Zo bewaren groenten hun mooie kleur tijdens het kookproces

Het oog wil ook wat. Dat betekent dat de wijze waarop je je schotels samenstelt, vorm en kleur geeft, producten mixt en opdient, even belangrijk zijn als de smaak en de keuze van groenten of andere producten.

Koken is belangrijk voor de smaak, voor de gezelligheid, voor het uitzicht en de gezondheid. Jammer is evenwel dat tijdens het kookproces groenten vaak veranderingen ondergaan die niet meer zo leuk zijn om aan te zien. Met andere woorden: ze verleppen, verbleken, worden een vormeloze massa en zijn niet appetijtelijk meer om op je bord te leggen. Je kan er jezelf en je omgeving niet mee bekoren.

Het is belangrijk dat je voedsel niet alleen lekker smaakt, maar ook dat het aantrekkelijk en smakelijk kan worden geserveerd. Want het oog wil ook wat en maakt deel uit van de smaak!

Wat staat er je te doen? Geen groenten meer koken? Wel integendeel, want het is erg belangrijk voor de gezondheid om voldoende, ja veel groenten te eten. Je moet er alleen voor zorgen dat ze wel aantrekkelijk blijven en dat je ze mooi kan etaleren op de schotels en op de borden.

Dat betekent in eerste instantie dat je zoveel mogelijk moet proberen dat ze hun oorspronkelijke kleur bewaren. Want groenten koken kan iedereen, maar de groenten hun mooie kleur laten bewaren tijdens het kookproces? Ho maar!

Daarom moet je onze trucjes eens uitproberen, je zal versteld staan van het resultaat. Als je wil dat spinazie zijn mooie groene kleur bewaart na het kookproces, moet je spinazie koken zonder deksel op de kom. Daarentegen als je wil dat bloemkool en witloof hun mooie witte kleur bewaren, dan moet je het sap van een halve citroen aan het kookwater toevoegen.

Op die manier wordt koken niet enkel leuker, het uitzicht zal mooi blijven en je kan dankzij het bewaren van de oorspronkelijke kleur, de versheid suggereren. Je reputatie als keukenprinses blijft gehandhaafd! Daar mag je zeker van zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Kunnen oestrogenen borstkanker veroorzaken?

De hormoonlobby is heel sterk. Op allerlei manieren. Dat is zo in de vleesindustrie en dat betreft ook de medicijnen. Vaak opereren ze onder vriendelijke benamingen die zogenaamd louter informatief zijn. Ze hebben soms een hoofdzetel in Zwitserland en als juridische...

Lees meer

Zo vermijd je “onderliggende kwalen”

Tijdens de coronapandemie werd vooral aandacht geschonken aan de bevrijdende kracht van het vaccin. Maar het virus is slim en trekt een ander jasje aan, met andere woorden, het muteert. Hoe gaan we ons daaruit dan redden? Er zijn mensen die hopen op de zoveelste...

Lees meer

Wat is de gezondste vakantieplek?

Veel mensen gaan op vakantie naar tropische gebieden. De vraag is natuurlijk of hen dat wel bevalt. We bedoelen niet emotioneel en qua omgeving, maar wel wat hun gezondheid betreft. Tropische streken kunnen wel exotisch lijken op foto, maar het houdt ook gevaren in....

Lees meer

Kun je doodgaan van de hitte?

We hebben al een aantal warme dagen gehad, zelfs hete dagen met temperaturen van bijna veertig graden. In het zuiden was het trouwens van dat. De meeste mensen verkiezen de warmte boven de kou. Vandaar dat de zomer populairder is dan de winter, behalve voor wie wil...

Lees meer