sep 13, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Dramatische stijging van fatale longkankers bij vrouwen

De leeftijd waarop men begint te roken verjongt elk jaar. Bovendien blijken meer meisjes en vrouwen te gaan roken, dan mannen en jongens. Jongens stoppen eerder met roken dan vrouwen of meisjes. Een gevaarlijke situatie!

Steeds meer jonge vrouwen roken. Ze zijn zich niet bewust van de enorme risico’s.

Veel jonge vrouwen stoppen pas als ze zwanger zijn of net beslist hebben moeder te willen worden. In ons land rookt 30% van de vrouwen in de leeftijdsgroep van 25-35 jaar. Daarvan rookt 25% tot vlak voor de zwangerschap, en circa 20% blijft tijdens de zwangerschap roken. Na de geboorte van de baby begint 67% weer binnen twee maanden.

Feit is dat vrouwen thans meer gaan roken dan mannen. En toch is hun lichaam er minder tegen bestand, vanwege de verwikkelingen die er kunnen ontstaan. Door hormonale invloeden krijgen ze van tabak niet enkel longkanker, maar ook borstkanker en blaaskanker!

De volgende jaren verwacht men daarom een dramatische stijging van het aantal sterfgevallen van vrouwen door kanker als gevolg van het roken. Stierven tussen 1950-1999 nog 23.000 vrouwen aan kanker ten gevolge van roken, de verwachting is dat tussen 2022-2025 ruim 110.000 vrouwen in de Benelux als gevolg van roken zullen overlijden. Bijna vijfmaal meer. Bij mannen is juist een sterke daling te zien in absolute zin, een halvering zelfs. En toch blijven een groot aantal mannen verstokt roken.

Vrouwen die mannelijke leefgewoonten overnemen, hebben minstens evenveel, mogelijk meer, kans op longkanker. Recent onderzoek geeft te zien dat vrouwen, bij eenzelfde rookintensiteit als die van mannen, gevoeliger zijn longkanker te krijgen. Dit houdt waarschijnlijk verband met hun hormoonhuishouding. Het risico op overlijden als gevolg van roken neemt toe naar mate men langer en meer rookt. Hoe jonger men stopt met roken, hoe beter.

Vrouwen beseffen niet dat roken zowel voor, tijdens als na de zwangerschap bijzonder schadelijk is. Nagenoeg onbekend is dat roken tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden. Bij rokende vrouwen die kinderen proberen te krijgen, is de tijd tot de conceptie gemiddeld 30% langer dan bij niet rokende vrouwen. Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het geboortegewicht van de baby van rokende vrouwen is gemiddeld 250 gram lager. In het eerste levensjaar van de baby is de kans op luchtweginfecties en wiegendood groter. Veel jonge vrouwen blijken niet op de hoogte van deze risico’s.

Wil je stoppen, dan is dat prachtig.

Je kunt hiervoor rekenen op de natuurlijke hulp van Xantipex van Fytobell. (Vroegere benaming Fumexit).

Je vindt Xantipex van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kunt Xantipex van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

`

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer