sep 15, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Geïrriteerd, moe en depressief door premenstrueel syndroom?

Ongeveer de helft van alle menstruerende vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom, oftewel PMS. Dit komt meestal voor in de tweede helft van de cyclus en een korte tijd voor de menstruatie inzet. Dat is geen gemakkelijke tijd voor de vrouw, maar eigenlijk ook niet voor de omgeving. Want vooral de stemmingswisselingen vallen op bij de gezinsleden en de collega’s. 

Veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom. Door voeding kan er wel wat worden bijgestuurd.

Vrouwen met het PMS oftewel premenstrueel syndroom zijn snel geïrriteerd, gauw moe, neerslachtig, ze hebben hoofdpijn, zijn misselijk en kunnen pijnlijke, gespannen borsten hebben. De klachten kunnen een week voor de menstruatie beginnen en van zodra de menstruatie doorbreekt, kunnen de vervelende verschijnselen verdwijnen.

Andere klachten kunnen zijn: vocht vasthouden, vermoeidheid, geen fut, niet iets kunnen beginnen, emotionele reacties enz… ook slaapstoornissen, een opgeblazen gevoel.

Jongere vrouwen lijken er minder last van te hebben. Uiteraard verdwijnen de klachten na de menopauze, aangezien het probleem samenhangt met de menstruatie. Sommige klachten kunnen tijdens de PMS-periode verergeren: epilepsie, allergie en migraine.

Boosdoeners zijn de hormonen oestrogeen en progesteron, waarvan de hormoonspiegels in deze periode snel veranderen. Er is eigenlijk geen algemene behandeling. Sommige vrouwen slikken antidepressiva, wat absoluut moet afgeraden worden. Een hysterectomie of verwijderen van de baarmoeder helpt niet. De eierstokken wegnemen wel, maar dat is zo drastisch dat niemand dit zal willen verkiezen. Zou ook erg jammer zijn.

Wat je beslist wel kan doen: Meer groenten gebruiken, vooral soja, minder koffie drinken en weinig koolhydraten en junkfood eten, kan het probleem helpen overwinnen. En zoals altijd: goed slapen, meer ontspannen in de natuur, bewegen zoals wandelen en fietsen en erover praten met de familie of gelijkgestemden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer