aug 11, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe verjaag je vieze geurtjes uit je keuken en vaatwasser?

Je houdt van frisse geuren? Ja iedereen toch? Je weet pas wat je mist als je ruikvermogen wegvalt… en dat is het eerste wat de coronapatiënten meemaken. Dan zou je alles geven om weer alles te kunnen ruiken. De geur kan trouwens ook een waarschuwingssignaal zijn: denk aan een gaslucht, of een brandlucht, of de geur van aangebakken voedsel, of een rottende geur. Dat alles kan alarmsignalen doen afgaan en dat is maar goed ook. Het lichaam is dus perfect geconcipieerd om ons zelf zoveel mogelijk te beschermen.

Een vieze geur wijst trouwens op een ontbindingsproces of een scheikundige reactie die we niet willen. Als die vieze geur uit je keuken komt, is het de hoogste tijd om na te gaan wat er aan de hand is, om in te grijpen en de oorzaak weg te nemen. Maskeren met parfum, ontgeurders of wat dan ook, is geen goed idee, omdat de bron van de vervuiling, de rotting, of de ontbinding blijft bestaan en steeds maar erger kan worden en dus je gezondheid kan bedreigen.

Vaak komen vieze luchtjes in de keuken van de vaatwasser. Die moet je geregeld reinigen en ontgeuren en dat kan perfect met een volkomen natuurlijk product.

Meestal zijn er twee echte oorzaken van een vieze geur in de keuken: een afvoer waarvan het sifongedeelte niet goed functioneert, of de vaatwasser. Over dode muizen of rottend voedsel achter de kasten willen we het nog niet hebben, want we gaan er van uit dat er toch regelmatig wordt schoongemaakt en gestofzuigd en dat kasten af en toe worden leeggehaald en weer worden opgeschoond.

Als de sifon niet goed werkt, dan haal je er zo’n rubberen ontstopper bij, een compressor, of desnoods een loodgieter. Let er ook op dat de afwateringsputjes bij dit warme weer snel opdrogen en geen sifoneffect meer hebben, waardoor rioolgeuren zich in de keuken kunnen verspreiden. Dus bij dit warme weer af en toe een geut water (of olie) in het sifonputje gieten zodat de stank afgesloten wordt.

Dan blijft er nog de vaatwasser.

Veel mensen zijn er van overtuigd dat je een vaatwasmachine nooit moet reinigen, omdat ze dat vanzelf doet. Niets is minder waar. Er blijven in de korf onderaan vaak etensresten achter en die moet je natuurlijk verwijderen. Ook de rubberen randen van de deur moeten geregeld worden schoongemaakt met een warm detergentsopje of met alcohol. Als je dat niet regelmatig doet, hoopt het vuil er zich op en zal je op den duur de deur nog moeilijk hermetisch kunnen afsluiten.

Maar de machine zelf kan allerlei nare luchtjes bewaren en weer vrijgeven in de ruimte.

Toch bestaat er een eenvoudig natuurproduct om daar korte metten mee te maken.

Haal daartoe de vaatwasser helemaal leeg, maar laat korven en glijmanden wel ter plekke. Zet nu bovenaan een kopje gevuld met gewone azijn. Laat daarna de vaatwasser een complete cyclus afwerken op de heetste stand. Je kan de azijn ook vervangen door versgeperst citroensap, dat heeft hetzelfde effect.

Er is nog een truc die evengoed werkt tegen muffe geuren.

Strooi daartoe een handvol natriumbicarbonaat op de bodem van de vaatwasser en laat weer de warmste cyclus van de vaatwasser lopen, maar zonder bestek of potten en pannen, een lege machine dus. Dit werkt verbazend goed.

Ook hardnekkige vlekken, naast muffe geuren verdwijnen als bij toverslag.

Als je dit regelmatig toepast, zal je machine er altijd als nieuw blijven uitzien en ben je voorgoed verlost van de vieze geuren in de keuken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer

Nieuwe pandemie op komst door antibiotica?

Het wordt koud, mistig, regenachtig, winderig, grijs, triestig, kortom een weerbeeld dat al aan de winter doet denken en veel mensen landerig, depressief en zelfs ziek maakt. Antibiotica zijn verantwoordelijk voor een nieuwe, stille, maar dodelijke pandemie. Door je...

Lees meer

Hoe kun je er jonger uitzien dan je bent?

We kennen allemaal de uitdrukking en bovendien waarderen we ze ook enorm: “Je ziet er goed uit”. Waaraan kun je dat merken? Natuurlijk aan je houding, je gedrag, je reacties, maar vooral aan je huid, je gezicht. Je merkt het zelf meestal ook wel in de spiegel al je je...

Lees meer