dec 31, 2022 | Actueel, Gezondheid | 0 Reacties

Laat je feestmaag op adem komen

We zitten volop in de feestperiode, de tijd rond eindejaar is een donkere tijd en dus brengen velen er licht in aan tafel, zowel thuis als op restaurant, aan de bar, op skivakantie, op de kerstmarkten. Overal langs de straten snuif je de geur van gezelligheid, eten en warme dranken op, en vooral dit laatste met de Glühwein is dan zeker een warme drank. Maar bekomt ons dit allemaal wel goed? Is onze gezondheid en vooral onze lever daartegen bestand en hoe pakken we het aan als we heelhuids, zonder brokken en gezond door de feestperiode willen geraken?

Snoep, bonbons, gebak, lekkere spijzen en dranken in overvloed… De feestweken kunnen zelfs voor een gezonde lever en maag te veel worden.

De vreugde kan wel op

En na feestvreugde in de gezellige huiskring moeten de familie en vooral de collega’s op het werk nog worden betrokken bij de geweldige voornemens waar het nieuwe jaar verantwoordelijk voor is. De feestweken zijn er, de vreugde stijgt, althans bij hen die nog niet ziek te bed liggen. Want zowel de covid als de griep hebben een nieuwe aanval ingezet en niet enkel bij het pluimvee, waarde vogelgriep voor ravages kan zorgen.

Maar we willen het hier niet over griep hebben, wel over een andere invasie die ieder jaar rond dezelfde periode aan haar opmars begint: de feestzieken. Maag, lever, hoofd, om te zwijgen over de complicaties aan de bloedsomloop. Hoe blijf je in deze periode dan gezond en kun je toch prettige feesten of nafeesten meemaken?

Rond deze periode van het jaar beginnen we allemaal zo’n beetje dol te draaien. De winter nadert zijn dieptepunt, de nachten zijn het langst, de dagen kort, het weer is erg wispelturig, de ene periode ferme vorst en de week daarop bijna lente en de geschiedenis heeft ons aangemoedigd die periode binnenshuis wat vrolijker te maken. Voor velen kan dat blijkbaar niet zonder overdaad. Ze betalen er uiteindelijk ook voor met een stuk gezondheid. Of het evenwel zo prettig is om tussen de feestdagen in ziek in bed te liggen is wat anders. Dankzij deze tips moet je wel fit blijven en de “dans” ontspringen.

Spaar je maag

Een van de meest voor de hand liggen misbruiken dezer dagen is overdaad. We worden uitgenodigd bij familie en vrienden, buren en collega’s. De gezelligheid moet worden aangewakkerd door een tafel vol versnaperingen. Eetmalen moeten copieus zijn, anders voelt de vrouw des huizes zich een slechte gastvrouw.

De feesttafel moet ook oneindig lang gerekt worden en de gangen vermenigvuldigen zich elk jaar. Aperitieven, borrelhapjes, drie à vier hoofdschotels, wijnen, bieren, nagerechten, na-drankjes, koffie, versnaperingen, gebak, weer koffie. Wie kan dat aan?

In deze periode krijgen de artsen met hoogconjunctuur te maken. Indigesties, overlaste maag, problemen met suikerpatiënten die slecht hebben gerekend of aan de verleiding niet konden weerstaan, of familieleden die de problemen maakten en hebben aangedrongen omdat het probleem van een volle tafel erger is dan van een slechte gezondheid.
Mensen die niet zo vaak overdaad plegen zullen het meemaken dat hun lichaam sneller gaat sputteren. Ze voelen zich gemakkelijker ongemakkelijk: een overvol opgeblazen gevoel, hoofdpijn, misselijkheid en braakneigingen. Hun lichaam is nog in staat om te reageren en de overdaad af te blokken, net alsof het wil zeggen: stop, genoeg is genoegd. Een natuurlijke reflex van de spijsverteringsorganen die het allemaal te veel vinden.

Luister naar je lichaam

Als het lichaam opspeelt, moet je luisteren. In dat geval staat er jullie maar één ding te doen: gehoorzamen aan de waarschuwing van je lichaam en beslist de natuur de tijd gunnen om weer op adem te komen. Stop met eten en drinken, drink bij voorkeur water, wat muntthee om de maag en de darmen weer tot bedaren te brengen.

Het zou natuurlijk veel beter en verstandiger zijn om het niet zover te laten komen, rustig aan tafel te blijven en van de feestsfeer mee te genieten, maar alles met mate te hanteren en vooral geen honderd zaken door elkaar te mengen in te grote hoeveelheden.

Overdrijf niet en wees niet eenzijdig in de samenstelling van je menu. Mijd vooral te veel zoetigheden en te vette producten. Chocolade, koekjes, zoetigheden, ijs, pralines, gebakjes, je schrikt al van de opsomming en toch slaan veel patiënten dit op een paar uur tijd naar binnen.

De maag is geen vuilnisbak, noch een voorraadschuur. Het eten dient om het lichaam de nodige vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten te bezorgen en niet om aan de god-van-de-smaak te voldoen.

Is het eten lekker, des te beter. De natuur verschaft trouwens alleen lekkere dingen. Onze smaak is in de loop der laatste decennia wel bedorven door kunstmatig opgedreven accenten. Alles moet zoeter, zouter, pikanter, pittiger enz… zijn. Dat gaat niet zonder tol. Hopelijk houdt je gezondheid het jarenlang uit. Toch zijn er grenzen die niet bij iedereen dezelfde zijn. Jammer genoeg. Er is slechts één oplossing: respect voor de natuur en haar eigen grenzen.

Heb je toch overdaad gepleegd dan helpt alleen vasten, een paar maaltijden overslaan, muntthee drinken, water drinken, maar beslist niet opnieuw beginnen eten. Van zodra het beter begint te gaan kun je proberen met wat fruit, maar hou het daarbij. Je kan de maag ook wat aanporren een carminatieve drank of thee, of een preparaat op basis van Escholtzia, dat port de spijsvertering aan en maakt dat je minder hinder zal ondervinden van je overdaad.

Het is evenwel geen wonderpoeder dat je in staat stelt om telkens opnieuw overdaad te gaan plegen. Wie zijn maag blijft overbelasten krijgt vroeg of laat toch de rekening gepresenteerd.

Ook de lever protesteert

Niet alleen de maag, ook de lever is in deze periode het zwarte schaap van ons organisme. Dit nochtans prachtig en ingewikkelde laboratorium van ons lichaam dat meer dan tweehonderd scheikundige taken heeft, het bloed zuivert, de vetten opslaat en helpt verteren via afscheiding van gal, krijgt het aan de feesttafels zwaar te verduren.

Om te beginnen zijn afwijkingen van het normale dieetpatroon of gewoon de eetgebruiken altijd nadelig voor de lever. De mens is namelijk een gewoontemachine en afwijkingen van het gewoontegedrag komen altijd zwaar aan, vooral met het stijgen van de leeftijd. Hoe ouder men wordt des te moeilijker worden afwijkende gedragsregels zonder problemen verdragen. Tijdens de feesten heeft men nogal eens de neiging te overdrijven met de hoeveelheid voedsel, met vetten, met scherpe specerijen, met zoetigheden, omdat feesttafels vaak buitenshuis worden gebruikt en in restaurants met dit soort dingen vaak overdreven wordt omgesprongen.

Tenslotte is alcohol eveneens een zware belasting voor de lever.

Het begint gewoonlijk met een zwaartegevoel, een vol en verzadigd gevoel dat overgaat in moeheid, matheid, waarna hartkloppingen, problemen met de ogen en hoofdpijn kunnen volgen. Is de zaak niet te erg dan blijft het beperkt tot een overvol gevoel in de buikstreek of een drukkend gevoel onder de rechter ribbenboog.

Als de lever echt protesteert is het tijd om het roer om te gooien. Stop met eten, beslist stoppen met alcohol drinken. Gebruik kruidenthee zoals munt, waardoor de galsecretie wordt bevorderd. Maak een avondwandeling, ga vroeger slapen, leg een warmwaterkruik op de leverstreek, en eet de volgende dag alleen fruit als ontbijt en wat groenten en gestoomde aardappeltjes als middagmaal.

Vermijd beslist alcohol en vetten. De dag daarop kan ook wat magere kwarkkaas worden gebruikt en mag langzaam weer naar het gewone menu worden overgeschakeld. Doe je dat niet dan duurt de miserie zeker langer.

De lever is een prachtig orgaan, maar je mag het niet te veel belasten, want dit is echt de barometer van de complete gezondheid. Trouwens, je kan toch ook feest vieren zonder al die schadelijke en overdadige producten op tafel?

En een tip: een natuurlijk preparaat zal je helpen de feestweken beter te verteren: Nasturan van Fytobell.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kunt Nasturan van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Zo zullen de feestweken niets aan gezelligheid inboeten, maar zul je toch gezond en fit blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer