okt 23, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Wat kun je doen tegen huidpukkels?

Voor jongelui zijn erg ongelukkig als ze te maken krijgen met oneffenheden, pukkels, zweertjes op de huid. Vooral de gezichtshuid baart velen zorgen. Om de haverklap wordt de spiegel geconsulteerd. Volkomen te begrijpen, maar het houdt verband met de jeugd, de leeftijd, de hormonen en niet elke oneffenheid op de huid is dezelfde of heeft dezelfde oorzaak.

Huidpukkels worden heel dikwijls veroorzaakt door verkeerde voeding.

Rode pukkels en oneffenheden op de huid, omschreven met de geneeskundige naam urticaria kan men beter voorkomen dan genezen. Vaak ziet men dat, als men erin geslaagd is door middel van ontsmettingsmiddelen de pukkels te doen verdwijnen, dat anderen weer hun opwachting maken. Een ongelijke strijd.

Vooral jongeren hebben er problemen mee, maar ook heel veel volwassenen hebben er mee te maken. Ze ontsieren niet enkel het gelaat, ze kunnen ook jeuken, prikken, zelfs een branderig gevoel geven. Het is een ongelijke strijd waarvan de oorzaak voor velen niet altijd duidelijk is. Bij de meeste patiënten is zowel de voeding als het gebruik van bepaalde medicijnen oorzaak van het ongemak.

Volgende voedingsmiddelen moeten daarom op de lijst van verdachte producten: chocolade, pindanoten, eieren, melk, tomaten, geconserveerde vis en verse aardbeien. Ook additieven zoals kleurstoffen en bewaarmiddelen in voeding kunnen een reactie uitlokken. Pijnstillers en antibiotica, slaappillen en tranquillizers, evenals diuretica of plasmiddelen kunnen het ook op uw „spiegelbeeld” hebben gemunt.

Populaire producten die receptvrij in apotheken en reformwinkels te verkrijgen zijn kunnen eveneens de pukkels een handje helpen: overdreven vitaminegebruik, oog en oordruppels, laxeermiddelen en populaire producten tegen reumatoïde problemen. Dat wil niet zeggen dat daarom al deze middelen moeten worden vermeden, want van vitamines is de antioxidante werking en de preventieve kracht van onschatbare waarde… maar er zijn wel patiënten die daarop reageren met huidaandoeningen. Uitzoeken wat bij hem of haar past is daarom het verstandigst. Bovendien is de hormonale invloed maar tijdelijk, want de jeugd blijft niet jong.

Wel opletten voor besmettingen: niet pulken, krabben, want zo krijg je weer een andere besmetting.

Wel goed opletten en ontsmetten, bij voorkeur met ongevaarlijke natuurlijke middelen. Echinacea is een prima middel.

Een tip: Echinacea-crème van Ellen Dee, verkrijgbaar in de apotheek met CNK-betelnummer: 2885-424. Of ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer