sep 16, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Bloed in je stoelgang is dat gevaarlijk?

Steeds meer wordt het duidelijk dat de darmen een hoofdrol spelen in onze gezondheid. Er is een directe brug tussen de darmen en de longen, maar ook de darmen en het brein. De gezondheid van de darmen is eigenlijk een barometer voor de gezondheid van het hele lichaam. Darm gezond, helemaal gezond zou je kunnen zeggen en dat is in feite niet overdreven.

De coronapandemie heeft dat duidelijk gemaakt. Wie over een sterk immuunsysteem beschikte werd niet of amper ziek en herstelde veel sneller, zelfs zonder medicijnen. Iemand met gezonde darmflora kwam niet in het ziekenhuis terecht. Wie een gezond darmmilieu heeft, krijgt ook geen kanker. De darmen zijn niet zomaar een evacuatiebuis voor verteerd voedsel. In de darmen gebeurt er meer dan dat. Hier wordt het immuunsysteem opgebouwd en bovendien gebeurt in de darmen de uitwisseling tussen belangrijke stoffen uit het voedsel met de bloedsomloop. Ook stofwisselingsslakken of toxische stoffen worden via de darm afgevoerd. Vandaar het grote belang van een regelmatige stoelgang.

Bij de gezondheid van de darmen spelen emoties ook een grote rol. Denk aan de examentijd bij studenten: ze krijgen gemakkelijker diarree, of omgekeerd ook verstopping.

Maar je voelt zelf best wel als er iets aan de hand is: een opgeblazen gevoel, een borrelende buik, winderigheid oftewel flatulentie en diarree.

Gezondheid in de darmen begint met gezond voedsel. Eet minder geraffineerd en meer celstoffen, dus natuurlijke kost. Geregeld aan sport doen, helpt de darm gezond te houden. Vermijd te veel dierlijke producten op je bord en zeker suiker, tabak en alcohol.

Verstopping als alarmsignaal

Normaal verblijven de spijzen ongeveer tien tot vijftien uur in de dikke darm. Het gebeurt dat patiënten in een week geen enkele darmlediging krijgen. Er zijn er zelfs die er in slagen veertien dagen te wachten. Iedereen weet dat een dergelijke situatie onnatuurlijk en bovendien erg ongezond is. Normaal moeten de darmen bij een gezond persoon zich dagelijks minstens eenmaal ledigen, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat daags tevoren werd genuttigd. Blijft het voedsel langer in de darmen aanwezig, dan is een verkeerd voedingspatroon meestal de hoofdoorzaak.

De meeste patiënten gebruiken te weinig cellulose of ruwvezelstoffen. Deze zijn op voldoende wijze voorhanden in rauwkost, vruchten en groenten en in volkorenproducten. Veel patiënten kweken ook ongezonde gewoonten aan door een natuurlijke neiging te onderdrukken. In sommige omstandigheden kan de natuurlijke aandrang om de darm te ledigen ongelegen komen. Je kan tijdens het werk of in volle vergadering, of op straat, niet altijd gemakkelijk de gepaste maatregelen nemen.

Omdat de tweede sluitspier gemakkelijk onder controle te houden is, maken sommigen hier misbruik van door zowel te pas als te onpas te vermijden de darm op tijd te evacueren. Op de duur wordt dit een slechte gewoonte die tot een automatisme wordt, met alle gevolgen vandien.

Te weinig lichaamsbeweging is ook een van de redenen van darmverstopping. Bij vele patiënten worden de buikspieren nog amper gebruikt. Vooral dames hebben er soms een broertje aan dood. Ze dragen liever spannende kleding om er wat slanker uit te zien, liever dan voor een natuurlijk korset te zorgen via dagelijkse training.

Het volstaat tweemaal per dag gedurende vijf minuutjes telkens wat grondoefeningen te doen om de buikspieren te trainen, om er niet alleen eleganter uit te zien, maar terzelfder tijd ook de darmperistaltiek, dat is de spontane voortstuwende beweging een handje te helpen.

Een goede buikspieroefening is, om van in ruglig, met opgetrokken knieën, met de handen in de hals te proberen in rechtop zittende houding te komen. Hou er wel degelijk rekening mee dat de knieën tijdens de rugligpositie opgetrokken moeten zijn, anders worden de rugspieren te veel belast en minder de buikspieren.

Je darmen verzorgen doe je zo

Om de darmen gezond te houden moeten we alleszins op een aantal factoren letten.

 • Om te beginnen moet je een gezond emotioneel leven nastreven. Krop zo weinig mogelijk je problemen op, maar probeer ze integendeel uit te praten en ga de onvermijdelijke moeilijke mensen en problemen uit de weg, als je er ziek dreigt van te worden.
 • Zorg ervoor dat je voldoende beweegt en probeer vooral in het weekend aan sport te doen.
 • Ga bijvoorbeeld tweemaal in de week een uurtje zwemmen en leg af en toe eens een saunabeurt in, dat ontspant fantastisch. Of maak elke dag toch een wandeling van minstens een half uur.
 • Eet gezonde natuurlijke kost en geen fabrieksvoedsel of junkfood. Bij voorkeur moet je zelf de onbewerkte producten aanschaffen en ze zelf schoonmaken en bereiden, dan ben je zeker.
 • Zorg ervoor dat je voldoende ruwvezelstoffen inneemt. Dat betekent meer groenten, bonen, linzen, en fruit.
 • Eet dagelijks rauwkost en dat kun je makkelijk onder vorm van slaatjes, of een fruitmaaltijd.
 • Eet geen fabrieksvoedsel en vermijd junkfood, want het bulkt van de suiker. En suiker is iets wat je beslist moet vermijden.
 • Eet minder vlees en gebruik liever wat meer vegetarische kost en / of vis. Vooral vette vis is belangrijk vanwege de Omega-3 vetzuren. Maar eet liever geen rood vlees en zeker geen bewerkte vleeswaren zoals charcuterie.
 • Vergeet niet dat door rotting bacteriën geholpen door suiker, voedselresten in de darm gaan gisten en als ze daar te lang verblijven dat ze uiteindelijk ziekte veroorzaken. In de darm worden de voedzame en interessante stoffen via de bloedsomloop aan de lichaamscellen doorgegeven en dat als ook nog rottingsresten in de darmen achterbleven, ook stofwisselingsvergiften in circulatie kunnen komen. Die vergiften komen er voornamelijk in, door afbraakstoffen van dierlijke eiwitten.
 • Zorg voor een dagelijkse ontlasting of stoelgang. De darm hoort zich best dagelijks te ledigen, waardoor die stofwisselingsslakken en vergiften, waarin ook bacteriën en afgeschilferde darmwandcellen zitten, uit het lichaam worden verwijderd.
 • Diarree en verstopping zijn vaak de eerste tekenen dat er wat misgaat met ofwel ons psychisch-emotioneel welzijn, met onze voeding, met onze leefwijze of met gebrek aan beweging, of met verschillende elementen of soms zelfs allemaal samen. We moeten er rekening mee houden en dadelijk bijsturen.

Wat met bloed in de stoelgang?

Soms is er plots bloed in de stoelgang aanwezig. Sla niet meteen in paniek en denk niet dadelijk het ergste. Dat is nooit dadelijk het ergste, want tumoren en kankergezwellen duiken niet plots op. Het is een langzaam proces en het resultaat van maanden, soms jarenlange mishandeling. De leefwijze heeft er alles mee te maken, je kan het dus in belangrijke mate voorkomen.

Bloed in de stoelgang kan natuurlijk ook wijzen op aambeien die stuk geraakt zijn door harde stoelgang door gebruik van toiletpapier. Ook hier moet je wat aan doen. Maar het gebeurt ook dat bloed in de stoelgang een signaal is van een tumor. De kleur van het bloed zegt al heel wat. Als het bloed helder is van kleur dan is dat doorgaans een goed tekenen: een kwestie van aambeien, of uitwendige verwondingen. Is het bloed donker gekleurd, kun je beter zeker zijn en een afspraak maken met je huisarts.

Telkens je dit merkt moet je de arts raadplegen. Er kunnen ook inwendige bloedende zweren aanwezig zijn, zonder dat werkelijk meteen het allerergste moet worden gedacht. Verzorging is in ieder geval noodzakelijk.

Ook het emotioneel leven moet daarbij onder de loep worden genomen, daar bij dergelijke problemen meestal een psychische factor aanwezig is. Zoals je ziet hebben de darmen een bredere functie dan alleen maar om te dienen als evacueringskanaal voor de spijsverteringsresten. De darmen gelden als een soort gezondheidsbarometer. Darm gezond, helemaal gezond. We hebben er dus alle belang bij ons uitgebreid aan deze regels te houden. Een heel klein beetje discipline, nadat we onze kennis daarover hebben bijgewerkt en daarnaast een flinke brok gezonde gewoonten kunnen er alles aan veranderen. Hou je darmen gezond, dan leef je lang en zonder problemen. Ook je andere organen zullen er hun profijt uit halen. Maar uiteraard jij in de eerste plaats.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met natuurlijke probiotica waar de darmen heel gelukkig zullen mee zijn en de immuniteit gaan mee versterken.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer