jan 6, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Geef bacteriën geen toegang tot je voedsel

Ondanks de ongemakken van geschrapte vluchten en stakingen, hebben heel wat mensen toch de keuze gemaakt om de feestperiode niet thuis maar in exotische oorden, op hotel door te brengen. Daar hoort ook lekker eten bij en dat is dat gewoonlijk op restaurant.

Soms loop je meer kans op gevaarlijke bacteriën op restaurant dan in je eigen keuken

Ook hier in eigen land geven heel wat mensen er de voorkeur aan om de zorgen en “slavernij” in de eigen keuken te ontvluchten en te kiezen voor “lekkere” restaurantkost. Of dat wel altijd een goed idee is, laten we in het midden, maar het blijkt toch dat niet overal dezelfde standaard van hygiëne wordt toegepast. Gezelligheid is één aspect maar veel belangrijker is hygiëne en daarmee gepaard ook de gezondheid. Dus kun je maar best kieskeurig zijn. Want als je smaak en gezelligheid laat primeren, betaal je af en toe, of zelfs vaker met ongemakken en gezondheid.

Indigesties en vergiftigingen

Heel veel mensen vieren niet thuis, maar laten het zich eens extra welgevallen aan tafel op restaurant of in het hotel waar ze dan uitgebreid schransen en dansen. Daar is op zich niets tegen als maar rekening wordt gehouden met de beperkingen van het organisme en de wetten van de hygiëne worden gerespecteerd.

Jammer genoeg is dat niet overal en altijd het geval. Heel veel indigesties, diarree en voedselvergiftigingen zijn het gevolg van onzorgvuldig voorbereiden en bewaren van het eten en dat gebeurt meestal buitenshuis. Des te exotischer de gelegenheid, des te groter de kans op problemen. De mondialisering van de voorziening van het voedsel heeft trouwens meegebracht dat de problemen ook mee de aardbol rondreizen en dat ziektekiemen die vroeger bijvoorbeeld in het noorden niet voorkwamen, nu ook overal kunnen opduiken.

Shigella kwam vroeger niet, maar is nu ook in Noorwegen en Scandinavië te vinden en je kan het even goed in een Belgisch restaurant oplopen. Deze bacterie wordt ingevoerd via zuivelproducten van het Middellandse zeegebied. Op die wijze hebben zich trouwens ook al cholera-epidemies in de Verenigde Staten voorgedaan nadat een scheepscargo zijn watertanks had geloosd in een gebied waar drinkwater werd gewonnen.

Toeristen reizen nu de hele wereld rond en even goed gaan Belgen tegenwoordig met de feestperiode naar Australië even gemakkelijk als ze dat vroeger deden al schaatsend op het Zilvermeer, Overmere-Donk of de Craenepoel in Aalter. Maar hier hadden ze alvast minder risico met een besmetting naar huis terug te keren.

Besmet voedsel

Zo krijg je plots een epidemie van Salmonella als gevolg van besmet voedsel dat misschien aan de andere kant van de wereld voorbereid was. Zo kan het ook gebeuren dat bejaarden plots na een feestmaaltijd onwel worden nadat ze leverpastei hebben gegeten die in Portugal, Spanje of Zuid-Amerika is gemaakt. Daarom ook werden een paar decennia geleden Belgische conserven verboden in het Verenigde Koninkrijk omdat er pathogene kiemen werden ontdekt in leverpastei en kaas.

Denk ook aan de besmette chocolade die in België was gemaakt en in de kerstperiode voor verschillende zieke kinderen heeft gezorgd vorig jaar.

Salmonella

De overheid herinnert zich natuurlijk nog de enorme besmetting met salmonella in de USA, waar meer dan 225.000 mensen werden besmet met salmonella als gevolg van het eten van ijsjes. De ijsjes waren nochtans gepasteuriseerd en dus werden ze veilig geacht. Door reconstructie van de feiten ontdekte men dat het ijs vervoerd werd met een camion waar tevoren niet gepasteuriseerde eieren in werden vervoerd die besmet waren met Salmonella enteritodis.

Zo heeft rundvlees in de Verenigde Staten een aantal jaren geleden het leven gekost van aan een paar honderd mensen en werden meer dan 600 mensen besmet en zwaar ziek nadat ze rundvlees hadden gegeten dat besmet was met Escherichia coli. Zelfs Listeria kan zich ontwikkelen in lage temperaturen, dus het afkoelen van voedingswaren is verstandig, maar biedt geen honderd percent garantie tegen besmetting. De hele keten moet kiemvrij worden gehouden.

Trematodosen kunnen dodelijke leverontstekingen veroorzaken zelfs leverkanker tot gevolg hebben en dat alles omdat bij de bereiding van het voedsel niet hygiënisch genoeg werd tewerk gegaan.

Het gevolg is dat de overheid steeds strengere normen oplegt aan de hygiëne en de zuiverheid bij de productie van voedsel. Men gebruikt ook steeds meer ontsmettende middelen, want de nationale economie is in gevaar. Onze gezondheid daardoor precies ook, maar dat is minder belangrijk. Rechtstreeks het gevolg daarvan is dat zich onder invloed van de bestrijdingsmiddelen steeds nieuwere vormen van micro-organismen gaan ontwikkelen die weerstand hebben opgebouwd tegen de bestrijdingsmiddelen. Oude pathogene kiemen worden daardoor agressiever en moeilijker te temmen. De bestrijdingsmiddelen moeten zwaarder worden, we zitten in een duivelskring. Als we dan toch ziek worden door voedsel, dan is die besmetting moeilijker te behandelen. De micro-organismen hebben zich leren aanpassen aan een vijandig milieu en het gevolg is dat gevoelige personen na een voedselvergiftiging veel moeilijker te behandelen zijn en dat zwakke naturen het soms niet meer halen.

Oudere en zwakkere personen

Oudere mensen zijn het eerste slachtoffer van massale voedselvergiftigingen. Hun organisme is niet meer opgewassen tegen de kiemen die zich aangepast hebben aan een „ontsmet” milieu. Oudere mensen hebben dan ook geen verdediging meer tegen deze pathogene kiemen. Hun bloedsomloop wordt bedreigd, ze krijgen ernstige infecties en het gevolg is dat het niet zelden eindigt met de dood. In ontwikkelingslanden komt daar nog bij dat ondervoeding het immuunsysteem ondermijnd heeft zodat deze mensen helemaal zonder verdediging zitten. Ook kinderen en zogende baby’s lopen het meest gevaar, samen met bejaarden en zwakke mensen.

Zijn conserven gevaarlijk?

Tijdens de feestweken en in de wintermaanden wordt meer dan in lente en zomer gebruik gemaakt van geconserveerd voedsel. Conserven zijn wel veilig, maar ze kunnen ook risico’s inhouden, vooral als men niet alert is op de houdbaarheid.

De datum moet altijd op de verpakking vermeld staan. Fabrikanten proberen de limieten te benaderen, omdat hen dit economisch voordeel oplevert. Probeer dus zelf niet die datum te overschrijden, dan houdt risico’s in. De houdbaarheidsdatum is een limiet waarbinnen de fabrikant garandeert, dat er geen smaak-, geur-, of kleurveranderingen optreden en geen scheikundige reacties ontstaan die het voedsel toxisch maken.

Een gekend voorbeeld is bijv. het ranzig worden van vetten, het zacht worden van beschuit en het wit uitslaan van chocolade. Daarmee is nog niets gezegd of deze producten ook schadelijk geworden zijn voor de gezondheid, maar er hebben wel onder invloed van de tijd scheikundige veranderingen in het product plaats gevonden, de microbiologische stabiliteit is aangetast.

Tijdens het productieproces worden aanwezige micro-organismen in het voedsel gedood of ze worden verhinderd dat ze zich verder zouden ontwikkelen. Dat kan door bijv. de hoeveelheid water waarin ze zich kunnen ontwikkelen te verlagen, of de lucht te verminderen, of het zout en zuurgehalte te verhogen. De wateractiviteit verlagen kan men door middel van diepvriezen, of door er suiker of zout aan toe te voegen. Blikjes conserven zijn soms meerdere jaren houdbaar omdat het voedsel dikwijls gesteriliseerd werd. Toch moet men opletten met microlekken. Roest op blikjes, of doosjes die een deuk hebben gekregen, kunnen langs haarfijne scheurtjes toch lucht naar binnen laten en ongemerkt het voedsel bederven. Bolle blikjes of roestige blikjes mogen niet meer voor consumptie in aanmerking komen.

In elk geval moet de verbruiker alert zijn op veranderingen in kleur, geur en smaak en als er een verdacht element opduikt, moet het hele blikje voor gebruik worden afgekeurd. Je mag ook niet vergeten dat bij kant- en klare maaltijden die van een gaarkeuken of een traiteur komen, bederf of besmetting aanwezig kan zijn zonder dat je het proeft of ruikt. Want als voedsel wordt bewaard bij een temperatuur hoger dan 4 graden Celsius, kan toxinevorming ontstaan door de Clostridium botulinum, wat botulisme kan veroorzaken en daarvan kan je heel ernstig ziek worden, zonder dat je aan het voedsel ook maar iets verkeerds proeft.

Laat je dus ook niet verleiden om in deze dure tijden de temperatuur van de koelkast te verhogen om dure elektriciteit te sparen. Dat zou je wel eens duur te staan kunnen komen.

Je mag je gelukkig prijzen als het lichaam meteen reageert om “besmet” voedsel. Dat uit zich meestal in diarree. Dat wijst erop dat het lichaam zich wil verdedigen.

Je kunt het organisme helpen door goede bacteriën aan te bieden, bijvoorbeeld in gefermenteerd voedsel (zuurkool yoghurt).

Een tip: Digesbiose van Fytobell met miljarden goede bacteriën.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kunt Digesbiose van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

De schadelijke bacteriën zullen niet tevreden zijn, maar jij wel!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde