aug 20, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Moerasspirea: De aspirine van de natuur

Een van de meest bekende en meest geliefde kruiden in de oudheid was moerasspirea. Het werd door de druïden als een heilig kruid beschouwd omdat het zo veelzijdig was in zijn toepassingen en vooral een heilzaam effect had tegen pijn en ongemakken. Bij spierpijn, maar ook bij neuralgische pijnen werd het destijds al met succes toegepast. Het werd gebruikt als koortsverlagend middel, tegen ontstekingen, kwam van pas bij storingen van de spijsvertering.

Kijk gewoon naar de naam en wat valt op? Een deel van de naam heeft zich geleend voor de naam van het bekende farmaceutische pilletje “aspirine”. Daar stond de wilgenbast wel model voor, omdat dieren die last hebben aan de bast van een wilg gingen knagen en weer gezond werden.

De natuur heeft model gestaan voor heel wat moleculen en als we de natuur blijven vernietigen aan het tempo van vandaag zullen heel wat doeltreffende formules verloren gaan.

De natuur heeft nog niets van haar waarde verloren en nog altijd kunnen we gebruik maken van planten en hun heilzame effecten. Dat is ook zo voor moerasspirea.

Een geschenk van de hemel

Sommigen zullen moerasspirea niet meer kennen, terwijl anderen het zouden besterven als het uit hun leven verdwijnt. Bij wijze van spreken natuurlijk. Toch is het een oud bekend en geneeskrachtig kruid dat in talloze gevallen van griep en verkoudheid, al ontelbare mensen van hun problemen heeft afgeholpen. Oude volkeren wisten dat wel. Ze maakten er zowel een tinctuur, een aftreksel als zalven van. Ze smeerden het op de huid, dronken het op, gebruikten het voor allerlei ontstekingen en koortsachtige kwalen.

Geneeskrachtig “onkruid”

Wij zijn nu geneigd dit als onkruid te beschouwen, maar eigenlijk gaat het om een geneeskrachtig en interessant kruid. Het komt spontaan opduiken in heel wat tuinen en groeit ook in het wild in de natuur. De naam verwijst ook naar de vorm: spirea, vanwege de draaivormige, spiraalachtige vorm van de zaden.

Je herkent er ook het woord aspirine in en ook de stof salicine is erin aanwezig en dat is precies een kenmerkend onderdeel van aspirine. Moerasspirea bevat ook vitamine B en C, naast belangrijke mineralen zoals silicium, ijzer, fosfor en kalium. Al deze stoffen samen maken het tot een uitstekend natuurlijk geneesmiddel.

Koninklijke belangstelling

Moerasspirea was destijds het favoriete kruid van koningin Elisabeth I omdat het volgens kruidenkenners geuren verspreidt die geen hoofdpijn veroorzaken. Samen met maretak was het bijzonder geliefd in druïdenkruidenmengsels. Vroeger werd het ook gebruikt in wijnen en bieren, en als natuurlijke kleurstof in cosmetica.

Volksnamen waren: Koningin der velden, Geitenbaard, Bokkenbaard, Stijfstok, Spierkruid, IJzermaalkruid, Robbroodskruid, Zwanenpoot, Kamerbloem, Koemommel, Lijsorboom, Magerman, Wolfvlinder, Rooribbe.

De talrijke volksnamen vormen trouwens een bewijs voor een veelzijdig gebruik.

Bij reuma en griep

Moerasspirea is zeer gewaardeerd in de volksgeneeskunde. De plant heeft diuretische, anti reumatische, zweet verwekkende, koortswerende en wond helende eigenschappen. Het is een licht samentrekkend en versterkend middel. De plant wordt veelvuldig aangewend als bijkomende hulp bij andere geneesmiddelen zoals jicht, reuma, verkoudheid en griep.

De behandeling vermoeit de maag niet en verwekt geen zenuwstoornissen. Een langdurig gebruik is steeds doelmatig.

Uitwendig wordt de bloesem gebruikt in omslagen of lotions voor pijnlijke gewrichten.

Recept: thee van 50 g bloemen per liter water en 3 à 5 kopjes per dag drinken.

Uitwendig als kompres: 100 g per liter water en een afkooksel maken.

Geen risico

Met kruiden en planten moet je soms wel oppassen. Met sommige moet je uitkijken voor wat de dosering betreft, andere zijn ronduit giftig. Dat is niet het geval met moerasspirea. Het gebruik van moerasspirea veroorzaakt geen nevenwerkingen.

In de volksmond wordt moerasspirea daarom ook wel „De aspirine van de natuur” genoemd.

Destijds werd door duivenmelkers moerasspirea aan hun diertjes gegeven om er kampioenen van te maken. Uiteraard was moerasspirea daar niet verantwoordelijk voor, maar wel het feit dat de duiven door middel van dit kruid beter “gezuiverd” waren en dus een betere gezondheid verkregen. Ze vlogen dan ook beter en… wonnen prijzen.

Maar ook voor mensen is het een ideaal kruid: Tinctuur of thee van moerasspirea helpt echt bij pijn en grieperigheid. Moerasspireathee moet je zetten met water van maximaal 90°.

Toepassingen

Moerasspirea is geen folkloristisch kruid. Het is echt een goed werkend geneeskruid dat kan worden toegepast bij koorts en diarree. Het verlicht ook pijn bij stijve spieren en gewrichten, werkt bovendien nog kalmerend en water afdrijvend.

Moerasspirea helpt ook bij cellulitis: driemaal per dag 15 druppels tinctuur.

„Geitenbaard” tegen griep

Geitenbaard is een wel heel weinig vleiende naam voor één van onze heerlijkst geurende planten: moerasspirea. Van die geur was men zich trouwens al heel lang geleden bewust, want in de Middeleeuwen werd de geitenbaard in kastelen en paleizen vaak over de plavuizen uitgestrooid omdat het parfum ervan de minder hygiënische geuren kon verdrijven.

Aan deze „lievelingsbloem van koningin Elisabeth van Engeland” (de eerste, welteverstaan) werden echter ook allerlei therapeutische eigenschappen toegeschreven. In de natuurgeneeskunde wordt de plant nog altijd gebruikt als substituut voor aspirine in geval van griep of verkoudheden die met koorts gepaard gaan.

Daartoe worden alleen de bloemen gebruikt. Pluk die als ze open zijn, en laat ze op een koele, schaduwrijke, plek drogen. Gebruik er dan zo’n 40 tot 50 g van op een liter water dat net niet aan de kook wordt gebracht. Drink van die vloeistof tussen de maaltijden door 3 tot 4 koppen per dag om de vervelende neveneffecten van griep of verkoudheid te bestrijden.

En… je voelt je weldra als herboren.

En een tip tegen pijn en diverse vormen van overgevoeligheid: Douloran van Fytobell.

Ook op basis van Salix.

Je vindt Douloran bij de apotheek met CNK-bestelnummer: 2970-473.

Of je kunt Douloran ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer