jul 28, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Chocolade: supergezond, maar je moet die wel op de juiste wijze bewaren

Wie lust er eens niet een reepje (of meerdere) chocolade? Er zijn maar weinig mensen die geen chocolade lusten. Er zijn er wel die het moeilijk kunnen verteren, omdat chocolade afkomstig is van een boon en dus behoorlijk veel vet heeft. Dat betekent dat wie een leverprobleem of een galprobleem heeft moeite kan hebben met de vertering ervan. Maar dat is niet gelegen aan de chocolade, maar wel aan het vet en dan treedt dat verschijnsel eigenlijk op voor alle soorten vet.

Maar chocolade nu. Dat is een gezond product. Vroeger wees men erop dat je het maar met mate mocht gebruiken, maar zoals met zoveel dingen is men daarover nu van gedacht veranderd. Chocolade is gezond omwille van de flavonoïden. Onderzoek heeft aangetoond dat de flavonoïden in chocolade een bijzonder goed effect hebben op hart en bloedvaten.

Chocolade is lekker en de meeste mensen zijn er verkikkerd op. Niet zonder reden, want het geeft een euforisch gevoel en tegelijk heeft chocolade veel gezondheidsvoordelen: voor het hart, het brein, tegen obesitas, cholesterol en diabetes. Smullen maar!

Maar er is meer.

Chocolade bevat fenylethylamine, een stof die door de mens ook van nature geproduceerd wordt en ervoor zorgt dat in de hersenen endorfines worden aangemaakt. Dat wordt ook het gelukshormoon genoemd. Het is ook het hormoon dat aanwezig is bij verliefdheid. Niet te verwonderen dat zoveel mensen verliefd zijn op chocolade.

Je voelt je echt beter na het consumeren van chocolade. Het is ook goed voor het brein, helpt beroerte voorkomen vanwege de bioflavonoïden en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek in Scandinavië heeft aangetoond dat het regelmatig eten van donkere chocolade de kans op een beroerte met 20 percent kan verminderen. Daardoor is het ook gunstig voor het hart. Het vermindert ook stress, vermindert de slechte cholesterol en het bevat heel wat interessante mineralen: magnesium, zink, kalium en selenium, precies die mineralen die van belang zijn in de preventie van corona.

Ook zijn de flavonoïden in donkere chocolade nuttig bij de preventie van diabetes, omdat het de insulineresistentie verhindert.

Kortom elk voordeel van chocolade is meer dan dubbel.

Sla dus maar een lekkere voorraad in, maar je moet wel weten hoe je die chocolade best kan bewaren.

Veel keukenprinsessen hebben de neiging en de gewoonte alles in de koelkast te bewaren. Dat is niet altijd goed, vooral omdat de smaak daardoor wordt beïnvloed en aangetast en in sommige gevallen zelfs de fletse en onaantrekkelijke smaak van de koelkast overneemt. Dat is bijvoorbeeld het geval met kaas, maar ook met chocolade. Bovendien smaakt chocolade die uit de koelkast komt helemaal niet lekker.

Eigenlijk moet die eerst op kamertemperatuur worden gebracht vooraleer je van het zachte aroma kan genieten. Het volstaat eigenlijk chocolade op een koele plaats te bewaren, weg van de oven, weg van de vaatwasmachine, weg van een bak- en braadtoestel, zodat de temperatuur in de buurt niet te hoog kan oplopen, want de smelttemperatuur wordt al bereikt rond de 28 graden.

Chocolade moet daarom in de mond smelten, niet in de kast en ook niet in de hand. Maar de koelkast is een moord voor de smaak. Bedenk ook dat bij zeer warm weer, de chocolade zelfs in de kast kan smelten. Of ook in de wagen. Stel dat je een zomerse uitstap met de kinderen maakt, die zijn natuurlijk dol op chocolade, maar als je de repen in de wagen achterlaat zou je wel eens chocoladepasta kunnen krijgen, in de plaats van chocoladerepen en dat is wellicht niet de bedoeling. Dus: bewaar de chocolade op een koele plaats, niet in de koelkast, en beslist niet in de warmte de zon, de wagen of waar dan ook waar het smeltpunt kan bereikt worden.

Maar geniet wel van de smaak, en de vele gezondheidsvoordelen van chocolade.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer

Amandel: gezonde (valse) noot

Het is de tijd van de noten. Allerlei soorten noten worden nu in overvloed aangeboden. Gelukkig voor wie nu een notelaar in zijn tuin heeft staan. Het is een uitstekende bron van eiwit en gezonde vetten (Omega-3), laat zich in veel recepten gebruiken, maar kan ook...

Lees meer