jan 7, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Zin in wat kalkoen of zalm met antibiotica?

Onlangs werd door de WHO, de Wereld Gezondheid Organisatie gewaarschuwd voor een nieuwe pandemie: die van resistentie tegen antibiotica. Heel wat mensen gaan dood omdat de behandeling met antibiotica niet meer helpt. Ook bij ons is het een gekend fenomeen: MRSA, de ziekenhuisbacterie slaat toe. Oftewel als de levensredder een moordenaar wordt. De juichende berichten over de successen van de medische wetenschap blijken achteraf niet allemaal de redding te brengen die ze hebben aangekondigd.

Een feestmenu kan in veel gevallen een ziekmakend menu zijn. Let op wat je eet, hoe het voedsel is bereid en welke toevoegsels het bevat.

We lazen onlangs een merkwaardig maxime “de farmalobby is evenveel in uw gezondheid geïnteresseerd, als de wapenindustrie in vrede”. Het is weliswaar een vergelijking en alle vergelijkingen lopen mank, maar er zit een grond van waarheid in. Lobbywerk is nooit in het belang van de bevolking, de mensheid, maar slechts van een beperkte groep belanghebbenden. Dat de wetenschap daar bij betrokken wordt, is enkel bedoeld om de geloofwaardigheid te bevorderen, niet om garanties over de echtheid te waarborgen. Het is een begrip dat de laatste jaren enorm misbruikt is. Wie durft er te twijfelen aan wetenschap?

Tot je zelf in het ziekenhuis beland en een document voorgeschoteld krijgt dat om je handtekening vraagt om te bevestigen dat je geïnformeerd werd over het feit dat geneeskunde geen exacte wetenschap is. Dan weten we het wel.

Verboden kritisch te denken

Heel wat slogans die op onze gezondheid zijn afgevuurd en die ons moesten aanporren om er gebruik van te maken zijn achteraf nep gebleken, geïnspireerd door de drang om er beter van te worden: de belanghebbenden, niet de patiënt. Wie dat durfde te ontkennen, betwijfelen of in vraag te stellen werd als niet wetenschappelijk terecht gewezen. Kritisch denken was er niet meer bij en dit van langsom minder.

Denk aan vitamines, bio-voedsel, natuurlijke middelen en supplementen. Maar herinner je ook de dioxines, amalgaam, bloed besmet met hiv, de mondmaskers-maskerade eerst niet, dan weer wel (kwestie van beschikbaarheid), glyfosaat (Round-up) eerst ongevaarlijk en noodzakelijk, nadien kankerverwekkend.

Idem met tabak. In sommige landen is de tabaksindustrie een regeringsregie (Frankrijk). De staatskas wordt er beter van als er veel gerookt wordt. We worden dus goed voorgelicht en goed beschermd. De regels worden wel strenger in verband met het voedsel, maar het zijn in veel gevallen nepregels. Weten we in welke voedingsmiddelen geraffineerde suikers zitten, enkel aromaten terwijl op het etiket “natuurlijk” vermeld staat, of antibiotica in vlees en vis.

Je bent tegen het misbruik van antibiotica? Groot gelijk! Maar misschien zat die antibiotica wel in grote mate in je kerstkalkoen?

Antibiotica in je kalkoen?

We hebben zelf al een huiverig gevoel als we omwille van een ernstige verkoudheid of een ontsteking door de dokter antibiotica voorgeschreven krijgen. We weten dat het soms noodzakelijk is, maar dat er toch met de dokterspen veel te kwistig antibiotica worden voorgeschreven. Daar wordt door de WHO tegen gewaarschuwd.

Het gevolg daarvan is dat er heel wat micro-organismen een resistentie hebben opgebouwd waardoor ze in ziekenhuizen bij operaties met een huizehoog probleem komen te zitten. Men raakt er bepaalde bacteriestammen niet meer de baas, er moeten steeds sterkere doses antibiotica worden geprobeerd en nieuwe vormen worden ontdekt en gefabriceerd om de resistente stammen op de kop te slaan die dan daartegen ook weer resistent zullen worden. Dat is een probleem bij operaties en bij de behandeling van zwaar zieke patiënten bij wie het immuunsysteem ondermijnd is.

Geweldig misbruik

Hoe los je dit op: door enkel antibiotica te gebruiken in zeer ernstige en uitzonderlijke gevallen. Er bestaan genoeg vriendelijke en zachte middelen die ook goed werken bij de gewone verkoudheden, griep en dergelijke typische winteraandoeningen. Maar er komt ook een niet te onderschatten hoeveelheid antibiotica toch ook in ons lichaam via de voeding.

Even goed als de mens ziek kan worden, is dat ook het geval met de dieren en ook hier wordt dikwijls een toevlucht genomen tot antibiotica door veeartsen.

Bij de kwekerijen voor pluimvee is het zelfs een preventieve procedure om antibiotica te gebruiken, zodat men zich terecht de vraag kan stellen of de kerstkalkoen wel antibioticavrij is. Het is een feit dat het te vaak wordt toegediend aan “voedselproducerende” dieren, ook aan pluimvee dus. Men weet gewoon niet hoe men het zou moeten aan boord leggen omdat anders de rendabiliteit van deze tak van de economie gevaar loopt. Ook hier weer primeert rendement voor gezondheid.

Men mag evenwel niet vergeten dat het afbreken van antibiotica in dieren slechts een logaritmische daling kent. In principe zal vlees, melk en eieren van behandelde dieren langere tijd een minimale hoeveelheid antibiotica bevatten. Nadat het dier behandeld is, probeert het deze lichaamsonechte stof te elimineren. Deze eliminatie gebeurt logaritmisch: na een aantal weken blijft nog slechts de helft over, en na eenzelfde periode nog eens de helft van de helft… tot uiteindelijk alles verwijderd is, zolang er geen nieuw antibioticum wordt toegediend. Het ritme van die daling geldt ook voor vlees, organen en melk, maar evengoed voor vis.

In zalm-farms wordt kwistig gebruik gemaakt van antibiotica, omdat in die farms de natuurlijke begeleider van de zalm, de roofvisjes die zalmluizen opeten en verwijderen, ontbreken. De antibiotica nemen daar dus de plaats van die roofvisjes in. Als men iets kunstmatig doet en op industriële schaal wil toepassen, grijpt de natuur in, maar we luisteren niet naar de vingerwijzingen van de natuur, tot het te laat is of er catastrofes gebeuren.

Opgepast met eieren

Merkwaardig is dat het voor eieren anders verloopt. De vorming van een dooier in een ei neemt meerdere dagen in beslag, terwijl de rest in amper 24 uur wordt gevormd. De residuen die dan in de dooier terecht komen zijn dus groter aangezien ze meerdere dagen gehad kunnen hebben om er zich in af te zetten.

Ze zullen er ook niet meer uit verwijderd worden zoals uit de rest van het lichaam. Ook als de kip zelf geen antibioticum meer bevat, kan dit nog altijd opgeslagen zitten in het ei. Het is dus niet uitgesloten dat mensen die allergisch zijn voor bepaalde soorten antibiotica zoals penicilline, plots een allergisch shock krijgen na het eten van eieren of van kip of kalkoen, of zalm. Het ligt eraan wat de dosis is die het dier heeft gekregen en hoe lang het geleden was vooraleer het geslacht werd.

Wees kieskeurig

Als je voedsel gaat kopen of in deze feestweken op restaurant wil genieten, heb je het natuurlijk niet altijd zelf in de hand wat er allemaal met het voedsel is gebeurd. Je kan wel kieskeurig tewerk gaan bij het uitkiezen van de gelegenheid waar je de vreugde aan tafel wil beleven.

Bij een traiteur of take-away-restaurant, kun je wel producten uitkiezen die heel vers zijn bereid en waar zo weinig mogelijk kunstmatige dingen zijn mee gebeurd. Eerlijke, eenvoudige en verse producten zijn nog altijd te verkiezen boven gesofisticeerde exotische schotels. Inlandse producten zijn ook veiliger dan dingen die de halve wereld hebben rondgereisd. Een kalkoen van een kweker uit de gemeente is beter dan een kangoeroe uit Australië.

En natuurlijk kun je zelf ook heel wat doen om de veiligheid aan tafel te verhogen en dus de feestvreugde volkomen te maken en ze zo te houden:

  • Zo zal een goede hygiëne de kans dat voedsel wordt besmet met ziekteverwekkende bacteriën zeker verminderen.
  • Het snel en voldoende afkoelen van het voedsel maakt dat bacteriën zich niet in een razend tempo kunnen vermenigvuldigen.
  • Als je een schotel van tevoren klaar maakt, dan moet je die snel in de koelkast bewaren, zodat de kiemen niet de tijd hebben zich te vermenigvuldigen.
  • Voedsel dat snel bederft, moet je trouwens altijd in de koelkast bewaren.
  • Hou rekening met volgende delicate en dus risicovolle producten: vlees, vleeswaren, kip, kalkoen en ander gevogelte, vis, melk, melkproducten, eiergerechten en alle gerechten waarin deze producten verwerkt zijn (salades, soep, ragout, rauwkost en kant en klaar maaltijden) en uiteraard ook vis.
  • Koop zo vers mogelijk, want iets wat door anderen al een tijdje bewaard werd, kan nog sneller bederven.
  • En lees vooral goed alle etiketten, in de hoop dat die betrouwbaar zijn.

Op die manier loop je veel minder risico op vergiftigingen, diarree, en andere ongemakken.

En het is natuurlijk altijd nuttig de darmflora oftewel het microbioom te koloniseren met goede bacteriën. Dat versterkt het immuunsysteem, maar het behoedt je ook voor de nadelen van slecht voedsel. Daarom is een goed probioticum nuttig.

Een tip: Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Op die manier beleef je met een geruster gevoel meer plezier aan deze feestperiode.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer