okt 23, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Wat kun je doen tegen huidpukkels?

Voor jongelui zijn erg ongelukkig als ze te maken krijgen met oneffenheden, pukkels, zweertjes op de huid. Vooral de gezichtshuid baart velen zorgen. Om de haverklap wordt de spiegel geconsulteerd. Volkomen te begrijpen, maar het houdt verband met de jeugd, de leeftijd, de hormonen en niet elke oneffenheid op de huid is dezelfde of heeft dezelfde oorzaak.

Huidpukkels worden heel dikwijls veroorzaakt door verkeerde voeding.

Rode pukkels en oneffenheden op de huid, omschreven met de geneeskundige naam urticaria kan men beter voorkomen dan genezen. Vaak ziet men dat, als men erin geslaagd is door middel van ontsmettingsmiddelen de pukkels te doen verdwijnen, dat anderen weer hun opwachting maken. Een ongelijke strijd.

Vooral jongeren hebben er problemen mee, maar ook heel veel volwassenen hebben er mee te maken. Ze ontsieren niet enkel het gelaat, ze kunnen ook jeuken, prikken, zelfs een branderig gevoel geven. Het is een ongelijke strijd waarvan de oorzaak voor velen niet altijd duidelijk is. Bij de meeste patiënten is zowel de voeding als het gebruik van bepaalde medicijnen oorzaak van het ongemak.

Volgende voedingsmiddelen moeten daarom op de lijst van verdachte producten: chocolade, pindanoten, eieren, melk, tomaten, geconserveerde vis en verse aardbeien. Ook additieven zoals kleurstoffen en bewaarmiddelen in voeding kunnen een reactie uitlokken. Pijnstillers en antibiotica, slaappillen en tranquillizers, evenals diuretica of plasmiddelen kunnen het ook op uw „spiegelbeeld” hebben gemunt.

Populaire producten die receptvrij in apotheken en reformwinkels te verkrijgen zijn kunnen eveneens de pukkels een handje helpen: overdreven vitaminegebruik, oog en oordruppels, laxeermiddelen en populaire producten tegen reumatoïde problemen. Dat wil niet zeggen dat daarom al deze middelen moeten worden vermeden, want van vitamines is de antioxidante werking en de preventieve kracht van onschatbare waarde… maar er zijn wel patiënten die daarop reageren met huidaandoeningen. Uitzoeken wat bij hem of haar past is daarom het verstandigst. Bovendien is de hormonale invloed maar tijdelijk, want de jeugd blijft niet jong.

Wel opletten voor besmettingen: niet pulken, krabben, want zo krijg je weer een andere besmetting.

Wel goed opletten en ontsmetten, bij voorkeur met ongevaarlijke natuurlijke middelen. Echinacea is een prima middel.

Een tip: Echinacea-crème van Ellen Dee, verkrijgbaar in de apotheek met CNK-betelnummer: 2885-424. Of ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer