jan 13, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is alcohol geen goed slaapmutsje?

Men kan niet langer dan een paar dagen zonder drank. Dehydratatie kan levensgevaarlijk zijn vooral bij jonge kinderen en patiënten met zware brandwonden. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 percent percent uit vocht. Hiervan is 44 percent intracellulair en 16 percent extracellulair. Dit is altijd in beweging zoals bij het bloed en de lymfevaten. Per dag wordt ongeveer 2,5 liter uitgescheiden, waarvan 1,5 liter via de urine, de rest via de ontlasting, de huid en de ademhaling. Dezelfde hoeveelheid moet weer worden aangevoerd., want vochtgebrek kan ernstige stoornissen veroorzaken. Elektrolyten natrium en kalium regelen de vochtbalans in het lichaam en als niet alles mooi in balans is heeft men ook vitamine- en mineralentekorten. Dus drinken is noodzakelijk, maar niet om het even wat!

Alcohol is een toxische stof en het is beslist beter het niet te gebruiken. Maar als slaapmutsje om beter te slapen, is het helemaal een slecht idee!

Jongeren en alcohol

Veel jongeren beginnen aan de alcohol omdat ze in een situatie belanden waarbij ze niet kunnen of durven weigeren uit opzicht. In het uitgaansleven gebruiken ze het om erbij te horen, als ze gaan stappen om mee te mogen. Men begint eraan om groot te doen, om erbij te horen, maar zonder men het weet is men er afhankelijk van en wil men in gelijkaardige situaties alcohol consumeren.

Vandaar dat in het weekend ook zo vaak ongelukken met jongeren gebeuren. De meeste ongelukken met alcohol gebeuren vaak omdat tieners niet weten wat ze eigenlijk drinken en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Veel dranken bevatten ook alcohol zonder dat jongeren dat eigenlijk goed beseffen. De hoeveelheden die ze op die manier naar binnen krijgen, zijn ook veel te groot.

De laatste jaren zijn er ook nieuwe soorten drankjes te koop met andere hoeveelheden alcohol: discodrankjes in allerlei kleuren en kant-en-klare mixdrankjes. Andere nieuwe drankjes zijn alcopops (frisdrank met alcohol), sjoeters (likeur met ongeveer 20% alcohol) en blasters (bepaalde mixdrankjes met 10% alcohol).

Giftig

Als je veel alcohol drinkt, werkt het als een giftige stof. Het lichaam heeft er eigenlijk alleen maar last van en daarom wordt het zo snel mogelijk afgebroken door de lever, het orgaan dat alle schadelijke stoffen afbreekt. De lever doet er gemiddeld 1,5 uur over om een glas alcoholhoudende drank af te breken. Bij wie dus 6 glazen heeft gedronken, duurt het 6 x 1,5 = 9 uur vooraleer die weer geheel nuchter is. Men moet er dus rekening mee houden dat men ’s morgens vroeg nog onder invloed kan zijn van het drinken van de vorige avond. De lever kan niet sneller werken. Veel bewegen, koffie of water drinken, helpt niet om sneller nuchter te worden, integendeel want cafeïne lijkt de alcohol langer vast te houden in het lichaam, men krijgt wel sneller een nuchter gevoel, maar de alcohol blijft langer aanwezig. Dat is een vals gevoel van veiligheid, want bij een ongeval zal het alcoholniveau gemeten worden en in het nadeel van de patiënt uitvallen.

Hoe word je een „sociale drinker”?

Er zijn verschillende redenen om alcohol te drinken. Alcohol wordt vaak gebruikt om iets te vieren, bijv. op een feestje. Als het erg warm is, nemen sommige mensen een koud pilsje om hun dorst te lessen. Anderen hebben de gewoonte een glas wijn bij het eten te drinken. Veel mensen vinden alcohol lekker en gebruiken het als versiering van het leven. Het kan ook zijn dat alcohol om andere redenen gebruikt wordt. Soms gebruiken mensen die slecht in slaap vallen alcohol als slaapmutsje. Anderen gebruiken het juist als opkikker als ze moe uit hun werk komen. Weer anderen drinken alcohol omdat ze zich erg alleen voelen. Ongemerkt kan drinken een dagelijkse gewoonte worden die meer na- dan voordelen heeft. En eigenlijk is alcohol toxisch, een drug!

Wanneer moet je stoppen?

Zoals we schreven is het alcoholgehalte van een glas wijn, bier of gedistilleerde drank zoals likeur of jenever ongeveer gelijk, want 250 cc bier met 5% alcohol bevat 12,5 cc pure alcohol. Daarnaast bevat 35 cc gedistilleerde drank, korte drank zoals we dat populair noemen met 35% alcohol, bevat 12,25 cc pure alcohol en 100 cc wijn met 12% alcohol bevat 12 cc pure alcohol.

Het is niet moeilijk meer om uit te rekenen hoeveel alcohol men op een week naar binnen krijgt. Maar wanneer is te veel ook te veel?

Bij een man wordt het nog als veilig beschouwd als hij minder dan drie glazen per dag drinkt. Bij een vrouw moet dat minder dan twee glazen per dag zijn. Voor een man is er al enig risico als dat aantal glazen ligt tussen de drie en de vijf per dag en bij vrouwen tussen de twee en 3 glazen per dag. Er is al een behoorlijk groot risico als dat aantal glazen voor een man meer is dan 5 per dag en voor vrouwen vanaf meer dan 3 per dag. Maar dat aantal wordt tegenwoordig fel bediscussieerd. Die veiligheid is relatief, want elke slok alcohol beschadigt neuronen en is toxisch. De enige goede hoeveelheid alcohol is: geen alcohol!

Gedrag veranderen

Uiteindelijk is er ook een subjectief gegeven en van zodra men meer nadelen dan voordelen ondervindt bij zichzelf is het verstandig om te stoppen of het aantal te beperken zo dat spontaan nog gaat natuurlijk. Soms heeft men professionele hulp nodig en men moet die ook zoeken voor het te laat is, want het kan behoorlijk lang duren vooraleer de gevolgen van alcohol zich definitief en onomkeerbaar laten voelen.

Het is dus tijd om zijn gedrag te veranderen als men als man meer dan een glas alcohol per dag drinkt en als vrouw meer dan 5 glazen alcohol per week. Ook als men last begint te krijgen van maag/darmklachten, grote vermoeidheid, concentratie- of geheugenstoornissen (black-out), een andere aandoening die volgens de arts met veel drinken te maken heeft. Ook als men na het drinken veel last heeft van angsten, slapeloosheid, neerslachtigheid, gespannenheid, want nadien volgen trouwens altijd problemen in het gezin, op het werk in het sociale milieu waarin men verkeert, zonder te spreken over de financiële rampen die drankzucht kunnen veroorzaken.

Het is geen slaapmutsje

Het is een bekend ritueel: even een borreltje of een glas porto of een wijntje voor het slapengaan. Toch raden wetenschappers het volkomen af. De slaap komt wel sneller, je slaapt dus gemakkelijker in, maar de slaap is gestoord en minder diep, terwijl je ook vroeger ontwaakt.

De REM-slaap, de meest herstellende fase van de slaap wordt ook korter of valt zelfs weg. De REM-fase is nochtans noodzakelijk voor een goed herstel van het zenuwstelsel en de spieren. Je staat dus meer vermoeid op dan had je geen alcohol gebruikt.  Ook het geheugen ondervindt problemen door de alcohol omdat het brein geen “resetting” krijgt zoals het hoort. Vandaar dat stevige drinkers zich vaak niets meer herinneren van wat zich de avond tevoren heeft afgespeeld. In elk geval is het een heel slecht idee om meerdere dagen achtereenvolgens veel alcohol te gebruiken. Er ontstaat op die manier een chronisch gebrek aan REM-slaap. Oververmoeidheid is daarvan het gevolg. Men grijpt naar nog meer alcohol of naar pillen en de combinatie van beide is helemaal een ramp.

Het is dus beter in de plaats van alcohol eerder een korte maar fikse wandeling als ”slaapmutsje” te voorzien, of ook een slaapverwekkende thee zoals kamille of lindebloesem.

Ook een goed natuurlijk preparaat kan daarbij helpen.

Een tip: Escholcin van Fytobell, op basis van Escholtzia. Je slaapt gegarandeerd beter en vaster, maar zeker ook gezonder.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Je slaap zal dieper en herstellender zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer