mei 3, 2022 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Kerngezond door beweging

Met de coronapandemie hebben veel mensen gelukkig weer het belang van beweging en de noodzaak van een “natuurlijke omgeving” ervaren. Wandelen, ontspannen, aan sport doen in de natuur, een bos, een park, een groenzone is van vitaal belang om gezond te blijven, en de geest te ontspannen. De stad is niet de natuurlijke omgeving voor de mens. De hectische levensstijl, de vervuiling en de bedreiging op heel wat terreinen maken de stad voor velen onaantrekkelijk. Daarom: kies resoluut voor de natuur en probeer ook daar te ontspannen en aan sport te doen. Want sport is belangrijk, ja noodzakelijk, althans lichamelijke beweging, want wandelen is even goed, zelfs beter dan intensief joggen, je kan gemakkelijk een vorm van beweging kiezen die aangepast is aan je trainingsniveau en je leeftijd en mogelijkheden.

Sport, of liever beweging is van essentieel belang voor een goede gezondheid, een prima stofwisseling en een lang en gezond leven. Begin er nu mee, nu de mooie lentedagen er zijn.

Sport als ritueel

Sport is „in”. Niet alleen omdat het gezond is, maar vooral ook omdat het een interessante bezigheid is voor velen in de vrije tijd. Doen ze zelf niet aan sport, dan kijken ze naar sport, hoewel dit laatste heel wat minder gezond is.

Iedereen heeft dus zowat de mond vol over sport. Het is voor velen de belangrijkste bezigheid van de week. Sommigen kunnen zelfs niet meer aan hun werk beginnen zonder eerst een flinke dosis sport te hebben genoten. Eerst ’s morgens een paar rondjes joggen, dan flink douchen en tenslotte ontbijten en naar het werk. Een nieuw soort ritueel is ontstaan. De moderne man of vrouw heeft ontdekt dat een gezonde geest slechts kan functioneren in een gezond lichaam.

Het verhaal van Jan

Velen zullen zich herkennen in volgend verhaaltje. Jan was altijd een beetje een zwakke jongen geweest. Er kwam geen windje langs of hij had al een verkoudheid te pakken. In het geneeskundig onderzoek op school werd steevast op het rapport geschreven dat goede voeding werd aanbevolen. De ouders namen dat een beetje op hun affront omdat ze aan tafel altijd fel aandrongen dat hun zoontje heel zijn bord leeg at. Ze zagen er wel op toe dat hij niet te veel gesuikerde snoepjes at, niet te veel cola dronk, maar wel veel groenten en fruit en natuurlijk vlees en aardappelen. Maar eten was altijd een karwei voor Jan. En dus was hij graatmager, maar wel kerngezond. Dat meenden de ouders toch. Hij was wel een boekenwurm, zat liever binnen in een hoekje met een boek dan buiten te gaan spelen. Tot ze uiteraard met hun zoontje naar een arts trokken en te horen kregen dat hij beter zou ontwikkelen als hij meer aan sport zou doen. Maar hoe laat je een kind nu in ’s hemelsnaam alleen aan sport doen, tenzij hij bij een club kon aansluiten.

En toen besloten de ouders samen met Jan aan sport te gaan doen, elke dag een wandeling van een half uurtje tot een uurtje. Ze kochten een boek over kruiden en bloemen en probeerden het aangename aan het nuttige te koppelen, zo leerde iedereen er wat bij en was het stappen niet louter een fysieke karwei. En wat gebeurde: ook de gezondheid van de moeder verbeterde: ze sliep beter, ze voelde zich minder depressief en de hele sfeer in huis veranderde compleet. Sport, hoeft niet geweldig inspannend te zijn om nuttig te zijn, om effect te hebben op de gezondheid en het hoeft geen sleur te worden. Zowel psychisch als lichamelijk zijn de gevolgen snel merkbaar.

Gemaakt om te bewegen

Iedereen wil graag oud worden en vooral gezond blijven tot op zeer hoge leeftijd. Dat is inderdaad dé kunst. Dat hangt van heel wat factoren af. Ons erfelijk materiaal is daar in hoge mate bij betrokken maar ook de patiënt zelf heeft er in belangrijke mate mee te maken. Wie alles aan het toeval overlaat, geen zorg besteed aan een aantal noodwendigheden, nooit aan sport doet en ongezond eet, moet niet verwachten dat het geschenk van een lang en gezond leven uit de hemel zal vallen. De hemel beloont alleen wie rekening houdt met de wetten van de natuur.

De zorg voor een gezonde oude dag moet niet beginnen tegen de tijd dat men aan zijn pensioen denkt. Van jongsaf aan bereidt men eigenlijk zijn hoge leeftijd voor. De cellen en het erfelijk materiaal worden steeds vernieuwd, maar die vernieuwing heeft slechts de kwaliteit van het materiaal dat we aanreiken. Over gezond eten hebben we het al menig maal gehad. We weten allemaal dat we te vet, te eenzijdig, te veel en te kunstmatig eten. We eten alleen nog met onze smaakpapillen of met onze portemonnee en te weinig met ons verstand.

Boeren worden afgeperst

Dat is er de jongste tijd niet op verbeterd, nu de voedselbedrijven zowel oorlog als corona aangrijpen om hun prijzen te verhogen, de porties te verkleinen om zogenaamd de prijs te handhaven, maar de landbouwers wel onder druk zetten, afpersen bijna en er politieke spelletjes mee spelen, omdat de koeien, de mest, de grond verantwoordelijk zijn voor al het kwaad op de planeet.

Straks hebben we de planeet wel van het stikstof bevrijd, maar we zullen geen eten meer hebben. Over geschiedenis en respect voor het verleden en onze cultuur hebben we het dan nog niet eens gehad, maar ook dat maakt deel uit van zich goed voelen, en zich goed kunnen voeden! Maar zich goed voeden betekent: keuze hebben, variëteit, verse groenten en vruchten, granen, zuivel en goede gewoonten aanleren en ze kunnen uitvoeren.

Gewoonte

Het is bekend dat de kinderen de gewoonten van de ouders overnemen. Zowel goede als slechte voorbeelden trekken de kinderen aan. In een gezin waar zelden of nooit aan sport wordt gedaan, moet men dan ook geen sportieve kinderen verwachten, terwijl precies in gezinnen waar sport en beweging een passie zijn, je zelfs kampioenen kan vormen. Dat is misschien ook weer niet de bedoeling, maar wel dat kinderen van jongsaf bijgebracht worden dat verstandig beoefende sport en goed gedoseerde oefeningen bijdragen tot het in stand houden van de gezondheid en op elke leeftijd van belang zijn: dus zowel voor de kinderen, maar beslist ook voor de ouders.

Volwassenen die dus zelf nooit aan sport doen, zullen er moeite mee hebben hun kinderen te overtuigen van het nut en de noodzaak van beweging. Ideaal is dus gezinssport, waar iedereen bij betrokken wordt.

Zelfs de winter, lente of minder fraai weer, mogen geen uitvlucht zijn om binnen stil te blijven zitten. Ook dan, en vooral dan, is het van belang, geregeld beweging te nemen. Er zijn voldoende keuzemogelijkheden zodat iedereen kan doen wat hij, of zij graag doet. Bovendien geeft het voorjaar soms nog meer dan de zomer kans op het beoefenen van sporten zoals wandelen, fietsen, roeien, zwemmen, enz… Maar natuurlijk is ook de zomer uitermate geschikt om aan een sportief programma te beginnen. En nu echt de eerste mooie dagen gekomen zijn is er geen excuus meer om stil te blijven zitten. Uiteraard moet je door gedoseerde training de conditie langzaam opbouwen en niet meteen volle gas willen geven, met het risico op beschadiging van spieren, pezen of gewrichten, zelfs hart en bloedsomloop.

Wie aan zijn conditie wil werken, heeft er dus belang bij dat in elk seizoen aan sport wordt gedaan. Vooral in het voorjaar is dat van belang, met het oog op het voorkomen van allerlei verkoudheidsziekten, griep, ontstekingen en de zo vaak en zo druk besproken voorjaarsmoeheid. Blijf gezond, doe dus ook nu aan sport, maar natuurlijk ook in de zomer en misschien is het nu het ideale ogenblik om er tijdens deze eerste late lentedagen eens aan te beginnen en betrek daar liefst van al je gehele gezin bij.

Gewrichts- en spierpijn

Het is zeker niet abnormaal of ongewoon dat als je een hele winter stil hebt gezeten en plots weer begint te bewegen, je naar adem moet happen en / of spier- en gewrichtspijn krijgt. De verzuring van het organisme moet eruit getraind worden. Vandaar het belang van een langzame opbouw. Maar je kan de natuur een flink stuk helpen door tegelijk gezonder te eten: volwaardig kost, groenten en fruit, volkoren en vooral geen suiker en alcohol, dat verzuurt enorm en belast het organisme.

En om de spierpijn te voorkomen of te verhelpen is er gelukkig hulp van de natuur: Curcuma Longa.

Een tip: een natuurlijk preparaat op basis van Curcumine is Curcuma Forte van Fytobell.

Je vindt Curcuma Forte van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-700.

Of je kan Curcuma Forte van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Je spieren zullen zich op slag jonger en fitter voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer