Zo bewaren groenten hun mooie kleur tijdens het kookproces

Het oog wil ook wat. Dat betekent dat de wijze waarop je je schotels samenstelt, vorm en kleur geeft, producten mixt en opdient, even belangrijk zijn als de smaak en de keuze van groenten of andere producten.

Koken is belangrijk voor de smaak, voor de gezelligheid, voor het uitzicht en de gezondheid. Jammer is evenwel dat tijdens het kookproces groenten vaak veranderingen ondergaan die niet meer zo leuk zijn om aan te zien. Met andere woorden: ze verleppen, verbleken, worden een vormeloze massa en zijn niet appetijtelijk meer om op je bord te leggen. Je kan er jezelf en je omgeving niet mee bekoren.

Het is belangrijk dat je voedsel niet alleen lekker smaakt, maar ook dat het aantrekkelijk en smakelijk kan worden geserveerd. Want het oog wil ook wat en maakt deel uit van de smaak!

Wat staat er je te doen? Geen groenten meer koken? Wel integendeel, want het is erg belangrijk voor de gezondheid om voldoende, ja veel groenten te eten. Je moet er alleen voor zorgen dat ze wel aantrekkelijk blijven en dat je ze mooi kan etaleren op de schotels en op de borden.

Dat betekent in eerste instantie dat je zoveel mogelijk moet proberen dat ze hun oorspronkelijke kleur bewaren. Want groenten koken kan iedereen, maar de groenten hun mooie kleur laten bewaren tijdens het kookproces? Ho maar!

Daarom moet je onze trucjes eens uitproberen, je zal versteld staan van het resultaat. Als je wil dat spinazie zijn mooie groene kleur bewaart na het kookproces, moet je spinazie koken zonder deksel op de kom. Daarentegen als je wil dat bloemkool en witloof hun mooie witte kleur bewaren, dan moet je het sap van een halve citroen aan het kookwater toevoegen.

Op die manier wordt koken niet enkel leuker, het uitzicht zal mooi blijven en je kan dankzij het bewaren van de oorspronkelijke kleur, de versheid suggereren. Je reputatie als keukenprinses blijft gehandhaafd! Daar mag je zeker van zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe groot zijn je kansen op herfstgriep?

Verkoudheid en griep kunnen eigenlijk in elk seizoen voorkomen, maar de vatbaarheid vergroot naarmate we meer in het koude seizoen terecht komen. Bacteriën en virussen circuleren voortdurend, zelfs in ons eigen lichaam, maar ze krijgen niet altijd de gelegenheid tot...

Lees meer

Vlier helpt je van verkoudheid af

Twee generaties geleden maakten veel mensen hun eigen medicijnen. Eén daarvan was vliersiroop en dat hielp steevast tegen verkoudheid, snotvallingen, hoest, griepachtige toestanden. Wie maakt er nu nog vliersiroop? De meeste huisvrouwen zouden niet eens weten hoe je...

Lees meer

De tien geboden tegen hartinfarct

Een op vier patiënten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend. Het is een van de voornaamste oorzaken van sterfgevallen in de geïndustrialiseerde wereld. Dat betekent dat onze levensstijl...

Lees meer

Slank worden met de natuurmethode

Wie zou geen half fortuin geven om het gewicht van zijn mooiste jeugdjaren terug te krijgen? Geen gemakkelijk onderwerp, want daar verdienen kwakzalvers fortuinen aan, krijgen dokters grijs haar van en patiënten depressies. De vraag die eerst moet beantwoord worden...

Lees meer