okt 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

We hebben vetten nodig. Geen transvet!

Lange tijd werden vetten als de grote boosdoeners beschouwd in verband met hart- en vaatziekten. Maar, we hebben vetten nodig, hoewel de meeste mensen denken dat er aan vet niet veel goeds zit.

We hebben vetten nodig. Ook verzadigd vet. Maar visolie is van het allergrootste belang, vanwege de Omega-3 vetzuren.

Heel wat vitamines zijn aan vet gebonden en kunnen door het organisme niet worden opgenomen als er geen vet voedsel op het menu staat. Toch moet niet het verkeerde vet voedsel worden genuttigd, wel met mate en de vetten moeten verstandig worden gekozen. 

Maar vet is nodig, anders krijgen we geen vitamines A, D, E en K binnen die onder meer belangrijk zijn voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de groei. Er zit echter wel een verschil tussen de soorten vetten. Verzadigde vetzuren zijn er ook nodig, want ze zijn belangrijk voor de hormoonhuishouding, de hersenen, het functioneren van het brein. Cholesterol is maar een randverschijnsel.

Deze vetten zitten onder meer in boter, kaas, eieren en melk en zelfs avocado’s. Overdrijf niet, maar mijd ze ook niet volledig.

Daarentegen zijn onverzadigde vetten goed. Zo helpt linolzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur, het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, op voorwaarde dat bepaalde soorten niet verhit worden, dan krijg je transvet en dat vet is zeker schadelijk. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Mijd evenwel geraffineerde koolhydraten, alcohol en tabak. Olijfolie en lijnzaadolie zijn de beste vetten die voor de gezondheid interessant zijn. Tarwekiemolie bevat de erg belangrijke vitamine E, die een krachtige antioxidant is. Maar vergeet de visolie niet!

Een tip: Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kunt Nutribell visolie ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde