Zo bewaren groenten hun mooie kleur tijdens het kookproces

Het oog wil ook wat. Dat betekent dat de wijze waarop je je schotels samenstelt, vorm en kleur geeft, producten mixt en opdient, even belangrijk zijn als de smaak en de keuze van groenten of andere producten.

Koken is belangrijk voor de smaak, voor de gezelligheid, voor het uitzicht en de gezondheid. Jammer is evenwel dat tijdens het kookproces groenten vaak veranderingen ondergaan die niet meer zo leuk zijn om aan te zien. Met andere woorden: ze verleppen, verbleken, worden een vormeloze massa en zijn niet appetijtelijk meer om op je bord te leggen. Je kan er jezelf en je omgeving niet mee bekoren.

Het is belangrijk dat je voedsel niet alleen lekker smaakt, maar ook dat het aantrekkelijk en smakelijk kan worden geserveerd. Want het oog wil ook wat en maakt deel uit van de smaak!

Wat staat er je te doen? Geen groenten meer koken? Wel integendeel, want het is erg belangrijk voor de gezondheid om voldoende, ja veel groenten te eten. Je moet er alleen voor zorgen dat ze wel aantrekkelijk blijven en dat je ze mooi kan etaleren op de schotels en op de borden.

Dat betekent in eerste instantie dat je zoveel mogelijk moet proberen dat ze hun oorspronkelijke kleur bewaren. Want groenten koken kan iedereen, maar de groenten hun mooie kleur laten bewaren tijdens het kookproces? Ho maar!

Daarom moet je onze trucjes eens uitproberen, je zal versteld staan van het resultaat. Als je wil dat spinazie zijn mooie groene kleur bewaart na het kookproces, moet je spinazie koken zonder deksel op de kom. Daarentegen als je wil dat bloemkool en witloof hun mooie witte kleur bewaren, dan moet je het sap van een halve citroen aan het kookwater toevoegen.

Op die manier wordt koken niet enkel leuker, het uitzicht zal mooi blijven en je kan dankzij het bewaren van de oorspronkelijke kleur, de versheid suggereren. Je reputatie als keukenprinses blijft gehandhaafd! Daar mag je zeker van zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer