mei 17, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom heb je geen eetlust?

Slank is het ideaalbeeld waar veel jonge vrouwen, zelfs volwassenen zich aan spiegelen. Graatmagere mannequins geven het verkeerde voorbeeld. Die hongeren zichzelf uit, op gevaar van het verliezen van hun gezondheid om op die manier de modewereld een plezier te doen. Onbegrijpelijk, maar toch gebeurt het nog steeds, hoewel sommige modehuizen hun eisen en wensen hebben bijgesteld. Volslank mag ook al. Wat is dan normaal of het nieuwe normaal? Gewoon gezond zijn, er goed uit zien en geen overgewicht hebben.

Vrouwen doen wat dat betreft vaak een verkeerde inschatting: graatmagere dames zijn echt minder aantrekkelijk voor mannen. Ze vinden dat minder sexy. Bovendien is het ver van gezond: de weerstand vermindert als je te mager bent.

En toch willen nog altijd veel jongeren vermageren, zelfs mensen van middelbare leeftijd, waaronder vooral dames. Ze hongeren zich uit, maken verkeerde voedingskeuzes en brengen hun gezondheid, soms hun leven in gevaar. Anorexia is wat dat betreft een extreme vorm van magerzucht. Sommigen hebben dat inderdaad met de dood moeten bekopen.

Maar het omgekeerde is ook waar: heel wat mensen voelen zich te mager en willen graag een pondje meer op de weegschaal aflezen, maar slagen ondanks hun rijke porties er toch niet in te verzwaren. Ook frustrerend natuurlijk. Vermageren is misschien moeilijk voor sommigen, omdat ze hun smaak niet kunnen bedwingen en anderzijds is verzwaren ook lastig als je niet met smaak kan eten.

Wat doe je eraan als je geen eetlust hebt?

Graag een pondje meer

Het is eigenlijk niet te begrijpen dat, als je weet hoe moeilijk het is om te vermageren, dus om anders te eten, toch te moeten vaststellen dat er ook mensen zijn die moeite hebben om wat meer te eten. Doorgaans is het net andersom: de meeste mensen sukkelen met een overmatige eetlust. Gevolg: ze verdikken. Maar er zijn dus ook patiënten die last hebben van het omgekeerde, ze kunnen geen hap door de keel krijgen, hebben geen trek.

Een gezellige, gedekte tafel draagt bij tot het bevorderen van de eetlust. Maar eerst en vooral is het van belang om te weten of er geen onderliggende problemen zijn.

Normaal geeft een tekort aan bloedsuiker in het bloed via de hersenen een signaal naar de maag, waar een hongergevoel ontstaat, maar als dat niet gebeurt, kan het de voorbode zijn van een naderende ziekte, kan er vooral bij jonge vrouwen sprake zijn van anorexia nervosa, waarvoor dan wel hulp nodig is. Soms is er evenwel een tekort aan vitamine A en B die oorzaak zijn. Ziekten van het maagslijmvlies zelf, misbruik van medicijnen, soms het moeilijk weer op gang komen van de eetlust, na een te streng dieet. Ook zwangerschap, aandoeningen van de schildklier, COPD, dementie, ontsteking van de lever, nierlijden en hartziekten kunnen achter een gebrek aan eetlust schuilgaan. Ook chemotherapie, druggebruik, antibioticagebruik en verstoring van de stofwisseling kunnen de eetlust verstoren.

Wie zich ziek voelt laat zijn eten staan. Bij iemand met griep, onder stress leeft, angstig is, problemen heeft met de tanden of een ontsteking in de mond, zelfs met een neusverkoudheid kan de trek in eten al verminderen. Wie migraine heeft kan ook geen hap door de keel krijgen en wie last heeft van maagpijn, vermijdt te eten om de pijn te ontlopen. De oorzaak moet worden opgespoord en behandeld, want in elk geval is het geen goede zaak en moet er wat aan gedaan worden. Het is een teken van gezondheid en vitaliteit dat men trek heeft in eten.

Gewoonte en ouderen

Eten heeft veel te maken met een gewoonte. Die kan derhalve ook goed of slecht zijn. Sommige oudere mensen zijn op dat vlak erg nalatig. Het steekt hen op de moeite op tijd te zorgen voor vers gekookt voedsel. Ze verwaarlozen op die manier zichzelf, eten haastig iets uit het vuistje, beperken zich tot wat boterhammen met jam, of een plak kaas, koken niet meer voor zichzelf. Het gevolg is dat hun trek in eten afneemt, ze krijgen ook te weinig vitamines naar binnen en het wordt een kettingreactie: minder trek in eten, minder eten, minder aan eten en aan koken denken.

Veel ouders beklagen er zich ook over dat hun kinderen geen trek hebben maar de bezorgdheid hierover is vaak ongegrond, behalve dan in gevallen waarin de kinderen te veel snoepen en daardoor hun trek in lekker vers en volwaardig voedsel verliezen. Je moet er ook voorzichtig mee zijn dat kinderen niet te veel geforceerd worden om te eten. Niet zelden komt het in dat geval tot maagklachten, zelfs ontstekingen van het maagslijmvlies. Het kind zal zelf wel aangeven wanneer het geen trek meer heeft en voldoende heeft gegeten. Geef het slechts kleine beetjes en schep telkens als het bord leeg is weer een klein beetje op. Een kind verhongert niet zo gauw. Enkel wanneer het echt ziek is, moet je ingrijpen en naar een arts gaan. Na een paar dagen zal de trek in eten wel weer vanzelf toenemen.

Zo scherp je eetlust aan

Als je bij jezelf of huisgenoten de eetlust wat wil aanscherpen kan je rekening houden met een aantal principes.

  • Zo moet je altijd op hetzelfde moment de tafel dekken en het eetmaal serveren. Regelmaat is belangrijk.
  • Vermijd het ook te laat op de avond te eten.
  • Tussendoortjes bederven de eetlust en zijn dus niet gunstig. Het spijsverteringsritme wordt erdoor verstoord.
  • Drinken tijdens de maaltijden is niet zo goed. Vermijd dit, en drink zeker niet te veel, want het maagzuur wordt te veel verdund. Drink pas na het eten.
  • Zorg voor een aangename sfeer aan tafel, dek de tafel met feestelijk linnen en aangename kleuren, zet wat bloemen op tafel, of een kaarsje, het maakt deel uit van een ritueel dat de eetlust aanscherpt.
  • Geraffineerde producten en zoetigheden bederven de smaak. Vermijd ze te vaak te serveren. Eet veel groenten vooral als voorgerecht, want dat scherpt de eetlust aan.
  • Maak ook gebruik van verse tuinkruiden, je kan ze desnoods in de eigen keuken in een bloempot kweken.
  • Ook fruit moet dagelijks op tafel komen, je kan het zelfs uitsluitend als ontbijt voorzien. Erg gezond!
  • Kalmoes, paardenbloem, artisjok en lavas zijn kruiden die de eetlust opwekken. Je kan er dus gebruik van maken in de verse spijzen die je bereidt.
  • Ga veel wandelen, want stress is een van de voornaamste oorzaken van gebrek aan eetlust. Het kan een tijdje duren, maar als je beweegt en naar buiten trekt lost het probleem wel op.

Je kan ook gebruik maken van de kracht van de natuur: denk aan Passiflora dat een rustgevende werking heeft.

Op die manier behoren je problemen weldra tot het verleden. Tenslotte helpt het ook als je goed kauwt en de zorgen van tafel veegt, want daar horen enkel lekkere, verse en gezonde, volwaardige spijzen op te staan. Zo komt de eetlust vanzelf weer terug.

Een tip: Passibell van Fytobell en je komt weer tot rust.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan Passibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde