okt 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

We hebben vetten nodig. Geen transvet!

Lange tijd werden vetten als de grote boosdoeners beschouwd in verband met hart- en vaatziekten. Maar, we hebben vetten nodig, hoewel de meeste mensen denken dat er aan vet niet veel goeds zit.

We hebben vetten nodig. Ook verzadigd vet. Maar visolie is van het allergrootste belang, vanwege de Omega-3 vetzuren.

Heel wat vitamines zijn aan vet gebonden en kunnen door het organisme niet worden opgenomen als er geen vet voedsel op het menu staat. Toch moet niet het verkeerde vet voedsel worden genuttigd, wel met mate en de vetten moeten verstandig worden gekozen. 

Maar vet is nodig, anders krijgen we geen vitamines A, D, E en K binnen die onder meer belangrijk zijn voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de groei. Er zit echter wel een verschil tussen de soorten vetten. Verzadigde vetzuren zijn er ook nodig, want ze zijn belangrijk voor de hormoonhuishouding, de hersenen, het functioneren van het brein. Cholesterol is maar een randverschijnsel.

Deze vetten zitten onder meer in boter, kaas, eieren en melk en zelfs avocado’s. Overdrijf niet, maar mijd ze ook niet volledig.

Daarentegen zijn onverzadigde vetten goed. Zo helpt linolzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur, het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, op voorwaarde dat bepaalde soorten niet verhit worden, dan krijg je transvet en dat vet is zeker schadelijk. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Mijd evenwel geraffineerde koolhydraten, alcohol en tabak. Olijfolie en lijnzaadolie zijn de beste vetten die voor de gezondheid interessant zijn. Tarwekiemolie bevat de erg belangrijke vitamine E, die een krachtige antioxidant is. Maar vergeet de visolie niet!

Een tip: Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kunt Nutribell visolie ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer