mei 24, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Obesitas: welk mirakel helpt om te vermageren?

Graatmager zijn is niet prettig en meestal niet gezond, maar zwaarlijvig zijn is evenmin plezierig en zeker niet gezond. Het is gemakkelijker een kilootje bij te komen, dan er een halve kilo af te halen. Iedereen die kampt met obesitas is een ervaringsdeskundige op dat gebied. En toch is er een wondermiddel dat helpt: kleefband, maar je moet het wel op de mond kleven. Een beetje humor om aan te geven dat elk pondje door het mondje gaat, onvermijdelijk.

De verhalen over de schildklier, de hormonen, de natuurlijke aanleg, kennen we. Dat laatste heeft er wel iets mee te maken, want zwaarlijvigheid komt doorgaans in familieverband voor: zwaarlijvige ouders hebben meestal ook zwaarlijvige kinderen. Kun je daar iets aan doen? Aan de erfelijkheid eigenlijk niet, want dat is aanleg, maar wel aan de manier waarop je omgaat met die erfelijkheid. Bekijk het menu van deze mensen en er zal veel duidelijk worden.

Of ze proberen toch om te vermageren, maar geven het na een paar weken al op, want… het helpt toch niet.

Wonderpillen bestaan niet en wonderdiëten evenmin, dus een operatie overwegen? En dat doen veel mensen tegenwoordig: de maaginhoud laten verkleinen, een ring laten zetten om op die manier de vetcellen te verschalken. Of het veilig is? Hopelijk wel? Of het verstandig is? Hopelijk ook. Maar of het natuurlijk is? Zeker niet!

Zwaarlijvigheid is voor de helft van de landgenoten een probleem. Ze belasten hun gezondheid en de meeste willen er beslist iets aan doen. Het is evenwel niet gemakkelijk om door het bos de bomen te zien en vaak wordt hen veel beloofd met weinig resultaat.

Hoe moeten we daar nu mee omgaan?

Vedetten geven het voorbeeld

Mensen laten zich vaak leiden door voorbeelden van bekende figuren. Zo zagen chirurgen destijds de aanvragen voor een maagverkleining spectaculair stijgen nadat Margriet Hermans, bekende zangeres en politica, het had laten doen. Ze had ook al van alles geprobeerd om te vermageren: dieet, pillen, minder eten, meer bewegen, betere voornemens maken, harder zingen, in de politiek gaan… maar het had allemaal weinig om het lijf, want het vet bleef en daar had ze veel last van. Niet van de spiegel, niet van de fans, want een gul lachende Margriet Hermans was het watermerk van de vleesgeworden gezelligheid. Ze had jaren geleden al last gehad van galstenen, had al enorme problemen gehad met een hernia in de rug, waarbij de brandweer zelfs een uitschuifladder en speciale takels hadden moeten inzetten om haar van de eerste verdieping van haar woning vrij te krijgen en „ongehavend” naar het ziekenhuis te brengen. De maat was vol, te vol zelfs, want nu vond ze het genoeg. De helft van de Belgen heeft ook overgewicht en twintig percent is zelfs gevaarlijk dik… ze zijn allemaal ongelukkig en leven gevaarlijk. Maar is het een oplossing om door middel van een maagverkleining er iets aan te doen en naar het voorbeeld van de vedette ook de dunne darm om te leiden. Weldra zien we nog een halve Margriet Hermans. Succes gegarandeerd… maar is dat wel allemaal zo gezond?

Junkfood en suikers

Elk pondje gaat door het mondje. Het spreekwoord liegt er niet om. Van water worden we niet dik, hoewel sommigen dat graag beweren. Junkfood, geraffineerde suikers en zetmeel en natuurlijk de onvermijdelijke transvetten en junksnoep en -food maken dat velen er haast als een wandelend bundeltje vet gaan uitzien. Niet prettig als je voor de spiegel en op de weegschaal gaat staan. Gevaarlijk noemen dokters dat, want daarmee stijgt ook het risico op diabetes, op hart- en vaatziekten, op maag- en darmkanker, op trombose, op flebitis, op hoge bloeddruk, op huidaandoeningen en cellulitis, op reuma en artritis.

Te dik zijn is erg, maar de ziekten die vetzucht meebrengt, zijn vaak nog erger. Iemand die bijvoorbeeld veertig kilo boven zijn normaal gewicht zit, heeft 500 maal meer kansen vroegtijdig te overlijden aan een hartziekte, dan iemand met een normaal tot licht ondergewicht. Het zijn wel gezellige mensen, ze prijzen de levensgenoegens op alle toonhoogten, ze zijn te vinden voor elke zoetigheid en verkeren graag in gezellige compagnies, maar ze zijn niet gezond.

Kleefband helpt

Naast het feit dat de modemakers niet rechtstreeks aan hen denken, ze vaak de schietschijf zijn van spot en hoon van de jeugd en sommige volwassenen, dat er bestendig grapjes over worden gemaakt, ook in hun bijzijn, maar ook dat ze zichzelf minder goed voelen in hun vel, kortademig zijn, problemen hebben met trappen lopen, lichamelijke inspanningen leveren, hun huishoudelijk werk doen, en niet te vergeten ook op het seksueel vlak vaak problemen hebben, maakt dat velen met de moed der wanhoop naar alle ”goden” lopen om toch maar het vet van de lendenen te laten afsmelten.

Dat gaat niet vanzelf. Natuurlijk zijn sommigen het slachtoffer van hormonale problemen, maar ze zijn in de minderheid. Natuurlijk zijn er mensen die erfelijke aanleg hebben, maar een aanleg hoeft geen verplichte vetzucht te worden. Want zoals een dokter het ons lachend uitlegde: „Er is maar één goed middel om drastisch te vermageren: kleefband… op de mond.” Duidelijk genoeg?

Schandaal met nepkruiden

De moeilijkheid om van overgewicht af te komen en de waanzin van sommigen om ten koste van alles er toch slank te willen uitzien wordt o.m. onderstreept door de talloze wondermiddelen die soms door obscure firmaatjes in postorder en via internet te koop worden aangeboden. Ze zijn niet altijd even onschuldig, dat werd in het verleden al vaker bewezen door schandalen met Chinese vermageringskruiden. Ze werden zelfs door bepaalde Brusselse artsen voorgeschreven. Een aantal patiënten heeft er een levenslange nierdialyse aan overgehouden, sommigen voeren nog altijd een wedloop op leven en dood met de tijd om toch aan een donornier te kunnen komen. Andere artsen vluchtten naar de andere kant van de wereld omdat ze ongeoorloofde producten in hun vermageringspillen inbouwden, of omdat ze de patiënten hormonale stoffen opsolferden en er fortuinen voor vroegen en dus de orde der geneesheren hen op de hielen zat. Niet enkel in Brussel, maar ook in Gent en aan de kust.

Kruidendokters belandden in de cel omdat ze voor een „gouden kuur” niet minder dan 10.000 euro vroegen. Wie herinnert zich niet de escapades van de fameuze Nederlandse ”kruidendokter” Van de Moosdijk? Hij verkocht zelfs peperdure kruiden tegen kanker. Hijzelf had er niet zo veel last van, want de mensen overleden toch en dus duurde het jaren vooraleer de eerste klacht kwam. Die ging dan over peperdure kruiden tegen spit oftewel rugpijn. De kruiden hielpen niet, want het waren gewoon kruiden uit de drogisterij.

Daar trappen goedgelovige mensen in vanwege hun radeloosheid om er toch maar als een slanke hinde, te willen uitzien, de eeuwige verloren droom van de “gerateerde” mannequin.

En dan komt ene dokter Ed Mason van de universiteit van Iowa op het toneel. Op het einde van de jaren zestig openbaart hij zijn blijde boodschap: veel eten en toch vermageren, nadat je bij hem een maagverkleining hebt laten toepassen. De maag werd een stukje opgenaaid en dus verkleinde de inhoud… het hongergevoel was sneller verzadigd… van nature uit. Maar er kwamen heel wat verwikkelingen, maagzweren, en bloedingen en de resultaten waren toch niet wat men er van verwacht had.

Nietjes in de buik

Dus werd naar nieuwe technieken gezocht en men vond ze ook: Dr. Mason paste zijn methode aan en gebruikte nietjes om zo de maaginhoud te verkleinen. Maar ook hier waren nadelen aan verbonden en de nodige proefkonijnen brachten opheldering: wie toch te veel at moest continu braken en bovendien vertoonden de nietjes de neiging om open te gaan en het risico op maagperforatie was niet denkbeeldig, zelfs buikvliesontstekingen konden ontstaan…

Men spreekt tegenwoordig heel gemakkelijk over operaties. Er mag niet uit het oog worden verloren dat daarrond ook een hele industrie is ontstaan. Een operatie kan nodig zijn, maar doorgaans is ze niet altijd nuttig en lang niet altijd zonder gevaar. Er moet dus zeker goed worden over nagedacht en zoals een oud boek vermeldde: “de wijsheid ligt in de raad van velen”. Het is dus verstandig een tweede, misschien een derde opinie aan een andere arts te vragen.

Ziekenhuizen zetten artsen niet zelden onder druk om onnodige onderzoeken en ook onnodige en riskante operaties uit te voeren. Goed nadenken is in deze zeker van belang.

Trouwens, men laat het doorgaans niet bij een maagverkleining: er is ook nog de techniek waarbij de uitstorting van pancreas-enzymen in de dunne darm wordt omgeleid. Zeker efficiënt, maar heel ingrijpend en niet zonder gevaar. Daarover later meer.

En dus kan je je best eerst afvragen: kan ik mezelf niet helpen door anders, gezonder en vooral minder calorierijk te gaan eten, wat meer te bewegen en anders te gaan denken. Wie weet, helpt het toch gemakkelijker dan je denkt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde