feb 28, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo gezond als een vis: met recht en reden!

Dat voeding invloed heeft op de gezondheid betwijfelt niemand met gezond verstand. Het gaat zelfs verder: de voeding, dus wat men eet en drinkt, heeft zelfs invloed op de toekomstige foetus, laat staan het ongeboren kind. Dat betekent dat maanden voor de conceptie, het DNA van de toekomstige moeder en vader al beïnvloed kan worden door wat de mond ingaat. Daarom werd in een causerie aan de universiteit van Nederland ervoor gepleit dat jonge mensen met een kinderwens al een half jaar vooraleer ze een kind verwekken hun eetgedrag moeten aanpassen om met grotere zekerheid een foutloze bevalling en vooral een gezond kind ter wereld te kunnen brengen. Dat betreft zowel de kwaliteit van de voeding, de zuiverheid van de lucht, dus niet roken en het totaal vermijden van alcohol.

Tweemaal per week vis eten, is uitstekend voor de hart, maar ook voor de longen, de darmflora en het brein.

Vier maanden voor de conceptie geen alcohol is geen nutteloze aanbeveling, omdat alcohol het DNA kan wijzigen. Niet bij iedereen, maar je weet het nooit of het bij jou het geval kan zijn.

De tijd is voorbij dat alcohol kon aangeprezen worden als een gezond product boordevol antioxidanten. Alcohol is ALTIJD schadelijk, maar je merkt het pas als het te laat is.

Invloed van voeding

Op de lijst van schadelijke drugs, opgesteld door de universiteit van Leuven, wordt alcohol op nummer één gezet, dus bovenaan de lijst van schadelijke drugs. Prof. Tytgat, toxicoloog noemde alcohol schadelijker voor het lichaam en de geest van de mens, dan heroïne. Dat klinkt verrassend, maar wie eerlijk onderzoek doet, merkt gauw dat er geen gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het nuttige van alcohol. Het verhoogt trouwens in hoge mate het risico op kankers. Die wetenschappelijke verklaring werd al in 1988 bekend gemaakt door het CIRC (het internationaal centrum voor het onderzoek naar kanker).

De lobby heeft natuurlijk niet stil gezeten en schermt met antioxidanten. Die komen niet van de alcohol, maar van de vruchten. Je kunt dus veel veiliger de vruchten consumeren in de plaats van de alcohol. Je ziet wel wat deze verslaving teweegbrengt nadat in Gent vier wielertoeristen van de weg gemaaid werden en twee van hen aan hun verwondingen overleden. Reactie van de veroorzaker die dronken en zonder rijbewijs de mensen doodreed: “Ik stap nooit meer in een auto”. Logischer zou geweest zijn: “ik drink nooit nog alcohol.”

Dat is blijkbaar te veel gevraagd, het is dan ook een verslaving.

Er werd lange tijd beweerd dat de antioxidanten in bijvoorbeeld rode wijn, gunstig waren voor hart- en bloedvaten, maar ook voor de ogen. De degeneratie van de macula houdt verband met zowel erfelijke factoren zoals DNA, maar ook elementen uit de voeding: een tekort aan luteïne (eieren) en zeaxantine en astaxantine (druiven en bessen) maakt dat het gezicht achteruitgaat.

Microbioom

Tegenwoordig hebben we een veel betere kijk op de invloed van het microbioom, anders geformuleerd “gezonde darmflora” dan vroeger en we schrikken ook van het resultaat ervan op andere organen zoals hart en bloedvaten, het brein, maar ook de longen. DHA in visolie bijvoorbeeld maakt een helder zicht mogelijk, is dus zeer belangrijk voor de ogen, maakt onderdeel van de hersenen en de functie ervan en als de moeder tijdens haar zwangerschap voldoende DHA en EPA bijvoorbeeld uit vette vissoorten of visolie opneemt, garandeert dat een goede ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de foetus.

Je kunt Omega-3 vetzuren niet meer wegdenken uit een gezond dieet.

Jammer voor mensen die niet graag vis lusten, maar zij kunnen de tekorten aanvullen of voorkomen door het gebruik van visolie, als supplement. Ook algen bevatten de gezonde vetzuren en die halen de vette vissoorten uit die algen. Sardienen, makreel, zalm, krill, haring bevatten het meest DHA of Omega-3 vetzuren. 

Perfect gezond

Wat veroorzaken deze gezonde vetzuren in het lichaam?

 • Ze voorkomen cardiovasculaire accidenten en beschermen het hart.
 • Uitstekend voor het brein.
 • Voorkomt schade aan de ogen.
 • Verbeteren de concentratie.
 • Ideaal voor het in stand houden van een goede hormonenbalans.
 • Verminderen het gehalte van de slechte cholesterol.
 • Helpen ontstekingen voorkomen, ook kleingradige.
 • Het verjongt de huid.
 • Maakt de spieren sterker door een betere doorbloeding.
 • Voorkomt angsten, droog haar en brekende nagels.
 • Zorgt voor een betere longcapaciteit.
 • Heeft een gunstige invloed op het prostaglandinemetabolisme en het immuunsysteem.
 • Aandoeningen zoals beroerte, diabetes, chronische longaandoeningen en cognitieve functies komen minder voor bij viseters.

Vis eten heeft geen nadelen of bijwerkingen, tenzij je allergisch bent aan bepaalde soorten zeevruchten.

Dezelfde positieve resultaten mogen verwacht worden bij het geregeld gebruik van visolie. Bij teveel vis kan de bloeddruk dalen, maar doorgaans is dat geen probleem.

Een tip voor wie uitstekende visolie wil gebruiken: Nutribell visolie Omega-3.

Je vindt Nutribell visolie Omega-3 in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Nutribell visolie Omega-3 ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je hart, longen, brein en darmflora worden zo gezond als een vis!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer