jul 19, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Krachtmiddeltjes voor de sport kunnen je doden

Sport wordt ons in alle toonaarden aanbevolen. We moeten meer sporten, voor onze gezondheid, voor een lang leven, om ons bezig te houden, voor een sterk en gespierd lichaam, om jong en mooi te blijven. Kortom zonder sport lukt het niet meer. Daar zijn natuurlijk ook grote belangen mee gemoeid, want topsporters verdienen fortuinen en de hele lobby die erachter schuilt nog meer. Die probeert ook de concurrentie aan te wakkeren, de vergelijking aan te moedigen en het nastreven van het ideaalbeeld door iedereen zoals U en ik.

En wat merk je? Je kan niet meer op een treffelijke manier aan sport doen, er volledig voor gaan, er het maximum aan profijt uit halen zonder de gekende middelen, want de natuur moet verbeterd worden, het lichaam voorzien van de nodige producten en de grenzen moeten worden verlegd. Tot we weer voor een tijdje wakker worden geschud door fenomenen waarbij jonge mensen plots doodvallen op het sportveld, hartkloppingen krijgen en ademnood, of zich moeten laten behandelen voor kanker.

Wat is er aan de hand en kunnen we nog aan sport doen zonder de commercie errond te volgen en te gebruiken en tegelijk te verrijken?

Sport is gezond, maar je moet het met gezond verstand doen en zeker geen beroep doen op kunstmatige middelen, want ze kunnen je gezondheid ruïneren.

De tolerantie van de lobby

Specialisten waarschuwen voor het gebruik van kunstmatige middelen. Daar wordt veel te veel gebruik van gemaakt en men heeft geen zicht meer op het effect op lange termijn. Zo zie je dat heel wat topsporters problemen krijgen met het hart, maar zich ook moeten laten behandelen voor kanker en dat zelfs op jongere leeftijd. Het zijn wel kampioenen, maar ze zitten wel met een enorm gezondheidsprobleem. Het probleem is dat niet alle landen over de hele wereld dezelfde normen hanteren. Producten die hier verboden zijn, werden wel toegelaten in de Verenigde Staten, weliswaar begrensd en beperkt, maar hoe kan het lichaam die grens aan en ook onderscheiden. Je krijgt hoe dan ook problemen terwijl dat geen echte sport meer is en de sportiviteit verloren gaat aan competitiviteit geïnspireerd door geldmachines.

Bovendien zijn er grote gezondheidsproblemen te verwachten. Zowel lever, hart, bloedvaten, hersenen, verminderde vruchtbaarheid, prostaatkanker, onvruchtbaarheid en borstvorming kunnen het gevolg zijn van anabolica. Je merkt het pas als het te laat is, maar het gebruik kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ze stimuleren wel de aanmaak van eiwitten en dus spieropbouw. De spiermassa is functie van kracht. Hoe meer spieren, des te meer kracht. Vrouwen vermannelijken erdoor en mannen maken zichzelf kapot. De huid kan als het ware ontploffen. Er worden meer rode bloedlichaampjes aangemaakt, dus meer zuurstoftransport, dus een groter uithoudingsvermogen. Het lijkt wel de hemel op aarde, maar de hel komt er onvermijdelijk aan, tenslotte zijn er ook gedragsveranderingen en kunnen driftbuien van agressiviteit optreden.

Het gevaar van testosteron

In de sport wordt ook gebruik gemaakt van testosteron, vooral bij mannen en vrouwen in de menopauze. Als jonge vrouwen het gebruiken is er kans op schade bij de ontwikkeling van de baby. Doe het dus niet, maar zeker niet tijdens de zwangerschap!

Te weinig testosteron is ook niet goed, want dan verliest een man spieren en spierkracht en zijn zin in vrijen: er is minder libido en de erecties zijn niet krachtig. Sportlui presteren minder goed. Vandaar de verleiding om naast of in de plaats van anabolica ook testosteron te gebruiken. Ook dat is verboden, hoewel niet elk land de grens op gelijke hoogte heeft gesteld.

In de plaats van een nultolerantie hanteert men in de States een beperkte toelating tot 2 microgram testosteron per milliliter urine. (1 microgram is 1/100 mg). Wie onder deze waarden blijft, is dus niet positief. Onder druk van de Verenigde Staten heeft het Internationaal Olympisch Comité deze norm wereldwijd aanvaard, maar dan schrik je natuurlijk wel als blijkt dat een klinkende naam in de sportwereld als Hunter, de man van Marion Jones betrapt wordt met 2 milligram, in de plaats van 2 microgram. Dat kan niet meer van één vitaminetabletje komen, dat is wetens en willens spuiten. Ze kunnen zich wel proberen te verstoppen achter deze vitaminetabletjes en de beperkte toelating, maar wij weten wel beter. Nu weten we trouwens ook waarom hij niet deelnam destijds aan deze Olympische Spelen. De officiële uitleg is wel een sportblessure, maar verwondingen hebben er niets mee te maken.

Blessures

Als er over sportblessures gesproken wordt, moet je dus altijd een andere uitleg in het achterhoofd houden. Dat is één van de steeds terugkerende scenario’s. Het klinkt sympathieker als een sportman het publiek moet ontgoochelen vanwege een blessure, dan vanwege een dopingschandaal. In het eerste geval is hij een slachtoffer, een sukkelaar die pech had. In het tweede geval is hij een halve misdadiger, die zich kwaliteiten toe-eigent die hij niet heeft… dus antipathiek. Er zijn dus wel meer valse sportblessures in de topsport, dan echte verwondingen.

Ook heel wat Belgen hebben er soms last van, maar er zijn ook wel echte problemen, niet alle blessures zijn camouflage van een dopingprobleem.

De meeste blessures hebben te maken met spieren. Als het echt over spierpijnen gaat, dan zijn dat ondraaglijke pijnen. Oorzaak is meestal een ontsteking of een spierscheuring. Negentig percent van de echt eerlijke opgaven hebben inderdaad te maken met spierletsels, zonder dat er doping in het spel hoeft te zijn. Het kan natuurlijk ook, maar gewoonlijk ligt het aan overtraining. En het onderscheid?

Bij doping zijn er geen echte spierletsels, maar eerder problemen met de “tendons”, dat zijn geen spieren, maar pezen, de aanhechting op het bot. Anabole steroïden vermeerderen de spiermassa, maar de tendons blijven dezelfde en dus ontstaat er stress ter hoogte van de aanhechting. Vandaar tendinitis bij te zware belasting. De aanhechtingspunten kunnen scheuren of afbreken, wat al een zeer zwaar letsel is en dat kan gebeuren omdat de pezen niet getraind zijn in functie van het volume van de spieren. Op die manier krijg je dus wel peesletsels als gevolg van doping.

En dan is er nog overtraining

Overtraining is echt het drama van de topsport in onze hightechtijd. De trainingsprogramma’s zijn zo zwaar en zo gericht, zo specifiek op bepaalde spiergroepen dat er bij de minste tegenslag scheuren kunnen ontstaan. Het is al normaal dat er bij gewone inspanningen dagelijks kleine scheurtjes ontstaan in de spierbundels. Je kan dat als een normaal gebruiks- of slijtageproces beschouwen. Dat is voor het organisme geen enkel probleem, omdat het lichaam dergelijke scheurtjes dezelfde dag nog zonder problemen herstelt. Het lichaam heeft daar de middelen en de infrastructuur voor. Maar als je drie- tot viermaal per week een toptraining hebt, krijg je geen scheurtjes meer maar echte SCHEUREN. Dat geeft erge pijnen, onuitstaanbare pijnen zelfs waardoor midden in een wedstrijd opgave noodzakelijk wordt. Iemand met een echte spierscheuring schreeuwt het dan ook uit van de pijn.

Het lichaam herstelt

De herstelling van die kleine scheurtjes gebeurt door middel van proteïne, de bouwstenen van de cel. Kleine scheurtjes herstellen dezelfde dag nog, maar grotere scheuren vragen soms een paar weken, soms drie weken en als het echt heel ernstig was, zelfs een maand. Vandaar het belang van volwaardige proteïnen, want die bevatten alle aminozuren die nodig zijn voor de spieropbouw.

Welke proteïnen zijn daar het beste voor? Volwaardige proteïnen bevatten alle aminozuren die nodig zijn voor de spieropbouw. De ketting is compleet aanwezig in dierlijke proteïnen: vlees, vis, gevogelte, zuivel. Maar dat neemt niet weg dat vegetariërs ook aan hun volwaardige ketting komen.

Linda Mc Cartney destijds was de grote promotor van een vegetarische levenswijze voor topsporters en haar organisatie sponsort nu nog een ploeg waar enkel vegetarisch gegeten wordt. Haar vege burgers moeten bewijzen dat topsport ook kan zonder vlees en vis.

Maar wie het vegetarisch wil proberen, moet er wel zijn verstand bij houden, in die zin dat je slechts alle essentiële aminozuren hebt als je verschillende producten combineert: noten met zaden, granen en peulvruchten bijvoorbeeld. Op die manier stel je een even volwaardige ketting van aminozuren samen, maar dan mag je wel geen dag overslaan met de ideale combinatie. Nu moet je granen en peulvruchten sowieso altijd combineren. Maar de beste voeding voor wie aan sport wil doen bestaat uit volwaardige koolhydraten zoals volle granen en fruit, vezels in groenten en eiwitten uit vis. Dan heb je gezonde eiwitten en de goede vetzuren met Omega-3. Daar word je niet enkel een goede sportman door, beleef je als amateur ook maximum plezier van je sport, maar kun je ook honderd jaar worden als je niet ziek wordt tenminste.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe je snotvalling sneller genezen?

Het moment is aangebroken om dozen wegwerpzakdoekjes aan te schaffen. De rekken in de supermarkt waar deze bekende “familiedozen” uitgestald staan, worden langzamerhand leger. Eigenlijk niet zo langzaam, maar zienderogen. Dat wil wat zeggen: meer verkoudheden en...

Lees meer

Hop en zaagpalm beschermen je prostaat

Niemand ziet ze graag komen: de leeftijd. Niemand ziet het graag gebeuren: de ongemakken die ermee gepaard gaan. We willen het wel, maar we hebben hier nog het eeuwige leven niet, met alle gevolgen vandien. Vrouwen zijn bang van veroudering omwille van de menopauze,...

Lees meer

Hoe verklein je de kans op kanker?

Sommigen zijn zelfs beschroomd om de naam van de ziekte voluit te noemen en dus beschrijven ze het als de ziekte met de letter “K”. Kanker is inderdaad een probleem dat veel mensen treft. Het staat nog altijd op nummer twee van de lijst met dodelijkste ziekten in...

Lees meer

Roken maakt jongeren impotent

Het rijtje met de negatieve gevolgen van roken wordt elke dag langer. Van miskraam, tot osteoporose en slechte tanden bij de nakomelingen van rokende moeders. Desondanks worden waarschuwingen in de wind geslagen, vooral door jonge mensen, zelfs kinderen. Het slaat...

Lees meer

De wondere kracht van probiotica

Voor gezond zenuwstelsel, brein, longen, spijsvertering, slaap, bloedvaten en immuniteit Zonder bacteriën geen leven. Misschien klinkt het vreemd, maar hoe maak je anders brood, kaas, wijn, en compost voor een vruchtbare bodem? Er zijn natuurlijk bacteriën die ons...

Lees meer