sep 15, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Geïrriteerd, moe en depressief door premenstrueel syndroom?

Ongeveer de helft van alle menstruerende vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom, oftewel PMS. Dit komt meestal voor in de tweede helft van de cyclus en een korte tijd voor de menstruatie inzet. Dat is geen gemakkelijke tijd voor de vrouw, maar eigenlijk ook niet voor de omgeving. Want vooral de stemmingswisselingen vallen op bij de gezinsleden en de collega’s. 

Veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom. Door voeding kan er wel wat worden bijgestuurd.

Vrouwen met het PMS oftewel premenstrueel syndroom zijn snel geïrriteerd, gauw moe, neerslachtig, ze hebben hoofdpijn, zijn misselijk en kunnen pijnlijke, gespannen borsten hebben. De klachten kunnen een week voor de menstruatie beginnen en van zodra de menstruatie doorbreekt, kunnen de vervelende verschijnselen verdwijnen.

Andere klachten kunnen zijn: vocht vasthouden, vermoeidheid, geen fut, niet iets kunnen beginnen, emotionele reacties enz… ook slaapstoornissen, een opgeblazen gevoel.

Jongere vrouwen lijken er minder last van te hebben. Uiteraard verdwijnen de klachten na de menopauze, aangezien het probleem samenhangt met de menstruatie. Sommige klachten kunnen tijdens de PMS-periode verergeren: epilepsie, allergie en migraine.

Boosdoeners zijn de hormonen oestrogeen en progesteron, waarvan de hormoonspiegels in deze periode snel veranderen. Er is eigenlijk geen algemene behandeling. Sommige vrouwen slikken antidepressiva, wat absoluut moet afgeraden worden. Een hysterectomie of verwijderen van de baarmoeder helpt niet. De eierstokken wegnemen wel, maar dat is zo drastisch dat niemand dit zal willen verkiezen. Zou ook erg jammer zijn.

Wat je beslist wel kan doen: Meer groenten gebruiken, vooral soja, minder koffie drinken en weinig koolhydraten en junkfood eten, kan het probleem helpen overwinnen. En zoals altijd: goed slapen, meer ontspannen in de natuur, bewegen zoals wandelen en fietsen en erover praten met de familie of gelijkgestemden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veranderende moraal wakkert gonorroe weer aan

Terwijl de aandacht op het levensgevaarlijke aids wordt toegespitst, ontgaat het velen dat er nog andere geslachtsziekten zijn die eveneens toenemen. Gonorroe is één van de „klassieke” geslachtsziekten die alleen via geslachtsverkeer kunnen worden overgedragen. De...

Lees meer

Opgepast met vermageringsdiëten

Vermageringsdiëten zijn het populairst op internet, tenminste wat de zoekmachines als aantal vragen te verwerken krijgen. Ook veel dokters worden tegenwoordig overstelpt met de vraag naar inspuitingen die normaal voor diabetespatiënten bedoeld zijn, maar waarvan...

Lees meer

Verkeerd eten door negatief zelfbeeld

Eten doet men niet enkel omdat het moet om je te voeden, maar ook omdat het lekker is. Daardoor gaan veel mensen ook te veel eten en ze doen dat voor een deel om hun ongemakken, hun frustraties weg te werken, of liever weg te eten. Maar daardoor duiken dan weer nieuwe...

Lees meer

Steeds meer kankerziekten

Kanker neemt wereldwijd nog steeds toe. In het jaar 2000 zijn 5,3 miljoen mannen en 4,7 miljoen vrouwen het slachtoffer geworden van een kwaadaardige tumor, terwijl 6,2 miljoen mensen aan de kanker stierven. Tegenwoordig is dat aantal met nog eens vijftien percent...

Lees meer

Steeds meer depressieve mensen

We hebben inderdaad geen reden om uitbundig en vrolijk te zijn dezer dagen. Het is overal wat, zowel bij ons als over de grenzen. Hier zijn het de regeringen die problemen hebben en opleveren, of het is de stikstof die ons zorgen moet baren, of het is de dure...

Lees meer