dec 4, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom hebben vrouwen meer last van migraine?

Ontelbaar zijn de vrouwen die last hebben van migraine. Migraine maakt het leven van veel vrouwen tot een hel. Vaak hebben ze alle middelen al uitgeput, allerlei soorten pijnstillers geprobeerd, terwijl niets helpt. Alleen zware pijnstillers kunnen voor velen het leven een beetje draaglijker maken. Toch hebben ze er belang bij de echte oorzaak te achterhalen, wat niet altijd eenvoudig is. Migraine kan trouwens zowel samenhangen met de hormonale cyclus, met bepaalde eetgewoonten, met stress, met gebrek aan slaap of ontspanning en met het klimaat. Soms wordt migraine zelfs veroorzaakt door al deze problemen samen. Wat doe je eraan?

Het is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van migraine. Het zijn doorgaans erg precies werkende figuren, perfectionisten die moeite hebben iets te relativeren en zich te ontspannen. Ze nemen hun werk bijzonder ernstig op en kunnen geen afstand nemen van de problemen. Daarnaast zijn het ook gevoelige mensen, die moeite hebben hun emoties te verwerken.

Patiënten die veel last hebben van migraine moeten zich leren ontspannen. Probeer ook je voeding aan te passen. Vaak ligt ook hierin een oorzaak. Vruchten bevatten veel magnesium en zijn daarom aangewezen bij migraine.

Je moet natuurlijk eerst weten of het wel degelijk over migraine gaat dan wel spanningshoofdpijn. Migraine betreft doorgaans slechts één helft van het hoofd, terwijl spanningshoofdpijn heel het hoofd door kan spoken.

Wat doe je eraan?

Om te beginnen kalm blijven, geen paniek! Zoek rust op en stop met werken. Daarnaast moet je nagaan of er een zekere regelmaat of duidelijk terugkerende oorzaak of een systeem in het optreden van de migraine zit. Het kan bijvoorbeeld samenhangen met de maandstonden, de eisprong, met het weekend, telkens het winderig weer wordt, na het eten van bepaalde spijzen. Sommige patiënten blijken bijvoorbeeld erg gevoelig voor vetten, voor chocolade, voor kaas, voor wijn, voor schaaldieren, voor gefrituurde producten. Probeer als je twijfelt, je menu’s te noteren en kijk wat er precies samenvalt met de migraine. Het ligt voor de hand dat je die producten schrapt waar je last van ondervindt.

Ook de bloedsomloop kan er mee te maken hebben. Zelfs nekklachten, spierspanningen in de halsstreek. In dat geval kan een kinesist of een chiropractor uitkomst brengen.

Meer magnesium en vitamine B

Eén ding hebben deze patiënten met elkaar gemeen: ze vertonen een tekort aan vitamine B2 en magnesium. Vitamine B2 zit in volkorenbrood en in hoge mate in biergist, en magnesium vind je in noten en chocolade. Je kan natuurlijk ook deze stoffen via een preparaat innemen. Biergist kan je nemen als je niet gevoelig bent voor Candida of schimmelinfecties.

Naast het renoveren van de “lifestyle”, het volgen van een gezond dieet waarbij biogene aminen vermeden worden omdat ze via een allergische reflex migraine kunnen veroorzaken, moet je ook voldoende ruimte en tijd voor jezelf inschakelen: meer ontspannen, er eens op uit trekken en de remmen losgooien. Dat wil zeggen vooral aan sport doen: lichaamsbeweging, turnen, fietsen, zwemmen, lopen. Zoek een hobby die je echt boeit en waar je je helemaal kan in uitleven. Begin desnoods weer te studeren zodat je onder jonge mensen komt. Trek er vooral op uit in de vrije natuur. Ook in de winter zal de buitenlucht je goed doen.

Diepe yoga-ademhalingen halen de bezem door je bloedvaten: er komt meer zuurstof bij de cellen.

Tenslotte moeten deze patiënten eens laten nagaan of er wel voldoende magnesium aanwezig is. Vaak hebben migrainepatiënten te weinig magnesium. In dat geval kunnen ze zich deze preparaten laten voorschrijven door hun arts, ofwel moeten ze meer bananen en grapefruit oftewel pompelmoes op hun menu zetten. Dagelijks twee pompelmoezen en een banaan doen wonderen. De nervositeit die vaak gepaard gaat met migraine zal er ook door verminderen. Je kan al succes van deze kuur verwachten als je er twee tot drie weken voor de menstruatie mee begint.

En leer wat meer relativeren, dat helpt beslist, want perfectionisten hebben er meer van dan “levensgenieters”.

Je kan je natuurlijk laten helpen door de natuur. Een prachtige plant hiervoor is Passiflora dat weer rust in de geest brengt.

Een tip: Passibell van Fytobell en… je kan het leven en de dingen beter aan.

Je vindt Passibell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer