feb 19, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Bescherm je tegen huidkanker, ook in het voorjaar

Vakantie… voor velen is het altijd een signaal om weer volop naar de zon te trekken. Dat kan zowel echt een zonnevakantie worden, of een sneeuwvakantie, maar ook daar brandt de zon. Ga er niet vanuit dat je op sneeuwvakantie geen gevaar loopt om verbrand te worden en als een roodhuid terug naar huis te keren. Integendeel in het hooggebergte evenals aan zee kun je verbranden ook in het voorjaar, zelfs in de winter, en de basis leggen voor huidkanker. De huid heeft namelijk een geheugen en vanaf de jonge kinderjaren telt die elke beschadiging op. Naarmate je ouder wordt, ben je daardoor ook gevoeliger en kwetsbaarder tot het uiteindelijk kan uitlopen op huidkanker. Daarvan bestaan er eigenlijk een vijftal stadia.

Huidkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker. Het aantal is de laatste jaren verdrievoudigd en het neemt nog toe, vooral onder jonge mensen.

Mijd verbranding

Het begint eigenlijk met verbranding, daarna met keratosen, daarop basaalcelcarcinoom, verder nog plaveiselcelcarcinoom uiteindelijk melanoom om te eindigen in merkelcelcarcinoom.

Keratosen vallen niet zo erg op en zijn het minst schadelijk of belastend, en basaalcelcarcinoom kan leiden tot een bloedend stipje, een soort zweertje dat blijft bloeden en niet meer geneest, tenzij je snel ingrijpt. Een huidspecialist kan daarover uitsluitsel geven. Keratosen zijn oneffen oppervlakken op de huid die schilferen en kunnen jeuken. Dat is een eerste signaal om naar de arts te stappen.

Basaalcelcarcinoom is erg veel verspreid, want één op de vier landgenoten en Nederlanders krijgt ermee te maken. Het zaait niet uit en kan het lichaam niet besmetten via de bloedsomloop of de lymfe. Melanomen kunnen dat wel en dat kan dodelijk aflopen.

Als de vlekjes keratosen niet te groot zijn, kunnen die worden bevroren met vloeibare stikstof, waardoor nieuwe huid wordt gevormd. Maar beter is het nog te voorkomen dan te genezen en dat doe je best door uit de zon te blijven tijdens de hete uren of de zonnige uren van de dag, en / of door voldoende de huid te beschermen met kleding, een pet, een zonnehoed en zonnecrème met een zo hoog mogelijke factor. Bij voorkeur 50+ en beslist voor jonge kinderen.

Ook op skivakantie, of in de krokusvakantie aan zee moet je de huid beschermen, zelfs nu in het voorjaar. De zon staat niet zo hoog, maar wel dichter bij de aarde en het komt erop aan de schadelijke UV-stralen af te blokken met een Sun block.

Op die manier kun je veel ellende voorkomen voor later.

Kanker neemt snel toe

Ondanks alle waarschuwingen blijft de zonnebadrage doorgaan. Zelfs in de winter gaat men soms naar de zonnestudio of heeft men zelf een zonnebank gekocht om toch maar het bruine kleurtje van de zomer te kunnen behouden. Geen goed idee. In West-Europa is huidkanker de derde grootste kankervorm geworden en dat hebben we enkel en alleen aan de zon en de zonnebank te danken.

Gevallen van melanoom of zwarte huidkanker zijn de laatste tien jaar verdrievoudigd. Als het probleem niet snel herkend wordt en niet onmiddellijk wordt ingegrepen kunnen de kwaadaardige cellen zich via bloedsomloop en lymfe in het gehele lichaam verspreiden.

Huidkanker is daarmee een van de meest snelle en dodelijkste vormen van kanker geworden. Moeders met kleine kinderen kunnen niet voldoende attent worden gemaakt op het gevaar van zonnebaden en zeker voor jonge kinderen. De huid onthoudt heel goed welke schade er door de zon werd aangericht en telt dit op bij elk nieuw zonnebad.

Vooral verbranding van de huid is een ruïne voor de toekomst van de gaafheid van de huid. Vroeger gold een getaande huid als gezond, thans keert men terug naar het oude principe dat enkel een witte huid gezond is.

En dus is en blijft bescherming erg belangrijk.

Ook als de huid ontstoken is kun je best een genezende crème aanbrengen. Het beschermt niet, maar het verzacht en helpt de heling.

Een tip: Echinacea-crème van Ellen Dee.

Je vindt Ellen Dee Echinacea-crème in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2885-424.

Of je kunt Echinacea-crème van Ellen Dee ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Maar bovenal: bescherm je tegen de zon, want huidkanker is de derde grootste kankervorm. 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer