Waarom lopen ouderen meer gevaar bij besmettingen?

Bij de coronapandemie wordt steeds verwezen naar de jammerlijke resultaten in de woon- en zorgcentra. Oudere mensen worden gemakkelijk besmet en de vooruitzichten zijn vaak minder gunstig. Vandaar dat ze best geïsoleerd worden om infecties met COVID-19 te voorkomen.

Maar waarom worden ouderen zo gemakkelijk besmet en hebben ze minder goede vooruitzichten?

Naarmate mensen ouder worden verloopt het metabolisme trager en onvollediger. Ze nemen vanzelf minder mineralen en vitamines op. Ouderen hebben bovendien de neiging minder te gaan eten omdat ze minder beweging hebben dan jongere mensen, of omdat ze graag wat willen vermageren. Daardoor komt het alweer niet zelden tot gebreksverschijnselen. Tekort aan vitamines is een veel voorkomend probleem bij bejaarden. Vandaar dat sommige artsen voor hen overschakelen op een vitamine-therapie.

Eenzaamheid

Ook het feit dat velen eenzaam zijn en in hun eentje moeten eten, maakt dat ze minder eten. Ze vinden het niet zo belangrijk. Sommigen hebben daarenboven een slecht gebit, zodat het eten van gezonde spijzen zoals rauwe groenten, vruchten en volkorenproducten moeilijker wordt.

Als je voldoende vitaminen en mineralen in je organisme binnenkrijgt, dan zal je gezonder en gelukkiger zijn en minder gemakkelijk besmet worden.

In sommige gevallen komt daar ook nog eens een financieel probleem bij, zodat er zoveel oorzaken zijn waarom ouderen te kampen hebben met vitaminegebrek.

Precies omdat het kauwen moeilijker wordt en omdat ze nood hebben aan zoetigheden als compensatie voor de eenzaamheid, hebben ze de gewoonte minder groenten en vooral rauwkost, maar ook minder vruchten te eten. Dat maakt hen dubbel kwetsbaar. Slecht kauwen, veroorzaakt een slechte spijsvertering, ze krijgen slechte tanden, en daardoor kunnen ze opnieuw minder goed kauwen: ze zitten gevangen in een vicieuze cirkel. Het roer omgooien en weer evenwichtig gaan eten en nadenken over het soort voedsel dat je koopt is dus de oplossing.

Te weinig vitamines

Niet alleen roken, vermindert de aanwezigheid van vitamines in het lichaam, ook alcohol heeft een funeste uitwerking op de vitaminebalans in het organisme. Vooral foliumzuur en de vitamine B6, B12 en C evenals magnesium en zink zijn in hun absorptie gestoord bij patiënten die te veel alcohol gebruiken. Vandaar dat alcoholgebruikers vaak ziek zijn, en meestal last hebben met het zenuwstelsel.

Overmatig alcoholverbruik kan zelfs leiden tot bloedarmoede en andere bloedziekten.

Het spreekt vanzelf dat de algemene gezondheidstoestand van de patiënt bepalend is voor de absorptie van vitamines.

Iemand die last heeft van diarree en daar langdurig het slachtoffer van is, zal uiteindelijk ook vitaminegebrek hebben. Diarree moet dus goed worden verzorgd, anders ontstaan ernstige gebrekziekten. Laxeermiddelen kunnen bovendien ook alle in vet oplosbare vitamines elimineren via de stoelgang. Daardoor kan een tekort ontstaan aan vitamines A, D en E. Wie de pil neemt kan daarenboven ook last hebben van een gebrek aan vitamine B6 en foliumzuur. In het lichaam is alles goed in evenwicht. Pas als we zelf ingrijpen kan de balans overhellen door een eenzijdig gedrag, verkeerde gewoontes en gebruiken. Zo natuurlijk mogelijk gaan leven is de beste garantie om geen gebreksverschijnselen te krijgen. Maar dat betekent ook dat ouderen meer vitamine C, vitamine D en de vitamines van de B-groep moeten opzoeken. Dat betekent: meer groenten en vruchten en vis of levertraan.

Evenwichtig eten

Het spreekt dus vanzelf dat een evenwichtig voedselpatroon van belang is. Elk onevenwicht van het menu moet worden bestreden. Als je minder eet, of als je al eens moet afwijken van een normaal dieet, dan moet je er vooral voor zorgen toch voldoende vitamines en mineralen tot u te nemen. Als regel geldt dat je per dag gemiddeld vijf porties vruchten moet eten. Dat je minstens tweemaal per dag groenten gebruikt en dat je bij de brood- of pastamaaltijd volkorenproducten eet. Eet beslist ook bij elke maaltijd iets rauw, en snijd of was de groenten en vruchten zo weinig mogelijk (natuurlijk moet je wel de regels van de hygiëne goed in acht nemen) en zo kort mogelijk voor het gebruik. Op die manier loop je veel minder kans het slachtoffer te worden van een gebrekziekte.

Kort samengevat komt het hierop neer

Je moet leven van wat je eet, drinkt en ademt. Van de kwaliteit van deze producten zal ook de kwaliteit van je hele gezondheid afhangen. Het eten moet gebeuren in een aangename omgeving, zonder haast en zonder stress. Eet langzaam en zonder schrokken. Drink niet tijdens de maaltijden. Eet geregeld groenten en vruchten en eet die producten zo vers mogelijk en zo weinig mogelijk behandeld. Eet ook zo weinig mogelijk geraffineerde producten. Eet ook meer ruwvezelstoffen en minder suikers.

Tenslotte rook niet en gebruik liefst geen alcohol en zorg voor afwisseling in het menu.

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van goede voedingsadditieven: natuurlijke vitamines en mineralen. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn van het verarmde voedselpakket en als ideale aanvulling van een metabolisme dat met de jaren minder perfect gaat werken.

Vooral wie een jaartje ouder wordt, kan er dankbaar gebruik van maken. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat wie geregeld gebruik maakt van gezonde voedingsadditieven zijn leeftijd zelfs met dertig percent kan verhogen. Niet enkel dat, ook de kwaliteit van het leven verbetert er aanzienlijk door, omdat de typische ouderdomskwaaltjes en de gevreesde winterkwaaltjes langer uitblijven en je ook minder kans hebt besmet te worden met corona. Dat is vooral het geval met aanvullende vitamine C en D, dat het Scandinavische natuurlijke vaccin wordt genoemd.

Een tip: Ester C van Almed, vriendelijk voor de maag en het wordt tweemaal beter opgenomen!

Ester C van Almed vind je in de apotheek, of je kan Ester C ook gemakkelijk online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

En vitamine D van Fytobell.

Je vindt vitamine D van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3091-527. Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Daarmee ben je winterse aanvallers te snel af zelfs als je een dagje ouder wordt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer