aug 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Met gezonde darmen is je gezondheid veilig

Meer en meer wordt het duidelijk dat de darmen een sleutelfunctie hebben in onze gezondheid. Omschrijvingen als “het tweede brein”, “de derde long”, “de motor van de ziel”, verwijzen er naar. De darmen zijn niet zomaar enkel het afvoerkanaal van resten van de spijsvertering, want de darmbacteriën die samen de darmflora vormen, bepalen eigenlijk voor meer dan tachtig percent onze gezondheid. Daar wordt ook de weerstand opgebouwd. Mensen met gezonde darmen waren duidelijk minder het slachtoffer van griep, verkoudheid, allergie, maar ook van Covid. De darmflora vormde effectief een bescherming.

Het is precies in de darmen dat ook de essentiële voedingsstoffen worden opgenomen en aan de bloedsomloop worden afgegeven. Vandaar dat het belangrijk is de darmen goed te verzorgen en ze geen overlast te bezorgen met voedsel dat hen niet aanstaat. Daarom ook is diarree een probleem. Als de darmen protesteren en alles maar “laten schieten” is dat een goed teken, omdat ze zichzelf en dus ook het lichaam beschermen, maar het is tegelijk een waarschuwing dat er iets aan de hand is: opgepast, want je kan vitale stoffen gaan tekort komen.

Tijd dus om iets aan diarree te doen, want dat mag niet blijven aanslepen nadat het lichaam op die manier “zichzelf gezuiverd en bevrijd heeft.

Gezonde darmen: helemaal gezond

Wie gezonde darmen heeft, zal een goede spijsvertering hebben en de grootste kans maken om gezond te zijn en het lang te blijven, want geen enkel ander orgaan levert niet enkel gezondheid aan de rest van het lichaam, maar vertaalt ook de emoties en ziele prikkels door naar onze organen. Een gezond darmstelsel is heel belangrijk voor onze complete gezondheid. Langdurige verstopping ruïneert weliswaar alles, maar een probleem waar minder over gesproken wordt en misschien nog nadeliger voor het lichaam kan zijn, is diarree. Er zijn wellicht minder patiënten die er last van hebben, maar het ongemak kan toch nog groter zijn. Deze patiënten verliezen hun zelfvertrouwen, durven het huis niet meer uit, vermoeden achter elke uitstap of reis een calvarie. Erger nog, elke emotie of gedachte aan hun ongemak maakt het probleem alleen maar groter.

Diarree is veelal het gevolg van dieetfouten, of van besmettingen met bacteriën of virussen. Je moet dus erg hygiënisch omspringen met voedsel. Kauw grondig en eet langzaam en in een prettige omgeving, en verzorg je darmflora met de juiste bacteriën.

Hoewel diarree in principe een zuivering van het organisme beoogt en heel vaak ook een natuurlijke reflex van het lichaam is op vergiftiging of verkeerde voeding, moet toch gelet worden op een aantal dingen. Allereerst moet van dieet worden veranderd, zeker tijdens de diarree. Verder moet nagegaan worden in hoever emotionele elementen oorzaak zijn. Als diarree echter ondanks elke inspanning lang blijft duren is medisch advies noodzakelijk. Een diarree die jarenlang aansleept kan het organisme helemaal ruïneren.

Enzymen

De darmen hebben in de spijsvertering een belangrijke rol. Hier wordt de uitwisseling gerealiseerd tussen bloedsomloop en spijsverteringsstelsel: de voedende stoffen komen via het darmmilieu in de bloedsomloop terecht nadat ze in verschillende fasen werden voorbereid om te kunnen worden opgenomen. In de darmen wordt ook het vocht aan de spijzen onttrokken. Dit vocht is afkomstig van het voedsel zelf, maar ook van de klieren die sappen afscheiden precies om de spijsvertering op gang te kunnen brengen. Het begint al in de mond met de speekselklieren. Dat speeksel is een oplossing van alkalische stoffen die al naargelang het soort voedsel waarop we kauwen, door de klieren in de mond worden afgescheiden. In het speeksel zitten trouwens enzymen die heel belangrijk zijn voor de vertering van het voedsel.

Als we te weinig kauwen, wordt het voedsel te weinig ingespeekseld en bemoeilijken we daardoor automatisch onze spijsvertering. Samen met de speekselklieren in de mond, de maagsappen afkomstig van klieren in de maagwand, de lever en de alvleesklier worden per dag enige liters vocht afgescheiden. Door dit vocht worden bepaalde elementen in het voedsel gesplitst, omgezet, afgebroken, zodat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een appel kan niet door de bloedsomloop worden aanvaard. Het zijn de stoffen die erin opgeborgen zitten, die via het verteringsproces zodanig zijn voorbereid om onze bloedsomloop te gebruiken als voertuig naar de verschillende lichaamscellen. De schepping zit dus perfect in elkaar.

Darmen als recuperatiesysteem

Deze vochten afkomstig van de verschillende klieren in het spijsverteringsstelsel, worden in principe in de dikke darm heel nauwgezet weer verzameld en naar de onderscheiden klieren en organen teruggevoerd. Op die manier komen ze weer terecht in de klieren en kunnen ze opnieuw voor de volgende maaltijd en de spijsvertering worden benut. Van een ideaal recuperatiesysteem gesproken! Bij diarree wordt dit vocht en dus ook deze waardevolle stoffen geëlimineerd. Niet alleen gaan hierdoor zeer waardevolle mineralen verloren, moet het lichaam telkens weer deze stoffen aanmaken, wat ook niet in een handomdraai is gebeurd en wat tevens veel energie kost, maar bovendien dreigt het lichaam gedehydrateerd te worden. Vooral bij kinderen en bejaarden kan dit ernstige gevolgen hebben. Dergelijke tekorten kunnen op de duur zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Verzwakking

Iemand die langdurige diarree heeft, er niets aan doet en zijn lichaam op die manier de reserves laat uitputten ondermijnt zijn gestel, berooft zichzelf van vitale vitamines en zal weldra het slachtoffer worden van een algemene malaise, een complete verzwakking vanwege belangrijke tekorten aan mineralen. Het evenwicht in de mineraalstofwisseling is verstoord. Dat is uiteraard niet het geval wanneer zich een kortstondige diarree voordoet van een paar dagen als gevolg van een voedingsfout, een besmetting, een vergiftiging, een sterke kortstondige emotie.

Diarree mag je niet laten aanslepen. Best van al kan je door een onderzoek van de stoelgang via een laboratoriumonderzoek laten nagaan welke vitale elementen weer worden geëlimineerd en of er sprake is van dysbacteriose in de darmen, of er bepaalde bacteriën zijn die de bovenhand hebben. Door toediening van dan weer andere, dit keer darmvriendelijke bacteriën kan het darmmilieu weer gezond worden gemaakt.

Goede bacteriën

Diarree kan een zuivering zijn, maar ook wijzen op dysbasteriose, de slechte bacteriën die de overhand hebben in de darmflora. Daar kan je wat aan doen door weer gezonder te eten, suiker en junkfood te mijden en alcohol te bannen en te kiezen voor volwaardige kost.

Je kan de natuur een handje helpen met goede bacteriën en die vind je in gefermenteerde producten, groenten, yoghurt.

Ook een goed natuurpreparaat kan daar uitstekende diensten bewijzen.

Een tip: Digesbiose van Fytobell.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je darmflora zullen gelukkig zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde