jan 12, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is SEKS na een hartinfarct gevaarlijk?

Het is een vraag die elke infarctpatiënt zich stelt, maar niet altijd durft formuleren tegenover de arts: mag ik weer seksuele betrekkingen hebben? Want groot is de vrees van de hartpatiënt dat zich een herhaling van het probleem zou voordoen als gevolg van de lichamelijke belasting door seks.

Is daar een reden voor? Het hartinfarct op zich is al een sterke belasting voor de hartpatiënt en de partner, maar als daar ook nog de restrictie bijkomt dat seks schadelijk kan zijn en fataal kan aflopen, wordt het dubbel moeilijk, zowel voor de infarctpatiënt als de partner. Daarom kan dit maar best uitgeklaard worden en vrijuit besproken worden met de arts. Want onzekerheid is vaak erger dan een negatieve mededeling, maar in dit geval is dat meestal overbodig. Want seks na een infarct kan beslist, hoewel er wel een aantal maatregelen in acht moeten worden genomen.

Een gelukkige en gezonde seksuele relatie is ook voor de infarctpatiënt van groot belang. Vitamine E is voor een hartpatiënt belangrijk en ook voor een gezond en veilig seksueel leven, terwijl Crataegus de hartspier zal versterken.

Meer mannen dan vrouwen

Ondanks alle voorlichting blijft het bestaan: elk jaar krijgen ongeveer 50.000 landgenoten een hartinfarct. Meestal hebben ze al eerder een waarschuwing gehad, omdat meerdere hartkransvaten geheel of gedeeltelijk verstopt zijn. Zesmaal meer mannen dan vrouwen zijn in de leeftijdscategorie tussen 45 en 55 het slachtoffer. Na de menopauze lijkt de vrouw de man in te halen en komt ze ongeveer op gelijke hoogte wat risico betreft. Oestrogene hormonen lijken een bescherming te bieden. Als de productie vermindert en ophoudt na de menopauze, is de vrouw minder beschermd dan tevoren.

De oorzaken liggen voor de hand en zijn intussen wel door iedereen bekend:

  • Stress.
  • Roken.
  • Alcohol.
  • Te weinig groenten en fruit.
  • Gebrek aan beweging.
  • Hoge bloeddruk.
  • Diabetes.
  • Overgewicht.
  • Slechte vetten.
  • Te veel suiker.
  • Te weinig slaap.
  • Te weinig antioxidanten en vitamines.
  • Erfelijke factoren.

Aan al die elementen, behalve het laatste kun je iets doen. Vooral roken, alcohol, suiker en junkfood kun je gemakkelijk vermijden. Nou ja, gemakkelijk is misschien wat te gemakkelijk uitgedrukt, maar het is niet onoverkomelijk. Het begint met een motivering, al is het de angst voor een infarct, dan een overtuiging, daarna een beslissing en tenslotte de daad bij het woord voegen.

Als het lukt, is dat het beste cadeau dat je voor jezelf en je partner kan bedenken bij het begin van dit nieuwe jaar.

Nieuw infarct voorkomen

Mannen die een hartinfarct overleven, zijn als de dood bang voor een nieuw infarct. Het is niet enkel een pijnlijke ervaring, maar vooral de schrik die men uitstaat is voor velen een nachtmerrie die hen voor de rest van hun leven blijft achtervolgen. Velen vermijden daarom zware lichamelijke activiteiten uit vrees voor pijn en een nieuwe aanval. Zich afbeulen, is natuurlijk niet nodig, maar zich compleet ontzien evenmin, temeer omdat de meeste mannen ook bang zijn voor de lichamelijke belasting die gepaard gaat met seks.

Velen stoppen daarom de seksuele betrekkingen met hun partner en dat is nochtans nergens voor nodig, want het fenomeen werd wetenschappelijk onderzocht en als veilig beschouwd. Zeker seks met de eigen partner is veilig omdat er geen emotionele problemen te verwachten zijn en de vrees voor betrappen of ziekten niet bestaat. Sekspauze is enkel de eerste paar weken na een infarct van belang, nadien helemaal niet meer, dat werd duidelijk gezegd op een cardiologisch congres in Barcelona.

Fysiek minder belastend dan trappen klimmen

Van de lichamelijke conditie hangt het ook af vanaf welk moment de hartpatiënt lichamelijke activiteiten mag beoefenen. In principe gaat men er tegenwoordig van uit dat dit heel snel mag gebeuren, weliswaar heel goed aangepast aan de toestand van de patiënt en vooral matig en progressief gedoseerd.

Zo zal de infarctpatiënt daags na het infarct al licht bewegingen maken, oefeningen doen in bed en zelfs opstaan. Vroeger verplichtte men de patiënt tot wekenlange bedrust maar dat is funest gebleken. Hoe vroeger men kan bewegen, des te beter. Cardiologen houden er rekening mee dat men zes weken na het infarct weer een heel normaal leven kan leiden. In de universitaire ziekenhuizen zijn trouwens trainingsgroepen actief onder leiding van cardiologen en fysiotherapeuten waarbij de infarctpatiënten de oefeningen geleidelijk mogen opdrijven onder begeleiding en controle. Na een aantal weken zijn de oefeningen behoorlijk inspannend en na een aantal maanden kunnen zelfs gezonde mensen nog moeilijk mee, zo zwaar wordt het. Maar dat is ook nodig om weer een gezond hart te krijgen dat niet zo gauw meer zal opgeven of een probleem veroorzaken.

Na een paar weken al seks

En seks… eigenlijk hoeft men maar een tweetal weken te wachten en vroeger kan ook al. Het grootste probleem is het vertrouwen van de patiënt. Meestal is men ongeruster dan eigenlijk nodig is. Als men kan opstaan en kan rondwandelen en zelfs buiten een wandelingetje kan maken of in de auto kan stappen, dan is men ook geschikt voor seksuele betrekkingen. Als men ongeveer 75 watt op de controlefiets kan duwen, dan kan men zeker ook de lichamelijke inspanning aan die met seks gepaard gaat.

Bloeddruk normaliseren

Wil de patiënt zich verder in goede conditie houden dan moet hij zijn bloeddruk op het gepaste niveau houden. Daarbij kunnen look en daslook helpen. Crataegus zal de zuurstofbenutting van de hartspier verbeteren. En voor de sterkte van de hartspier is vitamine E aangewezen. Dat is trouwens de vitamine van de eeuwige jeugd. Ze zorgt niet enkel voor een goede vruchtbaarheid, ze versterkt ook de hartspier. Vitamine E vind je vooral in tarwekiemen (ook in capsules en tarwekiemolie). Magnesium en kalium zullen voor een goede pompfunctie zorgen. Deze stoffen tref je vooral aan in fruit: noten, peren en bananen.

Op die manier kunnen ex-infarctpatiënten zelfs zeer oud worden, vooral als ze nadien een gezonder leven gaan leiden, waarbij emotioneel geluk een even grote rol speelt, aangezien een gezonde en gelukkige seksuele relatie dit nu zeker niet meer hoeft te verhinderen.

En Crataegus is voor iedereen vanaf de middelbare leeftijd een interessante plant (van de meidoornboom) om de hartspier in topconditie te houden.

Een tip: Crataecin van Fytobell met CNK-bestelnummer voor de apotheek: 2899-896.

Je kan Crataecin van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je hart zal je hartelijk danken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo hou je het vakantiegeluk vast

De vakantieperiode is de tijd van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is net alsof we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder vakantie. Het gevoel is alles natuurlijk. Vandaar dat gesproken wordt over “vakantiegevoel”. Wat dat precies mag zijn, is niet voor...

Lees meer