okt 9, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Curcuma kan je helpen… Last van jicht? Drink koffie en meer water !

Ongeveer tien percent van de bevolking heeft vroeg of laat last van jicht, een systeemziekte die onder de reumatische aandoeningen wordt gerekend. Het kan helse pijnen veroorzaken, omdat kristallen van urinezuur zich afzetten in de gewrichten, meestal eerst in het gewricht van de grote teen, soms aan één enkele voet, soms aan de twee voeten. Maar het kan ook elk gewricht aantasten: de knieën, de ellebogen. Je herkent het een beetje aan de eczeemachtige schilfers op de elleboog, aan de harde knokkels bovenaan de oorschelp. Dat zijn de kristallen die zich daar afzetten. Omdat de kristallen zo klein zijn, slippen ze door de mazen van de nierfilters, maar nestelen zich wel via de bloedbaan in de gewrichten.

Het probleem treedt meestal pas op na de leeftijd van 45 jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Men kent de echte oorzaak nog niet goed, maar men weet wel dat het voornamelijk erfelijk gebonden is en dat de levenswijze er mee te maken kan hebben.

Jicht is een vervelend probleem met helse pijnen in de gewrichten tot gevolg. Je moet er alles op zetten om het lichaam te ontzuren: meer vruchten en groenten, minder vlees en geen alcohol! Meer water drinken en koffie. Curcuma zal je beslist ook helpen!

Het zijn voornamelijk de purines uit het voedsel die er verantwoordelijk voor zijn en die een urinezuurdepot achterlaten. Daardoor ontstaat een te hoge urinezuurspiegel in het bloed. De arts kan dit detecteren door een bloedonderzoek.

Wat kan je doen? Er alles op zetten opdat het lichaam wordt ontzuurd. Dat betekent dat voedsel dat een zuuroverschot achterlaat in het lichaam moet vermeden worden en dat alles wat alkaliniseert moet nagestreefd worden.

Het komt hierop neer:

– Vermijd veel vlees, vooral rood vlees en bereide vleeswaren (charcuterie).

– Eet niet te veel eiwitten, dat leidt tot purineoverschot. Eet liever vis dan vlees en liever kleine vissen dan grote: dus makreel is beter dan tonijn. Zachte kwarkkaas is goed.

– Eet meer vruchten en groenten, die zijn ontzurend. Vermijd enkel sinaasappels en grapefruit. Eet ook niet te veel bonen, die bevatten nogal wat purines.

– Kersen zijn sterk ontzurend evenals aardappels en aardbeien. Drink dagelijks kersensap.

– Vitamine C is ontzurend.

– Vermijd absoluut alcohol. Vooral bier (ook alcoholvrij) is sterk verzurend en bevat veel purines. Eén glas bier kan een aanval uitlokken!

– Beweeg dagelijks: minstens 5.000 stappen, wat ontzurend werkt.

– Stress is sterk verzurend. Kalmeer dus en ontspan!

– Sauna is ontzurend.

– Uien en look zijn ontzurend, die moet je dagelijks gebruiken.

– Drink elke morgen het sap van een citroen, dat brengt het urinezuur naar beneden en doe er eventueel wat vitamine C-poeder in.

– Drink elke avond een half uur voor het eten een half glas water waarin je een soeplepel appelazijn hebt opgelost. Drink er een glas water achter, want het smaakt erg zuur. Appelazijn is ontzurend!

– Vermijd absoluut fructose (behalve als je het hele fruit opeet). Fructose wordt vaak in gebak en snoep gebruikt in de plaats van suiker. Maar fructose is absoluut af te raden bij jicht.

– Zorg voor een gezond gewicht. Bij zwaarlijvigheid moet je er alles op zetten om te vermageren!

– Vergeet niet dat zwaarlijvigheid samen met een verhoogd urinezuur het cardiovasculaire risico verhoogt en ook gevaarlijk is voor de nieren. Daaruit kan nierfalen ontstaan.

– Drink per dag minstens 2,5 ja tot 3 liter water! Op die manier worden de kristallen opgelost en jicht vermeden.

– Ook natriumbicarbonaat is sterk ontzurend, maar opgepast ermee als je last hebt van hoge bloeddruk.

– Drink vier kopjes koffie per dag. Onderzoek heeft uitgewezen dat wie minstens vier kopjes koffie per dag drinkt, 58 percent minder kans heeft op jicht.

– Gebruik een goed preparaat op basis van Curcuma.

Een tip: Curcuma Forte van Fytobell. Daarmee snij je ontstekingen de pas af. Bij een aanval moet je wel minstens tot zes tabletten per dag nemen, want Curcuma is een uitstekende ontstekingsremmer. De zwarte peper in het preparaat van Fytobell garandeert een veel betere opname.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer