jan 24, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat helpt bij heesheid en pijnlijke keel?

Er zijn er maar weinig die er dezer dagen aan ontsnappen: irritatie van de keel, heesheid, uitgeput gevoel, moeite met spreken, heesheid. Niet te verwonderen: de ene dag sneeuw, en een paar dagen later bijna tien graden verschil. En dus: we bewegen minder, we ademen onfrisse lucht in, op kantoor is het ook al niet veel beter met hoestende en niezende collega’s. En dan de voeding, we zitten binnen, we slapen slechter en dus zitten we op een hellend vlak.

Keelpijn is niet gezellig en maakt de aangename dingen des levens moeilijker: praten, zingen, ademen, eten en drinken. Maar je kunt de ongemakken wel op een natuurlijke wijze verbeteren.

Maar de keelpijn, de heesheid, de irritatie, wat doe je eraan?

Moeilijk slikken en praten

Je kunt het klimaat niet veranderen, maar wel je leefstijl. En die keelpijn? Is dat erg, moet je je voorzorgen nemen om anderen niet te besmetten en hoe kom je er snel van af?

Keelpijn: het overkomt wel eens iedereen. Uiteraard hoe zwakker de weerstand, des te groter de kans dat een besmetting zich doorzet. Ook vaak vertoeven in slecht verluchte ruimten is nadelig en vooral jonge kinderen, ouderen en verzwakte personen lopen het gevaar om door een keelontsteking ernstig ziek te zijn. Soms gaat het maar enkel om een vervelend gevoel, maar het kan ook zijn dat u moeilijk kunt slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid.

Bij een ontsteking ziet het achter in uw keel meestal flink rood. Soms zijn er ook witachtige plekken of dik wit slijm te zien. De klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn. U kunt bij keelpijn ook koorts krijgen.

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een ontsteking de boosdoener, maar het kan ook ontstaan door overbelasting van de keel. Roken, een rokerige omgeving, veel praten of schreeuwen vormen een belasting voor uw keel en kunnen irritatie veroorzaken.

Bij kinderen daarentegen is het nodig de huisarts te raadplegen: als je kind een erg zieke indruk maakt, als je kind het benauwd heeft, als je kind het speeksel niet meer kan wegslikken.

En wanneer je er helemaal niet gerust in bent, of als er andere onduidelijke verschijnselen zijn, is het zeker altijd belangrijk genoeg om de huisarts te raadplegen.

Keelpijn is vaak hinderlijk maar kan zelden kwaad. Het gaat na één tot twee weken bijna altijd vanzelf over. Enkel als je de keel voortdurend belast door roken, schreeuwen of veel praten, bestaat de kans op langdurige keelpijn. Ook als het organisme te fel verzwakt is en de weerstand niet voldoende is, is er kans dat de ziekte uitdeint of dat er een surinfectie komt naar de luchtwegen. In dat geval kan bronchitis ontstaan en in ernstige gevallen zelfs een longontsteking, maar gelukkig zijn die gevolgen eerder zeldzaam.

Wat doe je tegen de pijn?

Als je keelpijn hebt, moet je niet meteen naar de grote middelen grijpen en denken dat je leven van antibiotica zal afhangen. Beter eerst een beetje afwachten, en als de koorts oploopt en blijft aanhouden en in ernstige gevallen of bij twijfel best de huisarts consulteren. Een beetje sapvasten, liever warme kruidenthee drinken in de plaats van overvloedig eten, is het beste wat je kunt doen. Het sapvasten op zich is gunstig voor het lichaam omdat het toxines kwijt kan.

Verder kunnen koude dranken of een waterijsje de pijn wel eens verzachten. Ook zuigen op een dropje kan de pijn verlichten. Gorgelen met kamillethee of zout water smaakt niet zo lekker, maar heel wat mensen hebben er wél baat bij. Je krijgt een juiste zoutoplossing als je in een glas warm water één theelepeltje zout oplost.

Dus:

  • Kamillebloesem is ontstekingsremmend en dus in dit geval uitstekend.
  • Gorgeldranken uit de winkel werken niet beter, maar sommige mensen vinden ze minder vies smaken.
  • Gun jezelf rust. Zeker als je koorts hebt en je niet lekker voelt
  • Laat vooral je stem rusten en praat zo min mogelijk.
  • Absoluut voldoende drinken. De meeste mensen drinken zo al te weinig, maar in geval van koorts of een infectieziekte moet beslist meer worden gedronken.
  • Zuigen op een zuurtje, of tijmbonbon, helpt tegen de pijn, keeltabletten helpen niet beter.
  • Neem een koffielepeltje honing en laat dat langzaam tegen het verhemelte smelten.

Wanneer moet je naar de huisarts?

  • Als je na drie dagen nog steeds koorts hebt.
  • Als drinken of slikken moeilijker worden.
  • Als keelpijn samengaat met huiduitslag in het gezicht en op de romp.

En nog iets: slik niet onbesuisd antibiotica. Kies liever voor de natuurlijke aanpak, tenzij anders is aangegeven door de arts. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die kunnen helpen: acaciahoning, propolis, oregano en eucalyptus.

Een tip: Keel- en Mondspray van Fytobell op natuurlijke basis samengesteld om de prikkel in de keel te verzachten. Even sprayen en het voelt beter aan.

Je vindt de Keel- en Mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-022.

Je kunt de Keel- en Mondspray van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer