feb 27, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Last van migraine? Verzorg je lever!

Migraine is een van de meest vervelende soorten van hoofdpijn. Hoofdpijn is eigenlijk geen ziekte, maar wel een symptoom en het kan door veel verschillende factoren worden beïnvloed of uitgelokt. Bij vrouwen tot aan de menopauze heeft het te maken met hormonen. Zowel de menstruatie als de eisprong kunnen een trigger zijn. Je kunt het een noch het ander uitschakelen, tenzij je kunstmatige middelen gaat gebruiken die weer hun eigen nadelen hebben, maar je kunt er je wel op voorbereiden.

Migraine kan heel verschillende oorzaken hebben: van het eten van kaas en chocolade, tot het drinken van bier of doodgewoon de hormonen. Zoek het maar eens uit… Maar eigenlijk kun je best van al de lever verzorgen.

Het woord migraine is afkomstig van het Griekse “hemi crania” wat betekent dat het de helft van het gezicht betreft. Migraine treedt dus altijd aan één kant van het gezicht op: het begint boven op het hoofd, het oor, de kaak, het oog, zelfs de tanden en tot in de nek, maar altijd aan één kant van het hoofd. Het probleem wordt veroorzaakt door elektrische impulsen op de uiteinden van de zenuwbanen in het gezicht en niet zozeer door uitzetting van de bloedvaten, of het omgekeerde, een vernauwing. Dat kan een reflex zijn, maar niet de oorzaak. Men weet er dus nog niet alles over.

Hormonaal

Migraine kan zowel bij vrouwen als bij mannen optreden, terwijl meestal vrouwen er toch het slachtoffer van zijn. Doorgaans zijn het nauwgezette, intelligente en perfectionistisch ingestelde personen die er mee te maken krijgen. De stress die eigen is voor deze mensen speelt heel zeker mee.

Maar tegelijk kan migraine ook uitgelokt worden door voedsel. Er wordt verwezen naar biogene aminen, wat er zou kunnen op wijzen dat het om een soort allergische reflex gaat. Die biogene aminen zijn te vinden in bepaalde soorten kaas, bewerkt voedsel, of andere gefermenteerde producten, maar ook in wijn. Vooral rode wijn kan een aanval uitlokken, maar evengoed stress.

Men heeft vastgesteld dat in ieder geval de lever betrokken orgaan is. Het is dus beslist zinvol de lever goed te verzorgen en producten, voedsel of dranken die de lever slecht bevallen uit de weg te gaan: bepaalde vetten, kazen, en alcohol, maar ook zoetigheden.

Stress vermijden, voldoende slapen, bewegen in de frisse lucht en gezonde voeding die de lever ontziet is wel van belang.

Migraine door chocolade, kaas of bier?

Vooral vrouwen zijn het slachtoffer van migraine. De uitlokkende factoren zijn vaak zo verschillend en die zijn in de meeste gevallen dan nog onbekend dat er ook geen enkel algemeen middel is dat er echt doeltreffend tegen werkt. Zich rustig houden en de pijn stillen is vaak de enige beste manier om er zo snel mogelijk vanaf te zijn, tot de volgende aanval.

Het beste bekende middel dat weinig nevenwerkingen heeft is wilgenbast. Migraine herkent men gemakkelijk: een eenzijdige soms kloppende hoofdpijn die toeneemt door beweging, lawaai en drukte. Meestal begint het met stoornissen in het gezichtsveld, net alsof vurige vlinders over het beeld fladderen, waardoor teksten in een boek gedeeltelijk wegvallen, delen van een gezicht van je overbuur wegvallen… een heel vreemde ervaring die niets met de ogen zelf te maken heeft. Soms gaat het inderdaad om een allergische reflex die door wijn, bier, chocolade, gefermenteerde kaassoorten. In dat geval is een wijziging van het dieet de enige echte oplossing.

Daarom is het altijd zinvol om naast stressbeheersing ook te zorgen voor gezonde voeding die de lever ontziet. Dat betekent geen alcohol en enkel gezonde vetten zoals olijfolie en gefermenteerde zuivel (yoghurt).

Vis is beter dan vlees en bewerkt voedsel moet worden vermeden.

Artisjok, Silymarine, wortelen en heermoes zijn nuttige planten voor de lever.

Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van mariadistel oftewel Silymarinum, perfect voor de lever.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek meet CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of ju kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je lever zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer