jun 1, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de kans op ernstige ontstekingen en zelfs kanker bestaat.

Maagzweren worden veroorzaakt door een bacterie, maar stress en roken maken het de bacteriën gemakkelijker.

Bijna één op de tien Belgen heeft een maagzweer. Vooral mannen tussen de dertig en vijftig jaar lopen veel risico. Wanneer het slijmvlies van de maagwand wordt beschadigd door maagsap, ontstaat er een maagzweer. Deze beschadiging geneest niet makkelijk. De term maagzweer wordt ook gebruikt als het om een zweer in de twaalfvingerige darm gaat.

Een maagzweer wordt voornamelijk veroorzaakt door de Helicobacter pylori, een bacterie. Je bent vooral vatbaar voor deze bacterie als je ongezond eet en veel stress ondervindt. Ook bepaalde medicijnen, roken, overmatig alcoholgebruik en in sommige gevallen erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Deze spiraalvormige bacterie komt op het maagslijmvlies voor en kan een ontsteking veroorzaken waardoor het maagslijmvlies verzwakt.

Deze chronische ontsteking zorgt er weer voor dat de maag geprikkeld raakt, waardoor de zuurproductie wordt verhoogd. Het maagzuur werkt dan op het slijmvlies in, waardoor een maagzweer kan ontstaan.

Een maagzweer is een soort krater in de maag- of darmwand. Als de maagzweer ernstig is, kan die zelfs de maagwand doorbreken. Dit kan levensgevaarlijk zijn, omdat de maaginhoud dan in de buikholte terecht komt en buikvliesontsteking kan veroorzaken.

Maagzweren zijn vaak chronisch. Een maagzweer veroorzaakt een branderige, knagende pijn, die tijdens en na het eten verergert. Je wordt misselijk en krijgt braakneigingen. Ook kun je last hebben van zuurbranden en opboeren. Een zweer in de twaalfvingerige darm doet vooral pijn wanneer de maag nuchter is, dus vooral ’s nachts. De pijn trekt weg wanneer je iets eet.

Maagzweren kunnen ook gaan bloeden en veroorzaken dan zwarte ontlasting. Ga in het geval van een maagzweer of zwarte ontlasting altijd naar je huisarts. De Helicobacter pylori bacterie kan worden bestreden met antibiotica in combinatie met een krachtig zuurremmend middel. De bacterie en de maagzweer kunnen dan verdwijnen. Ook de zuurproductie wordt weer normaal. Overigens kan zwarte ontlasting ook veroorzaakt worden door inname van actieve kool.

Pikant voedsel en vooral tabak en alcohol moeten worden vermeden. Wel goed kauwen! En je kunt ook gebruik maken van een uitstekend natuurlijk middel om de vertering gemakkelijker te maken: op basis van Nasturtium: Nasturan van Fytobell.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Je kunt Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer