feb 22, 2023 | Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Waarom beweging voor ouderen zo belangrijk is: je wordt tien jaar jonger!

We weten het wel en het wordt steeds duidelijker wetenschappelijk onderbouwd en bewezen: bewegen is niet enkel gezond, het is zelfs noodzakelijk om onze gezondheid te vrijwaren, gezond te blijven dus, maar het kan zelfs meer: ons jonger maken en ons vrijwaren van hart- en vaatziekten, dementie en depressie, diabetes, obesitas, borstkanker en darmkanker, oogziekten, pancreaskanker, dementie en Alzheimer. Bovendien verhoogt het ook de focus en de concentratie en verbetert dit het geheugen. Het is een hele lijst maar het loont de moeite.

Onderzoekers bevestigen dat een gemiddelde van 2,5 uur beweging per week al een heel verschil kan maken.

Iedereen wil gezond oud worden en geen last ondervinden van de jaren. Dat kan, maar je moet er wel iets voor doen: niet stil blijven zitten!

Nieuwe stamcellen en spieren

Er is ook onderzoek naar gebeurd aan de universiteit van Tel Aviv en daar concludeert men dat beweging en sport niet enkel goed is om te vermageren, maar vooral de aanmaak van stamcellen kan stimuleren en het aantal satellietcellen in de spieren gevoelig verhoogt. Volgens professor Dr. Dafna Benayahu is dat de reden waarom sommige mensen ondanks een hoge leeftijd er jaren jonger en mooier uitzien dan hun leeftijdgenoten die weinig of niet aan sport hebben gedaan. Voeg daar nog gezonde voeding en een evenwichtig gezinsleven aan toe en je hebt een gezonde cocktail die niet enkel jaren aan het leven kan toevoegen, maar ook gezondheid tot op hoge leeftijd kan stimuleren en garanderen. Dat is de reden waarom we eigenlijk dagelijks moeten bewegen en als dat niet zou lukken om praktische redenen, we minstens driemaal in de week matig tot intensief aan sport moeten doen.

Zelfs als je op hogere leeftijd start, heeft het nog altijd voordelen en kan het de gezondheid in de fase van de derde leeftijd gevoelig verbeteren. Het zal bijvoorbeeld het aantal satellietcellen vermeerderen en die spelen juist een rol bij het opbouwen van het spierweefsel, bijvoorbeeld na een vermageringskuur, een langere periode van inactiviteit, of een ziekte.

De satellietcellen zullen de plaats innemen van vetcellen, en die zijn van belang voor het vergroten van de spiermassa, oftewel spieropbouw. Twee voordelen: je krijgt meer spieren en uithouding en het vetweefsel vermindert.

Niets dan voordelen

Beweging is op elke leeftijd belangrijk, maar blijft dat ook tot op hoge leeftijd. Oudere mensen die blijven bewegen of sporten, klagen minder over slapeloosheid en lijden zeker minder aan depressie. Ook obesitas en diabetes komen minder voor bij sportieve ouderen. Dat zijn zowat de belangrijkste voordelen omdat ouderen ook meer last hebben van genoemde problemen. Maar er zijn er nog meer:

 • De immuniteit verbetert en na een infectie of besmetting herstellen ze beter en sneller.
 • Het evenwicht vergroot waardoor ze minder kans hebben op vallen en draaiingen.
 • De ademhaling, de bloedcirculatie en de pompfunctie van het hart verbeteren.
 • De cholesterolwaarden verbeteren.
 • De kans op beroerte en hartinfarct verminderen gevoelig.
 • Depressie, besluiteloosheid, en sombere gedachten verminderen gevoelig. Ze hebben meer zin in het leven.
 • Het gewicht verbetert en ze kunnen gemakkelijker zwaarlijvigheid afbouwen.
 • Het geheugen wordt scherper, wat ook het sociaal leven ten goede komt.
 • De stressgevoeligheid verkleint en het cortisolgehalte wordt weer normaal.
 • Er is een beter mentaal evenwicht, waardoor emotionele factoren minder negatieve impact hebben.
 • Minder kans op borstkanker (8 percent)
 • Twintig percent minder kans op darmkanker.
 • Vijftien percent minder risico op diabetes type 2.
 • De kans op vroegtijdig overlijden verkleint met meer dan twintig percent.

Doe het, hoe weinig ook

Veel mensen beginnen er niet aan omdat ze schrikken van het programma dat ze zelfs niet hebben: ze denken dat ze uren aan sport moeten doen en zich onmenselijk moeten afbeulen om resultaat te verkrijgen, maar dat is niet zo. Als ouderen twee uur per week matig intensief bewegen, dat is bijvoorbeeld flink wandelen of fietsen, dan heeft dat al zijn voordelen: de bloeddruk vermindert en de vetconcentratie in het bloed neemt af. Bij een bloedonderzoek vertaalt zich dat door verbeterde waarden van triglyceriden. Niet alle bloedvetten zijn schadelijk, wel integendeel. Zo is het o.m. duidelijk geworden dat Omega-3 vetzuren (EPA en DHA) van groot belang zijn voor een gezond hart en gezonde bloedvaten. Die vind je in vis en visolie.

De training of sport hoeft geen krachttraining te zijn, maar duurtraining is beter. Bij proeven met ratten bleek het spierweefsel met bijna veertig percent te zijn toegenomen na drie maanden. Hetzelfde werd ook waargenomen na de eerste lockdown van de pandemie met covid. Mensen gingen meer in gezinsverband ontspannen: wandelen, fietsen in de omgeving, lopen. Het kwam uiteindelijk hun gezondheid ten goede. Ook het microbioom van de darmen verbeterde, wat de immuniteit op scherp stelde.

Noodzakelijk voor ouderen

Je kunt er maar beter op jongere leeftijd of op middelbare leeftijd mee beginnen zodat het een gewoonte wordt, maar ook op oudere leeftijd heeft sporten of liever bewegen belangrijke voordelen. Het zou voor hen ideaal zijn als ze minsten 2,5 à 3 uur per week lichamelijk actief zijn: wandelen, fietsen, tuinieren. Dagelijks ook tweemaal vijf à tien minuten evenwichtsoefeningen en oefeningen om de botten en de spieren te versterken: ter plekke huppelen of zo mogelijk bijvoorbeeld koorddansen.

 • Om eraan te beginnen, doe je dat beter in kleine etappes zodat je het tempo en de duur of de intensiteit langzaam kunt opbouwen.
 • Probeer het aangename en het noodzakelijke ook aan het nuttige te koppelen, zoals met de fiets naar school of naar het werk, of boodschappen doen. Op die manier win je tweemaal.
 • Heb je een zittend beroep, probeer dan toch elk uur gedurende vijf minuten op te staan en te bewegen: naar de kopiemachine gaan, een koffietje halen, naar het bureau van een collega stappen, of als je thuis werkt even op het balkon gaan staan of naar de tuin lopen. Ook huppelen ter plekke heeft beslist voordelen en iedereen kan dat op zijn eigen tempo uitvoeren.
 • Op het werk of in je appartementsblok kun je beter de trap in de plaats van de lift nemen. Het versterkt de spieren, zet de longen open en verplicht je hart tot een grotere inspanning, wat beslist nuttig, maar ook nodig is.
 • Ga je met de bus of de tram, stap te voet een halte of twee haltes verder en neem daar het openbaar vervoer. ’s Avonds doe je het in omgekeerde richting: twee haltes te vroeg afstappen. In de stad zijn dat geen gigantische afstanden, maar het geeft je wel de gelegenheid zinvol te bewegen.
 • Tijdens de middagpauze kun je best een kleine wandeling maken rond het bedrijf, of zelfs op het bedrijfsterrein zelf, liever dan in de eetzaal of kantine te blijven rondhangen.
 • Misschien is het nuttig om je aan te sluiten bij een sportvereniging, een wandelclub, een zwemclub of je kunt gewoon wekelijks een bezoekje brengen aan de fitnessclub, de sauna en ouderen kunnen misschien een voorstel doen aan de kleinkinderen om samen te gaan sporten. Iedereen zal dat leuk vinden.
 • Zorg voor voldoende goede voeding, vooral hoogwaardige proteïnen om de spieren op te bouwen: noten, vis, eieren, rijst, volkoren, groenten en fruit. Op die manier krijg je naast vitamines en antioxidanten ook hoogwaardige en volwaardige aminozuren binnen.

De beste anti-aging

Er zijn allerlei clubs die anti-aging propageren en ook supplementen aanprijzen om “eeuwig jong te blijven”. Dat kost gewoonlijk een bom geld, maar het goedkoopste en meest doeltreffende anti-aging preparaat zijn je eigen benen: stappen, fietsen, huppelen! Het werkt echt.

In het begin kan het wat vermoeiend zijn, maar je moet het langzaam opbouwen. Neem geen pijnstillers of anti-ontstekingsmiddelen, want sommige daarvan hebben een negatieve bijwerking op de maag en het hart.

Wat je wel in alle veiligheid kunt nemen tegen spierpijn of kleingradige ontstekingen is Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kunt Curcuma Forte van Fytobell ook online vinden via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je voelt je meteen weer tien jaar jonger!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer