okt 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

We hebben vetten nodig. Geen transvet!

Lange tijd werden vetten als de grote boosdoeners beschouwd in verband met hart- en vaatziekten. Maar, we hebben vetten nodig, hoewel de meeste mensen denken dat er aan vet niet veel goeds zit.

We hebben vetten nodig. Ook verzadigd vet. Maar visolie is van het allergrootste belang, vanwege de Omega-3 vetzuren.

Heel wat vitamines zijn aan vet gebonden en kunnen door het organisme niet worden opgenomen als er geen vet voedsel op het menu staat. Toch moet niet het verkeerde vet voedsel worden genuttigd, wel met mate en de vetten moeten verstandig worden gekozen. 

Maar vet is nodig, anders krijgen we geen vitamines A, D, E en K binnen die onder meer belangrijk zijn voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de groei. Er zit echter wel een verschil tussen de soorten vetten. Verzadigde vetzuren zijn er ook nodig, want ze zijn belangrijk voor de hormoonhuishouding, de hersenen, het functioneren van het brein. Cholesterol is maar een randverschijnsel.

Deze vetten zitten onder meer in boter, kaas, eieren en melk en zelfs avocado’s. Overdrijf niet, maar mijd ze ook niet volledig.

Daarentegen zijn onverzadigde vetten goed. Zo helpt linolzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur, het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, op voorwaarde dat bepaalde soorten niet verhit worden, dan krijg je transvet en dat vet is zeker schadelijk. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Mijd evenwel geraffineerde koolhydraten, alcohol en tabak. Olijfolie en lijnzaadolie zijn de beste vetten die voor de gezondheid interessant zijn. Tarwekiemolie bevat de erg belangrijke vitamine E, die een krachtige antioxidant is. Maar vergeet de visolie niet!

Een tip: Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Je kunt Nutribell visolie ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer