Hoe krijg je hagelwitte tanden?

Ook jaloers van die filmvedetten die een hagelwitte mooie tandenrij kunnen bloot lachen? Dat is begrijpelijk. Daarom zijn witmakers voor tanden heel populaire producten in kruidenzaken en apotheken. Ze zijn evenwel niet allemaal zo onschuldig als we zouden willen, want sommige ervan bevatten etsende of polijstende middelen, andere dan weer zuren die nadelig kunnen zijn voor het tandglazuur.

Het is trouwens verstandig om eerst met je tandarts te overleggen of het wel aangewezen is voor jouw tanden, want als er ergens een klein gaatje zit en je gebruikt die etsende middelen, dan zou het van kwaad tot erger kunnen gaan en dan heb je wel witte tanden, maar ook een beschadigd gebit. Een gezond gebit is trouwens veel belangrijker dan een mooi wit gebit.

Maar het is begrijpelijk dat je graag mooie witte tanden hebt. Die kunnen en zullen trouwens op termijn toch altijd verkleuren en dus kun je volgende tips gemakkelijk bewaren en altijd toepassen.

Wil je ook graag hagelwitte tanden? Dat kan, maar je moet de poetsmiddelen zorgvuldig kiezen, anders beschadig je meer dan je reinigt.

Vergeet niet dat bepaalde voedingsmiddelen de tanden kunnen verkleuren en andere dan weer witter maken. Zo is het bekend dat rode wijn, zwarte thee, koffie en sommige soorten antibiotica de tanden kunnen verkleuren naar het gele toe. Met sommige antibiotica is dat jammer genoeg blijvend. Maar toch kun je proberen er nog het beste van te maken. Vergeet ook niet dat je tandarts de oppervlakkige gele verkleuring er altijd kan van weg polijsten en dat op een onschadelijke en veilige manier.

Maar je kan thuis zelf veel doen om de verkleuring te laten verdwijnen.

Gebruik om te beginnen zo weinig mogelijk schurende poeders, want dat etst het tandglazuur, maakt het kwetsbaarder en het komt gemakkelijker tot gaatjes.

Wat is dan wel veilig?

  • Bewaar de banenschillen als je volgende keer een banaan verorbert. Wrijf met de binnenkant van de bananenschil over je tanden. Het zal ze niet enkel witter maken, maar ze ook versterken, want de gladde kant van de bananenschil bevat ook stoffen zoals magnesium, kalium en mangaan. Zij doen hun werk en helpen om de vlekken op je tandglazuur te lijf te gaan. Laat het goedje er zeker tien minuten opzitten vooraleer je de tanden spoelt of poetst.
  • Wat ook helpt is bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat. Dat is alkalisch en dus minder schadelijk dan zuren. Je kan van het natriumbicarbonaat een smeuïg papje maken door een koffielepel poeder met wat water te mengen. Niet te veel water, want dan spoelt het zo van je tanden af. Daarmee de tanden poetsen zorgt al voor een pittig resultaat.
  • Harde kaas bevat calcium maar heeft ook een reinigend effect op de tanden. Snoep dus wat blokjes kaas in de plaats van koekjes en gebak.
  • Als je wijn of koffie hebt gedronken, kan je de mond best spoelen met water. Dat scheelt heel wat in de verkleuring van de tanden. Het reinigt wel niet, maar het helpt gele aanslag voorkomen.
  • Kauwgom is ook een goed hulpmiddel, omdat dit de tanden reinigt, ook het gebied tussen de tanden.
  • En tenslotte ben je beter af door elektrisch te poetsen. Je kan met de hand onmogelijk zoveel poetsende bewegingen maken als met een elektrische tandenborstel. Doe dit tweemaal per dag: ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds voor het slapen gaan. Op die manier zullen bacteriën zich ook minder prettig voelen in je mond, want ze hebben geen voedsel meer om zich tegoed aan te doen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer