feb 28, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Als je maag in brand staat: blussen!

Er zijn tal van spreekwoorden of zegswijzen die verwijzen naar de spijsvertering, maar er eigenlijk niet rechtstreeks of meteen mee te maken hebben: “er ligt me iets zwaar op de maag”, “dat is moeilijk om verteren”, “een baksteen op de maag liggen hebben”, “daar keert mijn maag van om”… enz.

Het betekent dat zowel de spijsvertering evenals emoties nauw met elkaar verbonden zijn en ook mekaar kunnen beïnvloeden. Iedereen zal trouwens al gemerkt hebben dat in periodes van hoge spanning en stress, de spijsvertering moeilijker verloopt, dat het inderdaad “op de maag blijft liggen”, of… dat je zelfs geen hap door de keel kunt krijgen.

Iedereen heeft al eens last van de maag, vooral als er emotionele problemen zijn, of er stress optreedt. Bij maagklachten moet je het wat rustiger aan doen en vooral op je dieet letten. Eet nooit haastig, schrok je eten niet binnen, op die manier berokken je je maag nog meer last.

De inkomsthal van de spijsvertering

De spijsvertering is belangrijk, de maag en de lever ook, maar de maag is het voorgeborchte, de inkomsthall van de spijzen waar ze verwelkomd worden en voorbereid worden om te worden doorgeschoven naar de darmen en waar de lever, pancreas en galblaas verder hun eigen functie voor hebben.

De emotionele toestand, maar ook het tijdstip van de maaltijden en de samenstelling ervan hebben uiteraard grote invloed op de kwaliteit van de vertering, en ook op de gezondheid. Naast water en lucht hebben we ook voedsel nodig en daaruit haalt het organisme alles wat het nodig heeft. Daarin spelen spijsverteringsvochten zoals maagzuur, maar ook gal, insuline, en uiteraard miljarden bacteriën een grote rol in.

Van de kwaliteit van de spijsvertering, de aangeboden producten zal de samenstelling van de bacteriën afhangen en dus ook de kwaliteit van de darmflora en de paraatheid van de immuniteit. Het is dus goed aandacht te hebben voor de maag en de complete spijsvertering om een goede gezondheid op te bouwen.

Waar moet je op letten?

Iedereen heeft wel eens problemen met de maag. Als het zich beperkt tot wat narigheid van voorbijgaande aard, is er niets aan de hand. Een zwaar gevoel na uitgebreid tafelen, na het eten van kost die je niet gewoon was, bij het eten van producten die niet heel vers meer waren, of als je hebt moeten eten in minder prettige omstandigheden zoals net voor een examen, is het normaal dat de maag wat tegensputtert. Als je evenwel altijd last hebt voor of na het eten, altijd op hetzelfde tijdstip in verband met de maaltijd, of altijd na het eten van welbepaalde spijzen, dan is er iets aan de hand. Waar je ook moet op letten is als je voortdurend last hebt van zure oprispingen. Ga na wanneer dit gebeurt of onder welke omstandigheden.

Weinigen houden er effectief rekening mee hoelang spijzen er over doen om de maag te verlaten. Ze vullen de maag maar op met allerlei producten die je bezwaarlijk nog voedsel kunt noemen en verwonderen er zich nadien over dat ze ziek zijn. Het kan ook gebeuren dat je er nochtans treffelijke eetgewoonten op nahoudt en toch last krijgt van je maag. Dan moet je nagaan wat er aan de hand is.

Emotionele problemen

Niets beïnvloedt de spijsvertering zo zeer als emotionele moeilijkheden. Een kleine tegenslag kan bij sommige patiënten al voldoende zijn om hen helemaal uit hun normale doen te halen voor wat de spijsvertering betreft. Ze krijgen een zwaar gevoel, soms zure oprispingen, verteren slecht de spijzen die langer in de maag achterblijven en hun trek in voedsel vermindert uiteraard ook. Als ze luisteren naar deze reactie van hun natuurlijk instinct zal het probleem snel voorbij zijn. Als ze desondanks toch nog altijd de maag volproppen, dan is dat vragen om moeilijkheden. Als er wat hapert, vast dan een dagje, of sla tenminste toch de volgende maaltijd over. Deze logische, natuurlijke houding zal je veel ellende besparen.

Brandend maagzuur kan ook optreden als je plots van voedingspatroon verandert, een vaak gezien probleem dat zich tijdens de vakantiemaanden aandient. Er zijn patiënten die gedurende het hele jaar treffelijk eten, maar tijdens de vakantie alle remmen losgooien. Als ze al geen reisdiarree krijgen, dan zitten ze wellicht opgescheept met een maagprobleem, waarvan brandend maagzuur meest voorkomt. Het volstaat natuurlijk zich zoveel mogelijk aan zijn normaal dieet te houden, wat voorzichtiger te zijn, opdat de problemen niet meer optreden.

Wat moet je doen en laten?

Als je vaker last krijgt van brandend maagzuur, let dan meer op wat je eet.

 • Zo vermijd je best frisdranken met koolzuurgas, ook andere soorten prik-dranken.
 • Vermijd vette vleessoorten zoals varkensvlees en bereide vleeswaren, de zogenaamde fijnkost.
 • Gebruik ook minder zout, geen scherpe kruiden zoals peper en nootmuskaat, noch sambal en pili-pili of nog hetere kruiden.
 • Wees voorzichtig met koffie als je een gevoelige maag hebt.
 • Schrap snoep en witte suiker.
 • Vruchtensappen zijn voor patiënten die last hebben van maagzuur evenmin gunstig.
 • Je moet ook niet te veel drinken bij het eten, maar wel langzamer eten en goed kauwen en het voedsel voldoende inspeekselen.
 • Wel goed is het om ’s avonds net voor het slapen gaan en ’s morgens onmiddellijk bij het opstaan, maar toch een kleine uurtje voor het ontbijt, een glas lauw water te drinken.
 • Je kan water met wat versgeperst sap van aardappelen langzaam opdrinken. Dat is heilzaam voor een gevoelige maag. Vooral als je met vakantie bent en niet altijd de beschikking hebt over goede natuurlijke en doeltreffende medicijnen is dit een welgekomen tip.
 • Drink af en toe een kopje muntthee. Dat bevordert de spijsvertering, omdat het de galsecretie bevordert.
 • Vermijd absoluut alcohol. Zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk. Laat ook de aperitieven staan zoals porto en heel zeker tonics zoals gin en whisky. Jenever is uiteraard heel sterk en dus compleet verboden voor maaglijders.
 • Chocolade, zelfs donkere chocolade is voor mensen met een gevoelige maag niet zo best.
 • Fruit is goed, maar citrusvruchten voor maaglijders dan weer niet.  Alle zure dingen kunnen best worden vermeden.
 • Vet voedsel maakt het je moeilijk. Schakel liever over op magere kost.
 • Vermijd medicijnen zoals pijnstillers, omdat ze de maag prikkelen en bij langdurig gebruik heel schadelijk kunnen zijn, ook voor het hart.
 • Gebruik voedsel met veel vezels zoals volkoren en groenten.
 • Eet het fruit met schil en al.
 • Neem geen tussendoortjes, want zo maak je van je maag een dwangarbeider.
 • Stop absoluut met roken. Dat is samen met alcohol het allerschadelijkste.
 • Beweeg voldoende en probeer elke dag minstens 5.000 stappen te zetten. Het dubbele is nog beter.
 • Zet het hoofdeinde van het bed iets hoger dan het voeteneinde, om reflux te voorkomen.
 • Slaap voldoende en bouw stress af, praat problemen uit.

En gaat de maagpijn echt niet over, raadpleeg dan zeker een arts. Ook als de maagklachten langer dan een paar weken blijven duren, of constant zijn.

Een goed natuurlijk middel is bijvoorbeeld Escholtzia.

Een tip: Escholcin van Fytobell. Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer