mrt 21, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe helpt handgel tegen het coronavirus?

Het coronavirus zit overal, vooral op de slijmvliezen van veel mensen, over de hele wereld. Intussen weten we dat het een gemuteerd virus is, want corona bestond al en dat vleermuizen in de Chinese stad Wuhan als tussengastheer hebben gefungeerd vooraleer ze mensen konden besmetten. Die besmetting is nu quasi de wereldbol rond. Het treft iedereen, van jong tot oud, maar het is wel bijzonder gevaarlijk voor oudere mensen, of personen met een zwakke gezondheid, zoals hartpatiënten, diabetici en mensen met kanker.

Wat kunnen we daartegen doen? Voorlopig niet veel, behalve ons zeer gedisciplineerd gedragen en proberen op die manier de overdracht van het virus en besmettingen te voorkomen. Dat betekent: zo weinig mogelijk menselijk contact, opletten voor niezende en hoestende mensen, opletten voor mensen met koorts en vooral opletten met knuffelen en handen schudden. Dat laatste moet ten zeerste ontraden worden, vooral nu het virus aan een steile opmars is begonnen in ons land.

Dat betekent ook dat bijna alle besmettingen via de handen worden overgedragen. Het virus kan door hoesten of contact met de eigen slijmvliezen op de handen overgedragen worden en daar lang overleven. Om dat te beletten moet je de handen wassen, daar kan corona niet tegen.

Eigenlijk moet je om het half uur je handen wassen, met water en zeep, dat spoelt letterlijk het corona weg. Doe dat vaak en doe dat grondig. Een wasbeurt van de handen moet minstens een halve minuut duren en vergeet ook niet de ruimte tussen de vingers, de pols, de nagels en onder de nagels en zeker ook onder de ringen.

Doe ook je horloge af als je de handen wast. Droog uiteraard de handen af aan een papieren handdoekje of papieren zakdoek en niet telkens in dezelfde natte en vuile handdoek. Pas ook op met hete luchtdrogers, want er kan zich onderaan water verzamelen waar microben zich heerlijk in voelen.

En wat kan je nog doen? Je hebt natuurlijk geen waterbakje bij of geen kraan met stromend water als je in de auto zit of op het werk bent of voor je werk bij mensen iets hebt afgeleverd. Dan MOET je een beroep doen op een ontsmettende handgel. Dat is een gel op basis van alcohol en die MOET minstens 60 percent alcohol bevatten om kiemdodend te zijn.

Is het corona-virus daarmee gedood? Ja, als je het even grondig en langdurig doet als voor een goede wasbeurt van de handen met water. Uiteraard moet je die handgel toepassen op zuivere handen. Als je net van het land komt en in de aarde hebt gewroet, of een lekke band hebt vervangen, dan zal het vuil verhinderen dat de gel in contact komt met je handen en dus niet kiemdodend zijn.

Dus: handgel toepassen op schone, zuivere handen en dan heeft het zeker effect en kun je je wat veiliger voelen.

Daarom is het nuttig dat chauffeurs altijd handgel in de wagen hebben liggen zodat ze onderweg altijd de handen kunnen ontsmetten op een veilige en doeltreffende manier. En dat is in tijden van coronabesmetting zeker en must.

Waar vind je handgel? In de apotheken zeker. Maar je kan het ook online bestellen: handgel van Freemed of Travelbac via www.almed.be of via www.boverte.com. Daarin zit trouwens ook probiotica, wat altijd gunstig is voor de gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder hartproblemen met meer vis

Het valt niet meer te ontkennen: junkfood kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Wie daar de voorkeur aan geeft en het geregeld gebruikt, zal eerder ziek kunnen worden en zijn leven ook serieus bekorten. Het is als het ware een abonnement op problemen. Daarin...

Lees meer

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer