okt 18, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe laat je je niet overrompelen door stress?

Wanneer wordt gezonde stress ongezond? Als je ziek wordt natuurlijk. Maar hoe kan dit bepaald worden? Niet eenvoudig te zeggen! Beter is het preventief te werk te gaan en dat is eigenlijk nog moeilijker. Toch kan gebruik worden gemaakt van een aantal parameters. Zo is het wel mogelijk de pols te voelen, de bloeddruk te meten of de hoeveelheid adrenaline en cortisol in het bloed te bepalen.

Laat stress niet aan je gezondheid vreten. Stress is namelijk op de duur vernietigend voor het geluk en de gezondheid.

Vastgesteld is dat een hoger gehalte aan adrenaline duidt op gezonde stress en dat bij ongezonde stress het bloed juist meer cortisol bevat. Vooral bij langdurige, hevige en oncontroleerbare stress gaat het lichaam cortisol produceren dat uiteindelijk chronische stress tot gevolg kan hebben.

Verschillende oorzaken (stressoren) kunnen stress doen ontstaan zoals bijvoorbeeld ontslag, pensionering, een echtscheiding, een overlijden of een schokkende gebeurtenis. Werkstress en in het extreme geval burn-out staan tegenwoordig volop in de belangstelling. Niet zonder reden want het ziekteverzuim en het aantal arbeidsongeschikten stijgen door de hoge werkdruk en de toenemende stress.

Symptomen van chronische stress:

 • gejaagdheid en prikkelbaarheid 
 • chronische vermoeidheid 
 • slapeloosheid 
 • nergens meer van kunnen genieten
 • moeite met concentreren en vergeetachtigheid
 • minder zin in seks
 • faalangst en onzekerheid
 • weinig zelfrespect
 • gespannenheid en geïrriteerdheid
 • somberheid en lusteloosheid
 • hartkloppingen
 • hoge bloeddruk
 • hoofdpijn
 • spier-, rug- en buikpijn
 • toename ademfrequentie en afname ademdiepte
 • toename spierspanning
 • toename adrenaline en cortisolproductie

Ook het gedrag kan veranderen

 • uitbarstingen van agressie
 • rusteloos gedrag
 • paniekreacties
 • vluchten en vermijden
 • isoleren van anderen
 • veranderingen in productiviteit
 • veel klagen en zuchten
 • meer roken en drinken

Je kunt proberen een gezondere denkwijze te ontwikkelen door

 • het leven te nemen zoals het komt
 • accepteren dat je niet over alle zaken controle kunt uitoefenen
 • niet te piekeren over zaken in de toekomst; komt tijd, komt raad
 • regelmatig afstand te nemen van jezelf en je leefwijze
 • jezelf alleen haalbare doelen te stellen
 • te leren op tijd nee te zeggen
 • je fouten durven toe te geven en te herstellen waar mogelijk
 • bijzaken van hoofdzaken te scheiden
 • minder te streven naar perfectionisme

Op die manier kun je stress de baas worden en niet aan je gezondheid laten vreten.

Een tip: Passibell van Fytobell om de rust zelve te worden.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Ook online te bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer