apr 10, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom hebben avondmensen minder last van het zomeruur?

Het is weer zover. We hebben eind vorige maand de zon weer een uur vooruit geschoven. Een uur vroeger op, een uur later gaan slapen, zo lijkt het tenminste. De invoering van het zomeruur leidt vaak tot heel wat problemen, vooral bij gevoelige personen, bij baby’s en bij ouderen. Die moeilijkheden zijn er veel minder als we weer naar het winteruur opschuiven, omdat de klok dan in de andere richting gaat: later opstaan. Het is net als met een vliegtuig vertrekken naar een oosters vakantieland: de jetlag is ook belangrijker als je richting oosten vliegt, dan richting westen. En toch kan je er iets aan doen. 

Last van je biologische klok? Bij de verandering van winteruur naar zomeruur is dat doodnormaal. Er zijn ochtendmensen en avondmensen. Sommigen hebben koffie nodig om wakker te worden en dat kan met het zomeruur een kop extra worden.

Bij gezonde patiënten zijn er over het algemeen weinig problemen te verwachten. Voor de meesten beperken de problemen zich tot een ontregeleing van het bioritme met wat eet- en slaapmoeilijkheden en… het zich een paar dagen verslapen. Voor jongeren en oudere kinderen kunnen de problemen wat opvallender zijn. Het heeft allemaal te maken met het ritme dat ons leven bepaalt. Iedereen heeft een inwendige biologische klok. Dat zie je trouwens in de natuur in haar geheel en valt bijzonder op in de dieren- en plantenwereld. Alles heeft als het ware een voorgeprogrammeerd ritme. Nachtdieren worden actief bij duisternis, terwijl planten hun bloemblaadjes gaan open zetten als de zon begint te schijnen. Ook onze bloedeigen inwendige lichaamsklok regelt alles voor ons. We kunnen er zelf weinig aan veranderen, gelukkig maar.

Bioritme van slag

Dat betekent ook dat het bioritme invloed heeft op onze gezondheid. Verstoring daarvan kan tot ziekte leiden. In winter en herfst treden trouwens meer depressies op. In de natuur zie je het ritme ook weerkeren: bladeren vallen in de herfst en ontstaan in de lente. Vrouwen krijgen maandelijks hun cyclus. Maar er zijn nog meer lichaamseigen dingen door door onze inwendige klok worden geregeld. Zo begint ons lichaam tegen vijf uur in de ochtend langzaam wakker te worden om zachtjes aan de dag te beginnen. De bloeddruk stijgt, het leven begint, zodat het lichaam zich in de voor- en de namiddag kiplekker gaat voelen.

In vroege ochtenduren functioneert alles evenwel op een laag pitje. Ons lichaam is wel gemaakt om ’s nachts te slapen. De meeste ongevallen op de weg en in bedrijven gebeuren wel tussen 2 en 5 uur ’s nachts, als gevolg van het indommelen of het verslappen van de aandacht.

De spieren lopen pas goed warm tegen 3 uur in namiddag en tegen het eind van de namiddag bereikt de lichaamstemperatuur haar hoogtepunt.

Het lichaam heeft ook een waak- en slaapcyclus, waardoor we om de 24 uur neiging hebben om te gaan slapen. Je ziet dat trouwens ook optreden aan de poolgebeiden, waar afwisselend voortdurend nacht of voortdurend dag heerst.

De mensen hebben er wel meer slaapproblemen. Maar toch werkt de lichaamsklok met dezelfde golfbeweging. Proefpersonen die bij wijze van experiment onder de grond gaan leven en afgesloten zijn van het natuurlijke dag- en nachtritme, nemen spontaan een ritme aan volgens hun eigen klok die weliswaar één uur langer is, namelijk een ritme van 25 uur. Ze eten rond zelfde tijdstippen en staan altijd vanzelf op.

Ons natuurlijk ritme is dus ongeveer 25 uur. De lichaamsklok kan ons ook in de problemen brengen. Een middagdutje of een nachtje fuiven brengt ons ritme wel niet van slag, maar bij intercontinentale reizen met andere uren of als we geregeld een nachtje werken is de lichaamsklok wel van slag.

Als je naar Japan reist, krijg je honger op andere momenten dan ze het voedsel in het vliegtuig aanbieden. Ons lichaam kan zich aanpassen, maar dat vraagt wel wat tijd. De problemen zijn meestal slaapstoornissen, hoofdpijn, eetstoornissen, vermoeidheid. Als onze lichaamsklok in de maling genomen wordt krijgen we problemen. Naar het westen vliegen is minder erg dan naar oosten vliegen, omdat onze lichaamsklok 25 uur werkt en we dus in de andere richting wat meer kunnen zeuren. Inkorten van de nacht kan maar met één uur.

Nachtwerk is iets wat onze lichaamsklok niet normaal vindt. Normaal is dat je ’s nachts concentratiestoornissen krijgt en gaat wegdoezelen. Sommigen passen zich wel gemakkeleijker aan. Wie ouder is dan 50 jaar en ochtendmensen hebben het veel moeilijker. Vroege vogels die bij het ochtenkrieken op hun best zijn, hebben hun lichaamstemperatuurpiek 70 minuten vroeger. De meesten zitten er tussen in.

Je kan je biologische klok voorbereiden bij reizen naar verre landen, door de plaatselijke tijd op voorhand wat aan te nemen.

Vlieg je naar het oosten dan is het goed een paar dagen voor je vertrekt wat vroeger op te staan en vroeger te gaan slapen. Vlieg je naar het westen dan doe je het omgekeerd en ga je later slapen. Met het zomeruur zou je dus hetzelfde kunnen doen, want het zomeruur is eigenlijk een beetje naar het oosten vliegen. Op een paar dagen ben je het gewend. En dat maakt het later genieten van het daglicht toch aantrekkelijker.

En krijg je toch last met in slaap geraken dan is er een natuurlijke oplossing. De beste trouwens

Een tip: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kunt Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer