mei 7, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Hoe snel bouw je conditie op?

De pandemie heeft uitgewezen dat wie in goede conditie verkeert ofwel niet ziek werd, ofwel minder ernstig of minder lang ziek bleef. Het is dus beter te vertrouwen op zijn eigen conditie dan te hopen dat er gepaste middelen bestaan om ernstige ziekte of zelfs overlijden te behandelen of te voorkomen. Obesitas was een heel belangrijke factor in dat proces. Praktisch alle ernstig zieke patiënten hadden te maken met obesitas oftewel zwaarlijvigheid. Een ander deel was dan weer het slachtoffer van diabetes en hart- en vaataandoeningen. In alle gevallen was de immuniteit verzwakt of verstoord. Het bracht een gezonde levenswijze, positieve gedachtegang en vers en gezond voedsel nog maar eens onder de aandacht.

Een goede conditie kan je op elke leeftijd hebben of verwerven. Dat is geen geschenk dat uit de hemel valt, daar moet je aan werken. En dat kan je op elk moment beginnen. Langzaam opbouwen is van belang, maar ook dagelijks trainen en vooral volhouden. Dat is net als voor een examen: goed voorbereiden, dagelijks herhalen en volhouden tot het moment van “de waarheid”. Ook zo met het opbouwen van conditie. Hoe doe je dat?

Eigenlijk kan je al heel snel conditie opbouwen. Na drie weken moet je zeker al verschil voelen. Bij vrouwen gaat het iets trager dan bij mannen.

Hoe moet je het bekijken?

Sport is gezond, tenminste als het op een verstandige manier gebeurt. Dagelijks de marathon willen lopen is dat niet, en zelfs als je het maar af en toe doet, ook niet. Het lichaam is niet ontworpen om zo’n intensieve training regelmatig toe te passen. Artsen zien trouwens de resultaten binnenkomen van mensen die al te vurig sport willen beoefenen. Elke competitiesport is trouwens ook een risico, zowel voor jezelf als voor de anderen: grenzen worden verlegd, er willen prestaties geleverd worden en resultaten behaald. In dit geval is sport niet meer bedoeld om het lichaam te ontspannen door inspanning, maar wel om over de eigen grenzen heen resultaten te behalen. Het heeft geen zin – en zeker niet voor de gezondheid – die resultaten na te streven om het eigen ego te strelen of om te kunnen pochen, om jezelf voortdurend uit te dagen. Je moet dit als een soort verslaving bekijken.

Sportletsels zijn dan ook een normale evolutie van dat soort sporten. Je weet ook niet van tevoren of je lichaam er tegen bestand is. Wie laat trouwens regelmatig het hart onderzoeken en de longcapaciteit als er geen klachten zijn. Maar je kan plots angina krijgen, of erger nog: eraan dood gaan.

Hoe kan je het doen?

Dat lichamelijke beweging gezond is, staat buiten kijf. Het is zelfs noodzakelijk. Wie niet beweegt, kan onmogelijk conditie opbouwen en die is belangrijk om gezond te blijven en lang te leven zonder klachten. En als je geen conditie hebt en toch wil beginnen met training, kan je dat best pas doen nadat je je eerst hebt laten onderzoeken, tenzij je nog jong bent en nergens nog last van hebt. Ouderen daarentegen raadplegen wel best eerst hun arts met het oog op de ontdekking van mogelijke hartklachten of spierletsels. Doorgaans zal dat OK zijn, maar je kan maar beter zeker spelen.

Hoe begin je eraan?

Zeker langzaam. Elke dag een ietsje meer. Waar je nooit mee kan overdrijven is wandelen. Dat is al heel goed om conditie op te bouwen. Je kan elke dag een honderd metertjes verder stappen en het tempo opdrijven zonder dat je daarmee het risico op fysieke letsels krijgt.

Eigenlijk, is wandelen gezonder dan joggen, dan hardlopen, dan tegen de klok fietsen.

Iedereen kan wandelen.

Het heeft ook het voordeel dat je in de gezonde buitenlucht bent. Kies daarom bij voorkeur de natuur uit, een leuke, aangename en rustige plek. De stad is dat niet! Bovendien is de lucht er vervuild. Gaan lopen of wandelen in de stad heeft enkel het voordeel van fysieke beweging, maar het kan ook meer kwaad dan goed doen. Iemand die dagelijks gaat lopen in het centrum van de stad is niet goed bezig en kan daardoor alleen al longkanker krijgen. Daar zijn bewijzen van.

Wat is het belangrijkste moment dan? Dat is zeggen: “Ik doe het, vandaag begin ik eraan. Niet morgen”.

Telkens je “morgen doe ik het“ zegt, stel je het weer uit en is het uitstel, gewoon afstel. Veel mensen slagen niet in hun opzet door uitstel. Ook zakenmensen trouwens. Hun projecten mislukken door uitstel. Dat is ook zo met werken aan de eigen gezondheid. Vandaag en niet wachten tot morgen. Gewoon doen!

Wanneer resultaat?

Verwachten dat je na een week je conditie hebt opgebouwd is een illusie. Het ligt eraan wat je aanvangsconditie was. Als je over een goede conditie beschikt, duurt het misschien een paar maanden vooraleer je het verschil merkt en je meer aankan dan tevoren: tragere hartslag, meer adem, minder spierpijn en een langer uithoudingsvermogen. Ook je immuniteit zal fel verbeterd zijn waardoor je vatbaarheid voor ziekten en besmettingen recht evenredig afneemt.

Heeft het langer geduurd vooraleer je aan de training begon dan mag je al na een tweetal weken verbetering zien en na drie tot vier weken zal je conditie er echt helemaal op vooruit zijn gegaan.

Je merkt het best doordat je gemakkelijker dezelfde training kan afwerken met minder moeite.

Opbouwen

Hoe kun je best snel conditie opbouwen? Vooral aerobische sporten komen in aanmerking. Dat is flink wandelen, lopen, fietsen, traplopen. Ook tennis, nordic-walk, zwemmen enz. Gewichtheffen is geen aerobische sport.

Moet je elke dag aan sport doen? Dat is geen slecht idee op voorwaarde dat je jezelf niet overschat en niet “overtraint”. Viermaal in de week is een mooi gemiddelde met een rustdag na een sportdag. Dat betekent niet dat je op de “rustdag” ook moet rusten. Je moet het gewoon kalmer aan doen en anders aanpakken. Op die dag kun je thuis klussen, poetswerk doen, de tuin aanpakken, een verfklus uitvoeren, hout klieven, boodschappen doen. Dat betekent dus dat je niet stil moet gaan zitten, maar dat de training meer op praktische basis is ingericht.

Belangrijk is wel dat je bij de training zelf elke dag de lat iets hoger legt. Bijvoorbeeld eerst een half uurtje stappen, dan terugkeren (dat is al een uur van huis weg) en de laatste minuut het in looppas afwerken. Dan kun je thuis wat uitpuffen. Na twee à drie weken training mag je de laatste vijf minuten lopen. Je zal merken dat het al makkelijker gaat.

Het is wel van groot belang dat je het aankan, dat je niet op je adem trapt en dat je het prettig blijft vinden. Als het als een opdracht of een karwei ervaren wordt, ben je niet goed bezig.

Vergeet vooral ook niet voldoende water te drinken. Geen enkele batterij houdt het lang vol zonder voldoende elektrolyt. Ook je eigen energieniveau zal het snel laten afweten zonder voldoende water. Je cellen hebben dat nodig. Mensen met een schildklierprobleem moeten wel voorzichtig zijn met grote temperatuurverschillen.

Vrouwen moeten ook anders trainen dan mannen. Van nature hebben ze doorgaans een minder goede conditie en dat is erfelijk bepaald. Ze moeten ook langer trainen dan mannen om in vorm te geraken en een groter uithoudingsvermogen te verwerven. Mannen merken al een verschil na een tweetal weken. Bij vrouwen kan het daarentegen drie tot vier weken duren. Maar ze mogen niet opgeven, want stress knaagt eveneens aan de conditie evenals gebrek aan slaap. Vergeet ook niet dat vrouwen meer tijd nodig hebben om te recupereren. Als ze een dag goed hebben getraind, dan is het verstandig om ’s anderendaags een rustdag in te lassen.

En geleidelijk opbouwen is belangrijk. De eerste dag vijftien minuten wandelen en na drie weken kun je dat al een uur doen. Voel je je conditie verbeteren, maak er dan anderhalf uur van driemaal in de week.

Je zal merken dat je gauw meer kan dan je voor mogelijk had gehouden.

En wat erg belangrijk is: je hart, bloedsomloop, cognitieve mogelijkheden zullen zeker verbeteren, Je zal beter slapen, de stress zal verminderen en ook de kans op kanker en diabetes en obesitas zullen gevoelig verkleinen.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je aanvankelijk wat last hebt van spierpijnen, vooral als het langere tijd geleden was dat je nog aan sport hebt gedaan of intensief hebt bewogen.

Daar is gelukkig een uitstekende natuurlijke remedie tegen: Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde