nov 13, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe beïnvloedt je levenswijze de schoonheid van je haar?

Iedereen is begaan met zijn gezondheid, maar ook met zijn uiterlijk. Want uiterlijke tekenen zijn een afstraling van innnerlijk evenwicht en gezondheid. Een gave huid en vooral mooi en sierlijk haar behoren tot de tekenen die een mens mooi maken en een aantrekkelijk uitzicht geven. Vandaar dat een goede verzorging van de huid en vooral ook van het haar van belang zijn. Mooi haar is een sieraad voor elke mens. Dat weet iedereen. Voor een mooie haardos zouden velen fortuinen geven. Anderen springen er zo achteloos mee om, dat ze zich pas later realiseren welke ruïne ze hebben aangericht aan een van de mooiste sieraden van de mens. Als je haar netjes verzorgd is, dan zie je er al veel jonger en beter uit.

Toch is die haardos vaak het zorgenkind van talrijke patiënten. Ze weten niet goed hoe ze hun kuif zullen aanpakken en wat ze moeten doen om bepaalde vervelende verschijnselen op een doeltreffende manier te behandelen. Hun haar blijkt dof te zijn, of het splitst op de uiteinden, of het valt gemakkelijk uit, of het staat zeer schraal, of ze kunnen het onmogelijk in model houden.

Mooi haar is een sieraad. Het straalt ook gezondheid uit als je het goed verzorgt.

Leefwijze is erg belangrijk

Je mag natuurlijk niet vergeten dat het haar ook in zekere mate het resultaat is van onze leefwijze, en er zijn zelfs artsen die uit de toestand van het haar heel wat kunnen afleiden in verband met onze algehele gezondheidstoestand. Als het haar ziek is, dof en moeilijk te verzorgen, moet men zich altijd afvragen of er elders in het lichaam niet iets verkeerd gaat. Bepaalde vergiften hebben een rechtstreekse invloed op het haar. Iedereen weet wel dat bij vergiftigingen met arsenicum, dit toxische product zeer lang in de haren kan worden aangetoond en dat bij een gerechtelijk onderzoek ook een expertise van het haar zal plaats vinden. Vandaar is het niet moeilijk om begrijpen dat patiënten die bepaalde medicijnen moeten slikken, zoals tranquilisers en hormonen uiteindelijk moeilijk te verzorgen haar krijgen. Naarmate hun gezondheidstoestand verbetert, zal ook het uitzicht van het haar verbeteren. Patiënten die een griep hebben doorgemaakt weten ook dat hun haar nadien gemakkelijker uitvalt maar dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, want na een paar weken is de situatie weer helemaal voor mekaar. Er zijn nog andere ziekten waarbij haaruitval zelfs frequent aanwezig is: tyfus en paratyfus, bijvoorbeeld. Ook leverziekten, hormonale stoornissen. Zelfs in de zwangerschap is het haar van een vrouw moeilijk in model te houden en niet gemakkelijk te verzorgen. Elke vrouw weet dat.

Dat neemt niet weg dat ondanks het feit dat ons lichaam baas is over het uitzicht van ons haar en dat we er moeten naar streven een zo gezond mogelijke constitutie te hebben om op die wijze ook mooi haar te krijgen, er nog altijd patiënten zijn die de dagelijkse of wekelijkse verzorging verwaarlozen of althans slecht toepassen. De resultaten kan je meemaken op hun hoofd.

Kies een goede shampoo

Veel patiënten kiezen de shampoo niet in functie van zijn eigenschappen en de noodwendigheden van de hoofdhuid en het haar, maar wel in functie van de prijs. Reusachtige aanbiedingen, reuzeflacons en speciale verkoopacties blijken nog altijd het criterium te zijn waarmee velen hun shampoo kiezen. Totaal verkeerd, uiteraard. Je moet een shampoo kiezen in functie van je haar. Heb je vet, dun en schraal haar, of heb je pelletjes, dan zou je daar beter bij je aankoop rekening mee houden. Te veel shampoos hebben een te grote waskracht, met andere woorden ze zijn te sterk geconcentreerd. Sommige bevatten te agressieve wasmiddelen, waardoor ze zowel de hoofdhuid als het haar te sterk ontvetten. Geur- kleur- en glansstoffen zijn voor sommigen belangrijker dan de waskracht en de veiligheid voor haar en huid, naast reklameaanbiedingen die hen tot de keuze verleiden. Ze hebben soms ook nog de ouderwetse nacréeglans, hoewel dat op zichzelf niet erg is, maar het zijn meestal goedkope maar krachtig werkende detergenten. Als je weet dat er tegenwoordig heel goede anion-actieve amfotere tensiden gebruikt worden in shampoo, die bovendien zuur reageren om de natuurlijke zure beschermmantel van de hoofdhuid en het haar niet te schenden, dan weet je dat je beter kritischer wordt bij de aankopen. Een goede moderne shampoo schuimt niet zo erg meer als je die krachtig schudt. Het zijn middelen die je haar ook zijdig zacht laten glanzen al na de eerste wasbeurt en bij het uitspoelen ervan.

Gebruik niet te veel shampoo

Bijna iedereen bezondigt zich aan het overdreven gebruik van shampoo. We smeren er maar lustig op los in de veronderstelling dat het zo hoort om het haar flink te wassen. Bovendien wrijven de meesten hun haar tot tweemaal toe met shampoo in, omdat ze gezien hebben dat bij de eerste spoelbeurt er flink wat vuil water uit de haren werd weggespoeld. Dat is echter enkel nodig als het haar slechts éénmaal per week wordt gewassen, of als je langer dan een week wacht. Als je het haar meer dan eenmaal inzeept met shampoo, zelfs van goede kwaliteit, worden de haren daardoor te veel ontvet. Ook goede shampoos bevatten reinigingsmiddelen die bij overdreven gebruik schadelijk zijn voor de haren. Door te veel en te vaak shampoo te gebruiken wordt het haar bros, splitst en breekt gemakkelijk.

Hoe moet je het haar wassen

Een fout die haast iedereen maakt is: de shampoo recht uit de fles op de hand en dan in het haar wrijven. Zoiets ruïneert je haar. Shampoos zijn veel te geconcentreerd om ze rechtstreeks op het haar te wrijven, zelfs de goede. Het is niet voldoende het haar eerst nat te maken en dan de shampoo erop. Neen, het is echt noodzakelijk de shampoo eerst te verdunnen, eventueel in een maatbeker, en pas dan de verdunde shampoo over het haar te verdelen en met de wasbeurt te beginnen. Je moet natuurlijk altijd eerst het haar goed nat maken, bij voorkeur met niet te heet water. Lauwwarm is best om het haar te wassen. Tijdens het wassen moet je voorzichtig zijn het haar niet te bruskeren. Te vaak wordt te hard aan het haar getrokken of op de natte hoofdhuid heen en weer gewreven. Te ruwe behandelingen doen het haar op den duur kreperen. De haarschacht wordt beschadigd, het verliest zijn zijdig en glanzend uitzicht.

De shampoo moet er na de wasbeurt ook goed worden uitgespoeld. Dat gebeurt best onder de douche, of althans met de douchesproeier. Geen te heet, noch te koud water. Je mag tijdens het uitspoelen wel gebruik maken van een zachte borstel of een kam met brede tanden, maar er wel voor zorgen dat er geen scherpe kanten aan zitten of dat het haar niet gevangen wordt in een smalle of oneffen gleuf waardoor het uitgerukt kan worden of beschadigd wordt.

Zachtjes uitborstelen met een natuurharen borstel is best. Op die manier krijg je er ook het overtollige vocht gemakkelijk uit weg. Begin niet als gek het haar droog te wrijven met een handdoek. Ook zo kan je het beschadigen, want je voelt niet altijd correct hoe het haar zich moet voelen. Eventueel kan je het wel deppen met een goede absorberende handdoek en de katoen-sponzen handdoek dan een vijftal minuten op het haar te laten als een soort tulband. Vooral als het haar nat is, is het nog meer kwetsbaar. Begin niet meteen te creperen, in model te leggen, op te kammen of verwoed te borstelen. Je krijgt zeker een triest resultaat.

Vitamines kunnen helpen

Zoals ziekten zich laten zien op de uiterlijke kenmerken van het haar, zo kun je ook invloed uitoefenen door extra vitamines te nemen. Het is bekend dat gebrek aan calcium, vitamine A en vitamine C de gezondheid zeker kan beïnvloeden. Vandaar dat een gezond dieet met voldoende groenten en vruchten heel veel kan doen. maar ook extra vitamines gebruiken kan nuttig zijn, vooral in periodes van zwakte, emotionele problemen en in de wintertijd.

Denk aan de vitamine Ester-C van Fytobell.

Je vindt Ester-C van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4415-501

.

Of je kan Ester-C van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Je haar zal nog nooit zo stralend mooi en gezond geweest zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer