dec 29, 2023 | Actueel, Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Maakt de winter je ook ziek? Slaap je slechter? Wie steekt het licht aan?

De kortste dag van het jaar, oftewel het etmaal met het minste daglicht: 21 december. Officieel is dat de start van de winter, normaal het koudste, natste, en het minst aangename seizoen van het jaar, behalve voor uitbaters van skipistes, op voorwaarde dat er wel degelijk sneeuw ligt.

De wisseling van de seizoenen is een wonder. Het kan ons zowel gelukkig maken, maar ook in de problemen brengen. Hoe ga je ermee om?

Dat is ook al een tijdje geleden want de omstandigheden zijn er niet naar. Volgens de heft van de specialisten door onze schuld en de opwarming van de aarde, volgens de andere helft is dat niet bewezen, want kijk naar Parijs in 1913 toen de helft van de stad helemaal onder water stond dankzij de eeuwige regen, geen vorst, wel onophoudelijk bakken regen.

Wat is er veranderd? Dat specialisten voor alles een uitleg hebben of bedenken, zichzelf vaak tegenspreken en daardoor op scepsis kunnen rekenen van de bevolking die kritischer wordt en niemand nog vertrouwt.

Maar van één zaak zijn we zeker: het is winter vanwege de 21ste december. Astronomisch is dat pas op 22 december, maar daarover geen gevit.

Wat brengt dat mee: een triestige tijd. Veel mensen voelen zich moe, het ontbreekt aan kleur in de natuur, er is weinig leven te bespeuren in de natuur, behalve de vogels die op zoek zijn naar voedsel. En vogels die het meekregen met de schepping hebben betere oorden opgezocht: trekvogels die naar het zuiden trokken. Het omgekeerde ook: vogels die ertegen bestand zijn en ervoor ontworpen zijn trokken naar het noorden, omdat de witte vlakten, de kou ende beperking van licht hen beter beviel. Het zit hen in de genen. Wij zijn niet gemaakt om maandenlang een winterslaap te houden. Dan gaan we dood. Maar slaap hebben we nodig, een gezonde natuurlijke slaap.

Intelligente natuur

Wij mogen dan wel pochen met artificiële intelligentie, zij hebben een natuurlijke gave meegekregen die betrouwbaarder en zekerder is. We hebben de GPS bedacht, maar vogels en migrerende dieren hebben dat al duizenden jaren meegekregen met de schepping. De Franse natuurgeneeskundige schreef het al decennia geleden: “c’est la nature qui a raison”: de natuur heeft altijd gelijk.

Verstandige artsen beamen dat. Geneeskunde is geen wiskunde. Met andere woorden: we kunnen wel observeren en leren uit wat we vaststellen, maar het is per slot van rekening de natuur die geneest.

Dat is zo voor lichamelijke klachten, maar ook voor het denken, voor de ziel, voor psychische depressies, voor successen of voor mislukkingen. We hebben licht nodig om te leven, ons gelukkig te voelen, de natuur te laten groeien, wakker en alert te zijn, maar we hebben duisternis nodig om te rusten, te slapen, melatonine te produceren, daardoor een reeks hormonale commando’s in gang te zetten. Het is een wonder!

Dat wisten oude volkeren ook: het belang van het licht voor onze gezondheid, voor de natuur. Ze verafgoodden het, maakten er een halfgod van, maar vergaten hoe dat alles tot stand gekomen was. Het neemt niets weg van het belang van de natuur, de seizoenen, de wisseling van activiteit en rust, van licht en duisternis.

Het bepaalt ook in belangrijke mate ons welbevinden. Op tijd rusten, op tijd actief worden. Niet altijd gemakkelijk, wel noodzakelijk. En als het wat moeilijker gaat, kan de natuur je helpen, dat is veel slimmer en veiliger dan te rekenen op artificiële methodes.

Slaap je wat moeilijker omdat je uit je ritme geraakt bent, reken dan liever op de natuur.

Een tip: Escholcin van Fytobell, om de natuurlijke slaap en rust terug te vinden.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Zo zult je geen last meer ondervinden van de wispelturigheid van de seizoenen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer