Corona: hoe kan je er best mee omgaan?

Het mooie weer van de laatste dagen heeft veel voordelen, maar ook wel enkele nadelen. Veel mensen vinden het nu onmogelijk om binnen te blijven, overtreden de coronamaatregelen en vinden daarvoor allerlei excuses bij bedenkelijke politiekers die schermen met mensenrechten en rechtsstaat, terwijl er elke dag honderden mensen in ons land omkomen. Die hadden natuurlijk ook mensenrechten, nu niet meer.

Dit incivieke gedag zal ertoe leiden dat nog meer mensen zullen sterven, om anderen toe te laten hun amusement toe te passen zoals ze dat zelf goedvinden: samenkomsten, barbecues, sporten op een paar centimeter afstand, wielertoeristen die rakelings langs voetgangers fietsen zonder er rekening mee te houden dat virussen gemakkelijk overspringen, speed-pedelecs die op wandelpaden circuleren. Je houdt het niet voor mogelijk. Er zal nog gigantische sterfte komen.

Het mooie weer van de laatste dagen heeft veel mensen roekeloos gemaakt waardoor ze zowel zichzelf als anderen kunnen besmetten. We kunnen het niet genoeg herhalen: dit is een gevaarlijk virus, dus let op jezelf en respecteer de anderen.

Dat ergert dan veel mensen die het goed bedoelen en grote vragen hebben bij de merkwaardige ethiek die gehanteerd wordt: triage in woonzorgcentra op basis van leeftijd, gezondheidstoestand enz… Het zal maar je moeder of oma zijn. En de overheid die veel te laat heeft ingegrepen in deze centra, wat sommigen de conclusie ontlokt: het komt hen goed uit, want dan moeten ze geen pensioen meer betalen.

Het is geen gezellige tijd met bovendien een opbod aan fakenews, veronderstellingen, geheime agenda’s, politieke spelletjes, wereldheerschappij, economische motieven enzovoort. Het is niet gemakkelijk om als gewone burger wijs te raken uit die poespas. En dan veel handelaars die problemen krijgen, bedrijven die moeten sluiten, mensen die werkloos worden, de honger die toeslaat, terwijl profs van de Gentse universiteit het nodig achten om zelf voor veiligheidsraad te spelen en hun eigen wetten op te stellen, de politie belachelijk te maken en nazislogans te debiteren. Die moeten dan de jeugd instrueren en waarden bijbrengen. Geen gemakkelijke tijd… het lijken wel apocalyptische toestanden.

Wat moeten we hier allemaal van denken en hoe er als gewone mens mee omgaan?

Wel, algemeen menselijke principes blijven gelden, want die hebben eeuwigheidswaarde.

Het virus is er en is ook zeer besmettelijk. Er zijn in ons land al meer dan drieduizend doden. Dat is de realiteit. Verpleegsters en artsen posten elke dag informatie over de verschrikkingen waarmee ze in ziekenhuizen geconfronteerd worden op gevaar van eigen leven zelfs. En nog zijn er mensen die daaraan hun voeten vegen en de voorzorgsmaatregelen belachelijk vinden. Wat moet je dan wel doen?

Probeer te beletten dat het bij jou terecht komt door:

 • Voldoende afstand te houden van anderen. 1,5 meter is echt het minimum.
 • Nies en hoest in een zakdoekje dat je in de vuilnisbak kan deponeren, niet op straat werpen.
 • Blijf zoveel mogelijk binnen en beperk je verplaatsingen tot wat noodzakelijk is: voedsel kopen.
 • Doe aan sport in je eigen omgeving, wandelen of lopen, maar respecteer de anderen.
 • Vermijd samenkomsten, maar doe alles in gezinsverband.
 • Was voldoende je handen: wassen, wassen, wassen, met water en zeep.
 • Gebruik een goede ontsmettende handgel als je geen water bij de hand hebt.
 • Draag handschoenen in de supermarkt.
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Eet gezond: fruit, groenten, volkoren.
 • Vermijd alcohol en rook niet.
 • Vermijd geraffineerde suikers en frisdranken.
 • Hou sociaal contact met je vrienden en familie, maar doe dit op een veilige manier: telefonisch, skype, zoom enz…
 • Wees creatief en pak nu aan wat je al jaren van plan was, maar altijd hebt uitgesteld: huis grondig schoonmaken, je collecties en verzamelingen ordenen, verre vrienden schrijven of bellen, een nieuwe taal leren, boeken lezen.
 • Denk positief, denk essentieel en vermijd stress.
 • Wees niet gefocust op wat je mist, maar wel op wat je hebt.
 • Wees realistisch en verwacht geen mirakelen, het duurt nog wel een hele tijd. Dus: “be prepared!”

Een tip: denk aan een goede ontsmettende handgel, zoals van Freemed.

Je kan de handgel gemakkelijk online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

’s Anderendaags heb je hem in huis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer