals toeristen in een bus of op een vliegtuig, lijken eerder het slachtoffer te worden van deze onaangename ervaringen.

Het lichaam heeft een eigen ingebouwde airconditioning, waarmee het organisme zelf zijn temperatuur constant probeert te houden op lichaamswarmte. Zweten is een belangrijk onderdeel van dit mechanisme. Van zodra het lichaam in een omgeving komt die niet meer aangepast is aan zijn eigen lichaamswarmte, produceert het zweet om het lichaam af te koelen. Door verdamping wordt warmte aan het lichaam onttrokken. Dit systeem functioneert beter als er een lage relatieve vochtigheid heerst in de lucht. Als het klimaat tegelijk warm en vochtig is, dan functioneert dit zweetsysteem minder goed. Vandaar dat het lichaam het gemakkelijker heeft in de woestijn, dan in de jungle. Het lichaam kan er ook dagen, soms weken, of zelfs maanden over doen vooraleer het zijn gepast ritme vindt.

Zweet je gezond

Die aanpassing uit zich o.m. in gemakkelijker zweten, terwijl het lichaam toch zijn zouten niet verliest en ook gemakkelijker een inspanning verdraagt in een heet klimaat. Die aanpassing vergt tijd waarover de toerist die amper een paar dagen of zelfs een paar weken ter plekke is, niet beschikt. Vandaar dat toeristen het gewoonlijk altijd lastig hebben met zo’n drastische klimaatsomwenteling: het lichaam krijgt gewoon de tijd niet die de natuur nodig heeft om zich aan te passen. Gewoonlijk neemt het zes weken in beslag vooraleer het lichaam ideaal functioneert in het nieuwe klimaat, dus…

Zweten is dus goed om overweg te kunnen met dit hete weer, maar het betekent ook dat je gemakkelijker dehydrateert, waardoor blaasontsteking frequenter kan optreden.

Blijven drinken is de boodschap.

Ook moet je zuur makend voedsel en drank vermijden en een aantal maatregelen nemen.

Maatregelen

Daarom:

 • Vermijd thee, koffie, alcohol en frisdrank.
 • Vermijd te veel zuivel, behalve als die gefermenteerd is (yoghurt).
 • Vermijd te veel vlees. Eet liever vis.
 • Eet zeker geen suiker, want bacteriën zijn daar dol op.
 • Eet meer groenten en fruit, behalve sinaasappelen en grapefruit.
 • Neem vitamine C.
 • Blijf absoluut veel water drinken.
 • Als je aandrang tot urineren voelt, ga onmiddellijk naar het toilet, maar houd de plas niet op.
 • Na een toiletbezoek jezelf schoonmaken in de goede richting: van voren naar achteren, anders veeg je de bacteriën naar binnen in de plasbuis.
 • Trek dagelijks schoon ondergoed aan.
 • Na het vrijen altijd naar het toilet om te plassen zodat bacteriën niet de gelegenheid krijgen “op te klimmen”.
 • Drink kruidenthee zoals kamille en cranberry.

Een tip: Cranberry+ capsules van Fytobell.

Je vindt Cranberry+ capsules van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-825.

Of je kunt Cranberry + capsules ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Het is ook een ideaal middel om mee te nemen op vakantie. Je weet maar nooit. En natuurlijk: blijf absoluut veel water drinken, uiteraard zuiver flessenwater, dan ben je zeker.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer