jul 28, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Chocolade: supergezond, maar je moet die wel op de juiste wijze bewaren

Wie lust er eens niet een reepje (of meerdere) chocolade? Er zijn maar weinig mensen die geen chocolade lusten. Er zijn er wel die het moeilijk kunnen verteren, omdat chocolade afkomstig is van een boon en dus behoorlijk veel vet heeft. Dat betekent dat wie een leverprobleem of een galprobleem heeft moeite kan hebben met de vertering ervan. Maar dat is niet gelegen aan de chocolade, maar wel aan het vet en dan treedt dat verschijnsel eigenlijk op voor alle soorten vet.

Maar chocolade nu. Dat is een gezond product. Vroeger wees men erop dat je het maar met mate mocht gebruiken, maar zoals met zoveel dingen is men daarover nu van gedacht veranderd. Chocolade is gezond omwille van de flavonoïden. Onderzoek heeft aangetoond dat de flavonoïden in chocolade een bijzonder goed effect hebben op hart en bloedvaten.

Chocolade is lekker en de meeste mensen zijn er verkikkerd op. Niet zonder reden, want het geeft een euforisch gevoel en tegelijk heeft chocolade veel gezondheidsvoordelen: voor het hart, het brein, tegen obesitas, cholesterol en diabetes. Smullen maar!

Maar er is meer.

Chocolade bevat fenylethylamine, een stof die door de mens ook van nature geproduceerd wordt en ervoor zorgt dat in de hersenen endorfines worden aangemaakt. Dat wordt ook het gelukshormoon genoemd. Het is ook het hormoon dat aanwezig is bij verliefdheid. Niet te verwonderen dat zoveel mensen verliefd zijn op chocolade.

Je voelt je echt beter na het consumeren van chocolade. Het is ook goed voor het brein, helpt beroerte voorkomen vanwege de bioflavonoïden en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek in Scandinavië heeft aangetoond dat het regelmatig eten van donkere chocolade de kans op een beroerte met 20 percent kan verminderen. Daardoor is het ook gunstig voor het hart. Het vermindert ook stress, vermindert de slechte cholesterol en het bevat heel wat interessante mineralen: magnesium, zink, kalium en selenium, precies die mineralen die van belang zijn in de preventie van corona.

Ook zijn de flavonoïden in donkere chocolade nuttig bij de preventie van diabetes, omdat het de insulineresistentie verhindert.

Kortom elk voordeel van chocolade is meer dan dubbel.

Sla dus maar een lekkere voorraad in, maar je moet wel weten hoe je die chocolade best kan bewaren.

Veel keukenprinsessen hebben de neiging en de gewoonte alles in de koelkast te bewaren. Dat is niet altijd goed, vooral omdat de smaak daardoor wordt beïnvloed en aangetast en in sommige gevallen zelfs de fletse en onaantrekkelijke smaak van de koelkast overneemt. Dat is bijvoorbeeld het geval met kaas, maar ook met chocolade. Bovendien smaakt chocolade die uit de koelkast komt helemaal niet lekker.

Eigenlijk moet die eerst op kamertemperatuur worden gebracht vooraleer je van het zachte aroma kan genieten. Het volstaat eigenlijk chocolade op een koele plaats te bewaren, weg van de oven, weg van de vaatwasmachine, weg van een bak- en braadtoestel, zodat de temperatuur in de buurt niet te hoog kan oplopen, want de smelttemperatuur wordt al bereikt rond de 28 graden.

Chocolade moet daarom in de mond smelten, niet in de kast en ook niet in de hand. Maar de koelkast is een moord voor de smaak. Bedenk ook dat bij zeer warm weer, de chocolade zelfs in de kast kan smelten. Of ook in de wagen. Stel dat je een zomerse uitstap met de kinderen maakt, die zijn natuurlijk dol op chocolade, maar als je de repen in de wagen achterlaat zou je wel eens chocoladepasta kunnen krijgen, in de plaats van chocoladerepen en dat is wellicht niet de bedoeling. Dus: bewaar de chocolade op een koele plaats, niet in de koelkast, en beslist niet in de warmte de zon, de wagen of waar dan ook waar het smeltpunt kan bereikt worden.

Maar geniet wel van de smaak, en de vele gezondheidsvoordelen van chocolade.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hondenbaasjes leven langer en gezonder

Olifanten hebben de reputatie over een geweldig geheugen te beschikken. Vandaar de uitdrukking: hij onthoudt alles, hij heeft een olifantengeheugen. Er klopt wel iets van, want het is bekend dat een olifant zijn vijanden na twintig jaar nog kan herkennen. Gooi dus...

Lees meer

Herfst in zicht: weerstand te licht?

Het is weer hetzelfde scenario: eerst warm, op sommige plaatsen te heet en dan weer regen, miezerweer zoals nu. Ideaal weer voor virussen en bacteriën, tenminste als de weerstand niet op scherp staat. Want bacteriën en virussen vermogen niets bij mensen met een sterke...

Lees meer