dec 4, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom hebben vrouwen meer last van migraine?

Ontelbaar zijn de vrouwen die last hebben van migraine. Migraine maakt het leven van veel vrouwen tot een hel. Vaak hebben ze alle middelen al uitgeput, allerlei soorten pijnstillers geprobeerd, terwijl niets helpt. Alleen zware pijnstillers kunnen voor velen het leven een beetje draaglijker maken. Toch hebben ze er belang bij de echte oorzaak te achterhalen, wat niet altijd eenvoudig is. Migraine kan trouwens zowel samenhangen met de hormonale cyclus, met bepaalde eetgewoonten, met stress, met gebrek aan slaap of ontspanning en met het klimaat. Soms wordt migraine zelfs veroorzaakt door al deze problemen samen. Wat doe je eraan?

Het is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van migraine. Het zijn doorgaans erg precies werkende figuren, perfectionisten die moeite hebben iets te relativeren en zich te ontspannen. Ze nemen hun werk bijzonder ernstig op en kunnen geen afstand nemen van de problemen. Daarnaast zijn het ook gevoelige mensen, die moeite hebben hun emoties te verwerken.

Patiënten die veel last hebben van migraine moeten zich leren ontspannen. Probeer ook je voeding aan te passen. Vaak ligt ook hierin een oorzaak. Vruchten bevatten veel magnesium en zijn daarom aangewezen bij migraine.

Je moet natuurlijk eerst weten of het wel degelijk over migraine gaat dan wel spanningshoofdpijn. Migraine betreft doorgaans slechts één helft van het hoofd, terwijl spanningshoofdpijn heel het hoofd door kan spoken.

Wat doe je eraan?

Om te beginnen kalm blijven, geen paniek! Zoek rust op en stop met werken. Daarnaast moet je nagaan of er een zekere regelmaat of duidelijk terugkerende oorzaak of een systeem in het optreden van de migraine zit. Het kan bijvoorbeeld samenhangen met de maandstonden, de eisprong, met het weekend, telkens het winderig weer wordt, na het eten van bepaalde spijzen. Sommige patiënten blijken bijvoorbeeld erg gevoelig voor vetten, voor chocolade, voor kaas, voor wijn, voor schaaldieren, voor gefrituurde producten. Probeer als je twijfelt, je menu’s te noteren en kijk wat er precies samenvalt met de migraine. Het ligt voor de hand dat je die producten schrapt waar je last van ondervindt.

Ook de bloedsomloop kan er mee te maken hebben. Zelfs nekklachten, spierspanningen in de halsstreek. In dat geval kan een kinesist of een chiropractor uitkomst brengen.

Meer magnesium en vitamine B

Eén ding hebben deze patiënten met elkaar gemeen: ze vertonen een tekort aan vitamine B2 en magnesium. Vitamine B2 zit in volkorenbrood en in hoge mate in biergist, en magnesium vind je in noten en chocolade. Je kan natuurlijk ook deze stoffen via een preparaat innemen. Biergist kan je nemen als je niet gevoelig bent voor Candida of schimmelinfecties.

Naast het renoveren van de “lifestyle”, het volgen van een gezond dieet waarbij biogene aminen vermeden worden omdat ze via een allergische reflex migraine kunnen veroorzaken, moet je ook voldoende ruimte en tijd voor jezelf inschakelen: meer ontspannen, er eens op uit trekken en de remmen losgooien. Dat wil zeggen vooral aan sport doen: lichaamsbeweging, turnen, fietsen, zwemmen, lopen. Zoek een hobby die je echt boeit en waar je je helemaal kan in uitleven. Begin desnoods weer te studeren zodat je onder jonge mensen komt. Trek er vooral op uit in de vrije natuur. Ook in de winter zal de buitenlucht je goed doen.

Diepe yoga-ademhalingen halen de bezem door je bloedvaten: er komt meer zuurstof bij de cellen.

Tenslotte moeten deze patiënten eens laten nagaan of er wel voldoende magnesium aanwezig is. Vaak hebben migrainepatiënten te weinig magnesium. In dat geval kunnen ze zich deze preparaten laten voorschrijven door hun arts, ofwel moeten ze meer bananen en grapefruit oftewel pompelmoes op hun menu zetten. Dagelijks twee pompelmoezen en een banaan doen wonderen. De nervositeit die vaak gepaard gaat met migraine zal er ook door verminderen. Je kan al succes van deze kuur verwachten als je er twee tot drie weken voor de menstruatie mee begint.

En leer wat meer relativeren, dat helpt beslist, want perfectionisten hebben er meer van dan “levensgenieters”.

Je kan je natuurlijk laten helpen door de natuur. Een prachtige plant hiervoor is Passiflora dat weer rust in de geest brengt.

Een tip: Passibell van Fytobell en… je kan het leven en de dingen beter aan.

Je vindt Passibell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer