sep 14, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De moeilijkste kwaal ter wereld: hoofdpijn

Het is nu de zogenaamde “week van de hoofdpijn en migraine”. Miljoenen mensen in ons land hebben er mee te maken, zowel migraine als moeilijk te definiëren hoofdpijn. Er is haast niemand die nooit last heeft gehad van hoofdpijn. Het is een kwaal met veel gezichten, ook letterlijk. De oorzaken zijn even verschillend als het aantal, terwijl de remedies onbeduidend zijn. Het is dus niet gemakkelijk om de echte oorzaak van hoofdpijn te ontdekken en nog minder er echt oorzakelijk iets aan te doen. Behalve pijnstillers slikken, maar dat is niet hetzelfde als de oorzaak bekampen.

De vraag is dan uiteindelijk? Hoe ontstaat zo’n hoofdpijn, wat is eigenlijk migraine en wat kun je er misschien dan toch aan doen?

Oorzaak

Het is wellicht geen eenvoudig te beantwoorden vraag, maar hoe ontstaat zo’n migraine eigenlijk?

Hoewel het onderzoek toeneemt en in sommige landen de resultaten in kaart gebracht zijn zoals in Nederland, is er nog geen eensluidend antwoord. Er zijn haast zoveel migrainesoorten als patiënten. Geen twee mensen kan je met elkaar vergelijken. Sommigen hebben baat bij het drinken van een sterke kop koffie, anderen verergeren daar hun probleem mee. In ons land is geen research verricht zoals bij onze noorderburen, maar de ervaringen daar lopen toch parallel met de bevindingen die dokters in hun praktijk opdoen.

Er zijn patiënten die erg goed geholpen zijn met acupunctuur, terwijl het bij anderen helemaal niet helpt. Sommigen zweren bij homeopathie, maar bij anderen verandert er niets in hun hoofdpijnpatroon. Bij kinderen lijken deze therapieën wel meer aan te slaan, omdat ze energetisch gemakkelijker te bereiken zijn vanwege het feit dat hun lichaam nog niet zo sterk door toxines is vervuild. De energetische impuls van homeopathie heeft daar meer succes op.

Ruim de helft van de bevolking heeft geregeld hoofdpijn. Twintig percent daarvan heeft ernstige migraine. Twee van de drie migrainepatiënten zijn vrouwen. Zij lijden er ook het meest onder. Gezonde ontspanning, warmte en genegenheid zijn van belang voor de migrainepatiënt.

Meer bij vrouwen

En een heel merkwaardige vaststelling is dat hoofdpijn en migraine meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Wat kan daar de oorzaak van zijn?

Ook hier is geen zuiver algemeen antwoord voor. Het is wel gebleken dat oestrogenen een aanval kunnen versterken, zelfs uitlokken. Vrouwen die de pil nemen lijken gevoeliger, terwijl vrouwen in de menopauze soms plots miraculeus genezen van hun migraineprobleem waaraan ze heel hun vruchtbaar leven hebben geleden.

Anderzijds heeft stress zeker een invloed en omdat vrouwen een drukker bestaan hebben dan vele mannen is het logisch dat op die manier de migraines van vrouwen te verklaren zijn. Sommigen hebben op vakantie helemaal geen last van migraine.

Volgens sommigen heeft de lever er mee te maken?

Bij hoofdpijn kunnen alle organen van het lichaam betrokken zijn: de ogen, de oren, de bloedsomloop, de nieren, de maag en de lever. Maar er is wel vastgesteld dat mensen die vaak migraine hebben ook een middel kunnen gebruiken om de ontgiftende werking van de lever te stimuleren. Er zijn daarnaast ook mensen die heel gezond eten en toch migraine krijgen. In feite weten we het nog niet. Wel kennen we begunstigende factoren, niet de echte oorzaken die misschien later zullen ontcijferd worden als genetisch onderzoek vordert.

Gevoelige mensen?

Er werd lange tijd beweerd dat het gevoelige vrouwen en intelligente mannen waren die migraine kregen?

Men zegt zoveel. Dat slaat nergens op. Er zijn even goed intelligente vrouwen en gevoelige mannen, net als het omgekeerde. Bovendien heeft intelligentie er niets mee te maken. Wel kan stress een bevorderende of uitlokkende factor zijn en dus kan je concluderen dat mensen die heel precies en nauwkeurig met hun werk omgaan gemakkelijker het slachtoffer worden van migraine. Zo zie je soms dat iemand die heel zijn leven geplaagd werd door migraine, plots genezen is nadat hij met pensioen is gegaan.

Deze fenomenen merk je vaak bij mensen die in het onderwijs staan. Stress is beslist een begeleidende factor. Maar de oorzaak alleen, zeker niet, aangezien er evenveel mensen zijn die onder zware stress nooit hoofdpijn of migraine krijgen. Stress is niet voor iedereen hetzelfde ook, dus ook de migraine niet.

Stress is erg subjectief

Er zijn mensen die bibberen en beven als ze bijvoorbeeld in het openbaar een toespraak moeten houden, terwijl anderen zich precies in zo’n situatie happy voelen. De omstandigheden bepalen de stress niet, wel de wijze waarop je met de omstandigheden omgaat en dat is meestal functie van opvoeding, gewoonte en talent. Er zijn mensen die in een file rustig worden en er zich als het ware bij neerleggen, anderen krijgen er de zenuwen van, beginnen te blozen, krijgen hoge bloeddruk, snelle hartslag en… migraine. Op het werk kan iemand al stress krijgen doordat hij of zij een ander bureau krijgt toegewezen, terwijl er anderen zijn die juist goed functioneren als ze voor onbekende uitdagingen geplaatst zijn. Stress is erg subjectief. Maar als er stress optreedt, kan je wel zeggen dat het een krachtige uitlokker van migraine kan zijn, hoewel het op zichzelf geen oorzaak kan genoemd worden.”

Neurotransmitters

Er is dus een individuele drempel, die voor iedereen verschillend kan zijn. De hoogte van de drempels verschilt niet enkel, er zijn ook verschillende drempels te nemen. Je zou kunnen spreken over een soort migrainegenerator in de hersenstam waar op bepaalde prikkels over-gereageerd wordt. Neurotransmitters zijn bij zo’n migraineaanval altijd bij de zaak betrokken. En hierin kunnen tekort aan slaap, misbruik van alcohol, tabak, prikkelende stoffen, maar ook hormonale schommelingen, en stress een definitieve rol spelen.

Van zodra de individuele drempel overschreden wordt, worden zenuwcellen in de hersenen geprikkeld die elektrische impulsen uitsturen naar de zenuwuiteinden. Er komen ontstekingsstoffen vrij en de bloedvaten gaan uitzetten. De zenuwen rondom die bloedvaten worden geprikkeld en zenden signalen terug naar de hersenstam, nadien naar de tussenhersenen en tenslotte naar de hersenschors en dan begint pas de pijn erg te worden. Maar vooraleer die prikkels de hersenschors bereiken, zijn andere zenuwen in het gezichtsgebied geprikkeld en dat legt uit waarom veel migrainepatiënten een uur of wat voor een echte migraineaanval al een aura hebben. Daaraan weten ze dat een migraineaanval op komst is.

Die zogenaamde aura is het wegvallen van delen van het gezichtsveld. Bij sommigen zijn andere motorische systemen betrokken: spreken gaat moeilijker, voelen is anders, denken is vertraagd. Sommigen voelen zelfs een soort verlamming, waarbij de omgeving niet zelden denkt aan een beroerte. Of ze krijgen stijve nekspieren of stijve schouderspieren en bij anderen zijn de kauwspieren als het ware verlamd. Maar migrainepatiënten moeten wel weten dat zo’n aanval zeer erg kan zijn, heftige pijn kan veroorzaken, maar helemaal niet gevaarlijk is.

Heeft migraine iets met depressie te maken, want vele migrainepatiënten zijn depressief? Migraine op zich heeft niets met depressie te maken en bij depressieve mensen is niet meer migraine aangetoond dan onder de emotioneel gezonde bevolking. Wel valt het op dat migrainepatiënten tijdens een aanval depressief gedrag vertonen. Die depressieve gevoelens houden op van zodra de aanval voorbij is. Heel gevoelige personen kunnen wel dagen, soms weken na een migraineaanval nog depressief gedrag vertonen. Wel zijn alle migrainepatiënten tijdens een aanval lusteloos, wat hen de kracht om normaal te functioneren en te werken ontneemt.”

Hoe genezen?

Omdat migraine zo’n complexe ziekte is – om dan nog niet over clusterhoofdpijn te spreken die niet enkel de buitenkant van het hoofd, ook de binnenkant aantast zodat de patiënt de indruk heeft dat zijn hoofd op barsten staat – kan men ook niet over één enkele remedie spreken.

Maar het is als met alle andere ziekten: liever dan naar een goede remedie te kijken, is het beter naar een goede levenswijze te kijken en na te gaan of daarmee de aanvallen niet verminderen of in duur, of in intensiteit. De lever gezond maken, zo weinig mogelijk toxische stoffen gebruiken, biogene aminen uit de voeding verwijderen (wijn, gefermenteerde kaas, chocolade, en bier schrappen) en uiteraard voldoende rust en ontspanning nemen. Gezonde buitenlucht, dagelijks een wandeling maken, niet te laat gaan slapen en stress vermijden zijn maatregelen die bij een aantal mensen zeker al tot successen moeten leiden. Preventief gezond leven en denken zijn hulpmiddelen die zeker de gezondheid ten goede komen en ook in geval van migraine nuttig zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer