feb 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Groene thee helpt je af te vallen

Slank de lente tegemoet…

De lente komt er onvermijdelijk aan, de drang om naar buiten te hollen zeker nu we aan huis gekluisterd zitten door corona, volgt op de voet en de eindmeet naar de volle zomer is amper een korte rechte lijn: hoogtijd om de lente- en zomergarderobe te controleren en te zien of de taille nog gestroomlijnd met de kleding verloopt. Voor velen zal dit een teleurstellende ontdekking zijn: afslanken is dus de boodschap. De vraag is: hoe? Hoeveel mensen voelen zich niet te dik? Ze schrikken niet alleen van hun spiegelbeeld, maar sommigen schatten het wel wat te streng in en volgen de dictaten van de mode en beginnen zich uit te hongeren. Talloze jongeren zelfs van veertien jaar al, hebben last van anorexia. Vaak is voor hen een dieet een echt hongerdieet, waarbij alle redelijkheid en vooral ook de wetten van de gezondheid met voeten worden getreden. Het moet iéts zijn en vooral moet het een kwestie zijn van gezond te blijven.  Bovendien wordt schoonheid nooit uitgedrukt in kilo’s, maar is het veel belangrijker zich goed te voelen in zijn vel en een natuurlijke, vriendelijke charme te ontwikkelen. Die aantrekkelijkheid is veel groter dan die van de lage cijfers op de weegschaal. Maar hoe maak je zoiets wijs aan iemand die rabiaat wil vermageren of bezeten is door het slankheidsideaal. Anderen beginnen een zogenaamd dieet op een heel speciale manier: ze ontbijten niet, eten ’s middags amper, maar gaan van de pure honger in de namiddag gauw een gebakje of twee naar binnen happen, om de vastenkuur te onderstrepen. Gevolg: nog hoger gewicht. Maar hoe kan je dan in ’s hemelsnaam vermageren en er weer even slank uitzien als toen men eenentwintig was?

De superpil om te vermageren bestaat niet en de ideale wondermethode om de kilo’s te laten wegsmelten evenmin.

Gezond blijven en slanker worden, dat is de kunst, want te veel kilo’s zijn onvermijdelijk het gevolg van verkeerd te eten. Wie gezond eet en voldoende beweegt, zal zelden last hebben van vetzucht.

Afslanken, hoe doe je dat?

Het aantal vermageringsdiëten is haast even groot als het aantal vermageringspreparaten. Sommige ervan zijn echt gevaarlijk omdat ze op de duur het organisme beroven van levensnoodzakelijke elementen, of omdat ze eenzijdig zijn waardoor het lichaam een hoop gevaarlijke ballaststoffen stockeert en moeilijk kan elimineren. Gewoonlijk begint de strijd tegen de vetzucht pas op middelbare leeftijd: mannen, maar vooral vrouwen vanaf veertig tonen grote belangstelling voor allerlei methoden om gewicht kwijt te spelen. Er zijn evenwel ook problemen bij jonge vrouwen die neiging vertonen tot gewichtstoename na de geboorte van hun eerste kind. Hier zijn de problemen vaak terug te voeren tot hormonale storingen, soms ook tot emotionele problemen en uiteindelijk ook als gevolg van verkeerde voeding. Jonge moeders blijven de eerste weken of maanden nog thuis met de baby, vaak helemaal alleen en om troost te zoeken voor het vele werk en de eenzaamheid wordt de snoeptrommel geopend. De hormonale problemen zijn nochtans gemakkelijk op te lossen: vitamine E, de schildklier weer goed laten functioneren door wat organisch gebonden jodium zoals een algenpreparaat. Zo verbetert ook de bloedsomloop, de klieren met interne secretie functioneren beter en als dat alles onderbouwd wordt door een verstandig dieet, zal de jonge vrouw spoedig haar oorspronkelijk jeugdig gewicht terug kunnen winnen.

Wees verstandig

Er bestaan inderdaad allerlei synthetische vermageringspillen, maar ze kunnen werkelijk gevaarlijk zijn. De klierfunctie is een heel gevoelig mechanisme en zelfs met natuurlijke preparaten moet men nog altijd zijn gezond verstand gebruiken. Wie wil vermageren is nooit blijvend gediend met preparaten alleen. Elke treffelijke poging om in gewicht af te nemen moet onderbouwd worden door een verstandig dieet. Vandaar dat caloriearme, maar volwaardige producten onvermijdelijk passen in dit dieet. Volkoren bevat minder calorieën dan geraffineerde kost. Salades, rauwe groenten en groentesappen bevatten de noodzakelijke mineralen, oligo-elementen en vitaminen, terwijl ze caloriearm zijn. Ze passen bijzonder goed in een vermageringsdieet.

Groenten bevatten ook weinig vetten, terwijl ze door de mineralen de klierfuncties activeren en helpen de ballaststoffen te verbranden.

Wees matig met vetten

Wie wil vermageren moet aanvankelijk spaarzaam zijn met vetten. Neem ook de verborgen vetten mee in de berekening: chips, koekjes en allerhande hapjes voor bij de borrel of televisie zijn taboe. Ook suikers en producten die suiker bevatten, staan op de verboden lijst. Zetmeel moet worden beperkt, daar een teveel aan zetmeel door de lever omgezet wordt in vet en dus ook in overtollige kilo’s lichaamsgewicht. Dat alcohol taboe is, ligt voor de hand: zeer rijk aan calorieën en bovendien een kalkrover, en schadelijk voor het zenuwstelsel.

Eiwitten en calorieën

Over het algemeen wordt te veel eiwit gebruikt. De ideale hoeveelheid per dag ligt tussen de 50 en de 70 gram. Dierlijke eiwitten bevatten meer vet dan plantaardige. Om te vermageren ben je best met magere melkproducten, bijvoorbeeld kwarkkaas. Gezond vermageren doet men door dagelijks niet meer dan 2000 calorieën te gebruiken. De gemiddelde portie van de West-Europeaan ligt tussen de 3.500 en de 4000 calorieën. Voor iemand die alleen maar op een kantoor werkt, is dat bijna dubbel te veel. Het ligt er ook aan waar de calorieën worden uit gehaald. Dat kan van belang zijn om te weten of het lichaam nog onnodig andere risico’s loopt. Poly onverzadigde vetten helpen een goede cholesterolbalans op te bouwen en aderverkalking voorkomen. Calorieën tellen is niet het enige, je moet ook het soort voedsel goed overwegen. Hetzelfde met suiker. Een teveel ervan wordt ook door de lever omgezet in vet, alweer een belasting voor hart- en bloedvaten. Want geraffineerde suikers (denk aan frisdranken), hebben meer met hart- en vaatziekten te maken dan vetten.

Snoep niet meer en beweeg

Drastisch vermageren kan je inderdaad door calorieën te tellen en niet meer dan 1000 calorieën per dag te gebruiken, terwijl je er nochtans voor zorgt alle vitale stoffen en vitaminen in te nemen. Daarbij kunnen jodium preparaten afkomstig van algen en vitamine E van groot nut zijn omdat ze de stofwisseling activeren en de bloedsomloop stimuleren, wat de algemene gezondheid ten goede moet komen, dus ook van groot nut zijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Tussendoortjes en snoep zijn natuurlijk uit den boze en bovendien is het niet verstandig om tijdens een vermageringskuur stil te blijven zitten. Dagelijks een flinke mars, een uurtje stappen dus, zal je gezondheid ten goede komen. Eigenlijk komt het hier op neer: verminder sterk de koolhydraten, schrap zeker de geraffineerde suikers, want die worden allemaal omgezet in vet. Wil je die vetten verbranden, schrap dan de koolhydraten, behalve die verpakt in vezels: fruit bijvoorbeeld.

Vetzucht is een killer

Vetzucht verkort het leven zeer zeker. Elke kilo te veel moet door het hart meegesleurd worden en de bloedsomloop krijgt het lastiger. Er zijn patiënten die van mening zijn dat ze ondanks het feit dat ze niet zo’n grote eters zijn toch niet vermageren. Hoe kan dat? Ze blijven dik, ondanks hun beperkte maaltijden. Dat is juist, maar na diepgaande controle blijkt meestal dat ze tussen de maaltijden meer calorieën verslinden dan bij de maaltijd zelf. Snoep en zoete tussendoortjes, koekjes en gebak bij de koffie of de thee, nemen de belangrijkste plaats in op de calorieëntabel. Als je toch niet uit je lade kan blijven op kantoor en als je toch altijd wat bij de hand wil hebben om te knabbelen, neem dan een appel. Deze ruwvezelstoffen verminderen het hongergevoel als je ze net voor de maaltijd gebruikt.

Opgepast met tussendoortjes

Vaak zijn de calorierijke tussendoortjes oorzaak van het overgewicht. Een vermageringsdieet dat gezond is uitgebalanceerd, mag gerust altijd worden doorgevoerd. Als alle vitale stoffen aanwezig zijn, is er geen enkel bezwaar tegen, dat het voor altijd wordt toegepast. Zo’n dieet bestaat dus uit gezonde vetten, veel ruwvezelstoffen, voldoende mineralen en vitaminen, geen geraffineerde producten, geen suiker noch alcohol, maar zo veel mogelijk gezonde verse producten met groenten en fruit. Uiteraard past in zo’n vermageringsprogramma een goede bewegingstherapie: Dagelijkse oefeningen, trainen, lopen, zwemmen of turnen. Je moet ook zeker zijn dat je vetzucht niet het gevolg is van een of andere ziekte, of van het slikken van medicijnen. Er zijn inderdaad patiënten die zich volproppen met kalmeerpillen, slaappillen, antidepressiva, al of niet op voorschrift van de arts, met het gevolg dat ze onrechtstreeks in gewicht zullen toenemen. Sommige patiënten die hormonale medicatie moeten gebruiken, hebben eveneens neiging tot verdikken, maar uiteindelijk heeft het overgrote deel van de patiënten dat te dik is dit cadeau enkel en alleen aan zichzelf te danken. Calorieën tellen is daarom de enige goede en gezonde mogelijkheid er wat aan te verhelpen, naast actieve sportbeoefening, al was het maar wandelen, maar dan krachtig stappen en niet slenteren in de winkelstraten en tussen de wafelkraampjes. Het komt er dus niet zozeer op aan honger te lijden om te vermageren, het komt er alleen op aan anders te gaan leven en eten: meer bewegen en calorieën tellen. Op die manier verkrijg je weer de slankheid van je jeugd.

Natuurlijk middel

En wie wat hulp wil van de natuur is goed af met groene thee. Het is om te beginnen een krachtige antioxidant, beschermt de cel, maar ondersteunt ook het proces van afslanken vanwege het gunstige effect op de stofwisseling.

Handig is die groene thee in een extract in tabletvorm.

Een tip: Groente thee-tabletten van Fytobell.

Je vindt tabletten van Groene thee-extract in de apotheek met CNK-bestelnummer: 9500-020.

Of je kan tabletten van Groene thee-extract van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je weegschaal zal tevreden zijn en jij natuurlijk ook!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer