sep 30, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een jonge huid op oudere leeftijd

De zomer is nu wel al een tijdje voorbij en bijzonder zonnig en warm was hij ook weer niet, maar desondanks blijft het gevaar voor het toenemend aantal huidkankers bestaan. De verre exotische reizen die het excuus waren om te ontsnappen aan de coronapandemie, de vrijheid die we dachten weer te moeten laten primeren en de drang naar wat zon voor, tijdens en na de zomer, hebben geleid tot een toename van het aantal huidkankers of beschadiging van de huid in elk geval.

Anderen hebben zich dan weer gewend tot de zonnebankcentra die met de dag goedkoper en praktischer worden, de ongebreidelde manier om er bruin te willen uitzien, het heeft wel allemaal een voordeeltje, maar ook zo zijn grote nadelen.

Onherstelbare schade

Zon moet er zijn, want de huid heeft dat nodig. Maar gevaren zijn er ook. Dat kan je best zien als de eerste uitbundigheid over de bruine kleur wat is verdwenen, de huidskleur weer dat van het blanke ras gaat benaderen en de spiegel gemakkelijker rimpels, schilfers, verdikkingen en dus allerlei vormen van veroudering en mishandeling openbaart.

Talrijke dames en jongedames schrikken vooral als ze bemerken dat de huid zich niet spontaan herstelt van de geleden zonneschade. Met andere woorden: de ouderdom die ze nog niet hebben, staat nu wel te lezen op de huid. Vooral de gedeelten die anders nooit zon zien, heel freel zijn en tijdens de zomer overdadig met Uv-stralen werden gebombardeerd zien er triestig uit: hals, schouders, bovenarmen en voor sommigen zelfs de borsten. Wat doe je daar nu aan?

Velen willen hun diepbruine kleur heel het jaar door bewaren, althans toch tot diep in de herfst en zelfs de winter meedragen. Want wie weet komen er weer party’s, zoveel bezoekjes en feestjes waarop ze zoveel mogelijk van hun diepbruine huid willen etaleren. De pronkzucht bedriegt hier de wijsheid. In de hoop die teint zo lang mogelijk te bewaren, hollen ze geregeld naar de zonnebank, sommigen hebben zich met dat doel er zelfs een aangeschaft en liggen nu dagelijks onder de kunstzon hun portie veroudering af te wachten. En nu de herfst er is en het grillige weer zich hebben aangekondigd rijst de vraag of we ook, in de herfst en de winter voorzichtig moeten zijn, ons verbergen voor de zon of althans moeten voortgaan met insmeren en beveiligen van de huid.

We hebben de zon nodig voor vitamines, voor een sterk bot en ter bescherming tegen infecties, maar langdurige zonnebaden verouderen de huid enorm. De zonnecultus heeft meegebracht dat de huid al op jongere leeftijd gaat verouderen. Maar ook in herfst en winter moet je voorzichtig blijven.

Gedaan met zonnen

Als je wil dat de huid zich toch een klein beetje herstelt van deze mishandelingen, moet je alleszins stoppen met zonnebaden, ook met de zonnebank. Nu! Stop vooral de wekere huidgedeelten maar goed weg: hals, schouders, borsten, anders kan je over een paar jaar wedijveren met oma, zij zal nog een jongere en meer gave huid hebben dan jij.

In de plaats daarvan moet je de huid rust gunnen. Met andere woorden, word weer blank! Omdat de huid tijdens de zonnige mishandelingen vaak te snel en te veel dehydrateerde, met andere woorden zijn vochtgehalte kwijt speelde, moet je dit zo gauw mogelijk weer zien op peil te brengen. Daarom moet je om te beginnen het vochtgehalte van het lichaam zelf, inwendig goed op niveau houden of brengen. Drink dus voldoende, iets wat de meeste dames en jongedames grondig verwaarlozen.

De meeste vrouwen zijn bang van water, althans om het te drinken.

  • Je moet per dag minstens anderhalve tot twee liter water drinken. Mag ook onder vorm van kruidenthee of vruchtensap. Water doet je huid goed, het spoelt inwendige toxines weg, het verbetert je gezondheid en dat ga je na een tijdje ook merken op de huid.
  • Ten tweede moet ook je huid weer kunnen verjongen. Dat doe je door te zorgen voor een betere doorbloeding, zodat zuurstof en voedingsstoffen er gemakkelijk bij kunnen en dat afvalstoffen van de huidstofwisseling gemakkelijk kunnen worden afgevoerd.
  • Hete baden, wisselbaden, koude afwassingen, wisseldouches, schrobbingen met ruwe handschoen of handdoek, het zijn allemaal middelen om de huid beter te laten doorbloeden en te verjongen.
  • Ook kun je dampbaden toepassen met bijvoorbeeld kamille-extracten, wat een ontsmettende en reinigende functie heeft.
  • Daarop kun je dan een voedende en vocht inbrengende goede crème aanbrengen, bij voorkeur hypo-allergisch en zonder bewaarmiddelen, te sterke reukmiddelen of kleurstoffen. Niet het etiket is het belangrijkste, wel de inhoud. Denk bijvoorbeeld aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Op die manier kun je hopen dat je weer je oude vitaliteit en jeugdigheid terugkrijgt op je huid. En vergeet het niet: volgende maal wat minder in de zon, een hogere beschermingsfactor en onder de parasol. Dat is even prettig, weliswaar minder bruin, maar o zoveel mooier en vooral ook veiliger. En dan de vraag: moet je ook nog voorzichtig blijven in de herfst en de winter?

Ook in herfst en winter

Niet enkel als je op skivakantie naar het hooggebergte trekt, maar ook als je thuis blijft, in de tuin zit, of gaat wandelen aan zee of de Ardennen moet je de huid blijven beschermen.

In Australië is daar onderzoek naar gedaan en dat is niet zonder reden, want het is het continent waar het meeste huidkankers ter wereld genoteerd zijn. Dat komt niet enkel door de zonnecultuur en het feit dat door de migratie van vorige eeuwen het blanke ras zich er heeft geïnstalleerd en niet opgewassen was tegen de sterke Uv-stralen in dat gebied, maar ook de activiteiten van landbouw en recreatie op en aan het water, heeft dat in de hand gewerkt.

Aan de universiteit van Queensland heeft men twee groepen vergeleken: diegenen die in de herfst en winter zich beschermden met een zonnecrème en diegenen die dat niet deden. Het betrof nochtans het “slechte seizoen”. Na vijf jaar was het verschil duidelijk, zelfs enorm. Bij wie zich beschermde was de huid nauwelijks verouderd terwijl het andersom was in de groep die geen zonnecrèmes had gebruikt in wintertijd.

Je mag niet vergeten dat het niet gaat over temperatuur, maar wel over Uv-stralen en die bereiken ons ook in de winter, soms nog meer, omdat ondanks de lagere stand van de zon, de aarde dichter bij de zon staat dan in de zomer. We voelen het ongetwijfeld niet, maar de stralen en de beschadiging zijn er wel. In het hooggebergte zeker, want daar is de lucht ijler, zuiverder en dus is de kans op schade groter.

Tegenwoordig bestaat er zelfs cosmetica met een zonnefilter voor de winter en dat is geen overbodige luxe.

Kies bij voorkeur een niet vettige crème of beschermingsolie met een hoge factor, dat is prettiger en ook een product dat zowel tegen UV-A als tegen UV-B beschermt. Je huid zal dat beslist onthouden en je dankbaar zijn, want je zal stralender zijn dan ooit en dat tot op hoge leeftijd.

Een tip voor hydratatie van de huid: Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je kan Aloë-Vera van Ellen Dee online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je spiegelbeeld zal dat beslist waarderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer