feb 23, 2023 | Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom je alcoholische dranken niet door om het even wat mag vervangen

Tournée minérale wint duidelijk aan populariteit en bekendheid. Het begint hier en daar toch door te dringen dat alcohol niet goed is voor de gezondheid, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Hoewel een paar decennia geleden men er nog van overtuigd was dat matig alcoholgebruik door het lichaam verdragen werd, dat de lever er mee overweg kon, maar vooral dat het gunstig was voor hart- en bloedvaten en de geestelijke gezondheid, is men nu van het tegendeel overtuigd.

Tournée minérale is een ideale gelegenheid om de lever wat rust te gunnen, maar vooral om je gezondheid een boost te geven. Want zowel alcoholische als kunstmatig bewerkte dranken zijn een aanslag op de lever en je gezondheid.

De wetenschap evolueert, de kennis ook maar vooral: men kan de feiten niet meer ontkennen. Ondanks het feit dat de lobby’s hard werken om hun belangen te vrijwaren, hebben mensen met gezond verstand en diegenen die bezield zijn met het goede voor zichzelf en van anderen toch duidelijk een punt.

Vandaar ook dat alcoholvrije dranken, zowel bieren als wijnen en aperitieven aan belang en populariteit winnen, maar ook dat de smaken evolueren: men waardeert steeds meer lekkere espresso, een lekkere thee, maar ook vruchten en groentesappen, hoewel men zich hier niet door de benaming mag laten leiden, maar wel door de inhoud en daar wordt vaak een loopje mee genomen, zelfs misbruik van gemaakt.

Minder kanker, minder hart- en vaatziekten

Wie alcohol vaarwel zegt, kan best eerst geconfronteerd worden met ontwenning, met onrust, met een gemis, zelfs met hoofdpijn en fysieke ongemakken, maar mettertijd verdwijnen die om plaats te maken voor een betere nachtrust, een geruster gemoed, een groter uithoudingsvermogen, een lagere bloeddruk, vermindering van obesitas, een kleiner risico op diabetes, een beter geheugen en een hogere concentratie, maar op termijn ook een veel kleinere kans op kankers en hart- en vaatziekten.

Iedereen heeft er dus alle belang bij alcohol vaarwel te zeggen. Maar dat neemt niet weg dat we even kritisch moeten nagaan wat de inhoudsstoffen van alcoholvrije dranken zijn en wat het effect daarvan is op de gezondheid. Het is geen punt om bijvoorbeeld alcohol te vervangen door frisdranken, het is een beetje de duivel willen verdrijven met de hulp van beëlzebub.

Wie de link tussen drinken en gezondheid onderzoekt, bespreekt het aspect hoeveelheid, maar mag ook de kwaliteit van het vloeibaar goedje niet negeren. Wat is „goed” en wat is „slecht” om te drinken?

We worden bedot

Het is natuurlijk erg gesteld met de maatschappij, want het probleem is dat je als consument niet weet wie wel en niet te vertrouwen is. Om te beginnen kan de lever maar een beperkte hoeveelheid alcohol verwerken, dat is ongeveer 7 gram per uur, oftewel één glas wijn, één biertje of één aperitief. Is het meer, dan beschadig je al bij voorbaat de lever.

Bovendien worden aan dranken erg veel bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakaromaten toegevoegd. Het is geen gezond product meer. Bovendien moet je met likeuren en korte drank ook voorzichtig zijn vanwege de biogene aminen. Ze komen ook in bepaalde soorten gefermenteerde kaas ook voor. Ze zijn verantwoordelijk voor allergieën en migraine. Ook zeevruchten zoals oesters en mosselen bevatten ze. De tyramine kan aanvallen uitlokken die soms zeer hevig zijn. Alle aminen hebben trouwens kans allergieën uit te lokken in het lichaam.

Wat het oog niet ziet…

Drank wordt niet alleen genomen omdat het organisme erom vraagt, maar ook omwille van de smaak en het genot. Daardoor worden erg veel manipulaties uitgehaald om de smaak en het uitzicht te verbeteren, en tegelijk de winst te verhogen. Bier dat troebel is, kan perfect gezond zijn, maar omdat het oog ingesteld is op helder parelend bier met een stabiele schuimband, worden minder fraaie stoffen uit de hoge hoed getoverd, die op de duur het organisme kunnen schaden. Wettelijk is alles geregeld, maar die kleine toelaatbaarheden kunnen tot een schadelijke cocktail worden van stoffen waar de lever en de nieren het steeds lastiger mee hebben om te elimineren.

Aan bier worden bijvoorbeeld antioxidanten toegevoegd, soms is dat ascorbinezuur, soms zijn dat andere stoffen. Ook schuimstabilisatoren zoals ijzergluconaat. Aan industriële bieren en wijnen die een stabiel karakter moeten hebben, wordt vaak sulfiet toegevoegd. Ook kleurstoffen aan bieren toevoegen is een veel gebruikte procedure. Vooral in Engeland hebben ze daar het handje van weg met hun bruine bieren.

Niet enkel in bieren, likeuren, wijnen en andere alcoholische dranken worden bewaarstoffen en kleurmiddelen gebruikt. Ook de zogenaamde fruitsappen en limonades bevatten erg veel synthetische producten en suikers. Ook dat is wettelijk allemaal geregeld, maar de wet houdt meer rekening met zuiverheid en hygiëne dan met wat goed is voor de natuur en de gezondheid.

Fruitsap, ja maar…

Fruit is zeker gezond, fruitsap ook… vooral als je het zelf perst, maar voor de rest moet je wel zeker zijn dat je nog fruitsap drinkt. Veel sappen die het nog beweren te zijn, bevatten helemaal geen fruitsap meer, zijn geconcentreerde aromaten en siropen aangelengd met water en bewaarmiddelen. Soms worden vlokmiddelen gebruikt om de indruk te wekken dat er echte vruchten hebben in gezeten. Prof De Neve van de VUB onthulde op een kankercongres in Brussel dat de meeste fruitsappen die in de warenhuizen te koop zijn helemaal geen vitamine C meer bevatten. Het zijn puur smaakstoffen en fantasieartikelen.

Niet te verwonderen als men weet dat veel tropische vruchten groen worden geplukt en onrijp worden ingevoerd, door gas rijp worden gemaakt en dan geperst. Er kunnen zich geen vitamines meer vormen, want de zon komt er amper nog aan te pas. Men heeft een compleet natuurlijk proces verlaten om tot een industrieel product te komen dat aan een zeker uitzicht en smaak beantwoordt en veel geld opbrengt, maar dat niets meer met de natuur te maken heeft en nog minder waarvoor het bedoeld is: ons gezond te houden en te voeden.

De mandarijntjes die met Sinterklaas kwistig worden rondgestrooid, zullen niet veel vitamine C meer bevatten. Maar heb je wèl gezonde vruchten en pers je die zelf, dan krijgt je gezondheid een echte boost. Een glas versgeperst fruitsap om te ontbijten is dus best gezond. De zuren in de fruitsappen hebben trouwens een mineraliserende rol. Het sap belast de maag niet. Integendeel, het prikkelt de maagsappen en bevordert de spijsvertering. 

Stevige buffers

Wie niet goed meer kan bufferen moet opletten met fruitsap, anders gaan de vruchtenzuren naar het skelet om daar het calcium vandaan te halen. Er moeten voldoende basische stoffen in het lichaam aanwezig zijn om die buffering aan te kunnen. Basisch makend of alkaliserend zijn alle groenten (behalve asperges) en veel fruitsoorten. Ook aardappelen zijn alkaliserend.

Wie een te zuur lichaamsmilieu heeft, doet er goed aan ook groentesappen te drinken, maar dan niet tegelijk met fruit, want dan krijg je gisting. Een glas versgeperst wortelsap of rode bietensap is een weldaad voor het organisme. Voor de maaltijd genomen prikkelt het de maag om sappen aan te maken en af te scheiden. De spijsvertering wordt erdoor bevorderd.

Groentesoep is ook ideaal om het lichaam te alkaliseren op voorwaarde dat er geen vlees of vleesbouillon in verwerkt is.

Vandaar het belang van verse groenten bij de maaltijd: de middag- en avondmaaltijd met een vers rauwkostschoteltje beginnen, is ideaal en een abonnement nemen om honderd jaar te worden.

 ’s Morgens vruchtensappen drinken, is een goed principe omdat dan langzaam absorbeerbare suikers in het lichaam komen die de pancreas niet overbelasten, maar tegelijk veel energie geven zonder dat het hart en de bloedsomloop in gevaar komen.

Onze voorouders hebben het nog zo slecht niet gedaan. Ze aten kastanjes met mandarijntjes en eendenborst. Welnu kastanjes zijn bijzonder alkaliserend. Ideaal voor wie een verzuurd organisme heeft. Ze voegden er ook ananas aan toe en de typische enzymen bromelaïne begunstigden de spijsvertering en waren ook nog goed voor hart- en bloedvaten.

Ook pompoen is zeer alkaliserend of basenvormend. Pompoensoep is dus goed voor de kantoormensen die veel koffie drinken en hun lichaam verzuren. Ook het eten van artisjokken was verstandig, omdat de vervetting van de lever werd tegengaan. Door artisjok wordt de vertering vergemakkelijkt en krijgt de lever een gezondheidskuur, hetzelfde met mariadistel.

En wie een gezond natuurlijk preparaat zoekt om de lever een zuiveringskuur te bezorgen kan daar best gebruik van maken.

Een tip: Cardubell van Fytobell op basis van mariadistel en artisjok.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online vinden via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je lever zal weer opfleuren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer