apr 11, 2024 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door zoveel mogelijk schadelijke stoffen te vermijden die de lever belasten. Als de lever in de problemen komt, ben je helemaal in de problemen.

De lever heeft een bijzonder herstelvermogen, maar je moet ook niet roekeloos zijn, want alcohol is een venijnige stille killer.

Alcohol een verleidelijke verrader

Meer dan twee derde van al deze ellende wordt veroorzaakt door alcohol. Het verraderlijke van de zaak is wel dat je langdurig ongestraft alcohol kan gebruiken, terwijl dan plots het verderf toeslaat. Als je twintig jaar lang elke dag 40 gram alcohol gebruikt, dan krijg je beslist miserie. Dat is het equivalent van drie pilsjes per dag. Dan mag je er natuurlijk geen wijn, of zeker geen sterke drank (whisky, jenever) bij drinken, of je bent veel eerder aan die 40 gram.

Maar eigenlijk moet je er niet naar streven ernstige ongemakken aan de lever te vermijden door alcohol te beperken, want er is geen veilige ondergrens. Dat betekent dat bij elke slok alcohol neuronen kapot worden gemaakt.

Als je dan bedenkt dat zowel het zenuwstelsel, als het geheugen, afhankelijk zijn van neuronen en de goede functie, dan is het veel verstandiger alcohol compleet te mijden en over te schakelen op gezonde dranken. Alcohol brengt verslaving mee, zelfs al van bij kleine hoeveelheden. Alle nonsens over “goed voor het hart en de bloedvaten” zijn bedacht door de lobby en kunnen je alleen maar sussen, in de maling nemen, misleiden en uiteindelijk je gezondheid ruïneren.

Wie wil dat doelbewust doen?

Natuurlijk is het gezellig een glas te drinken. De vraag is waarom dit hoeft met een drank die schadelijk is. Je zou hetzelfde kunnen zeggen over drugs, een probleem dat de overheid niet meer in de hand heeft, of wenst te houden.

Ook alcohol is een drug.

Formidabel herstel

Toch is de lever ook een prachtig orgaan dat voor zijn eigen herstel kan zorgen. Als je drie maanden lang geen druppel alcohol gebruikt, dan herstelt de lever zich zodanig dat hij weer normaal kan functioneren zodat je er geen last van hoeft te ondervinden. Zelfs als 80 percent van de lever aangetast was, kan 20 percent zich zodanig herstellen dat de functie van de complete lever wordt overgenomen.

De symptomen zijn wel bekend: verminderde eetlust, afkeer van bepaalde spijzen zoals koffie en vlees, verval van krachten en later gele verkleuring van de huid, de nagels, de lippen. Daarnaast treden depressies op, jeuk, vermoeidheid en verkleuring van de urine (donker) en bleke stoelgang.

Een zeer hygiënische levenswijze is het enige antwoord. Bovendien moet je je echt compleet onthouden van alcohol als het minste vermoeden bestaat dat er wat aan de hand is met de lever. Veiligheidshalve moet je zelfs als de lever gezond is, compleet alcoholvrije dagen inlassen en zelfs alcoholvrij gaan leven, dat is het verstandigst.

Eet ook niet te veel vetten, vermijd geraffineerde suiker, stop met industrieel bewerkt voedsel, kauw grondig en let op voor virusdragers en besmet bloed.

Maar bovenal is alcohol de grote vijand van de lever. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen in dat geval al schaden.

Sociaal drinken

We kunnen niet genoeg het accent leggen op het gevaar van misbruik van alcohol. Heel veel patiënten zijn zich gewoon niet bewust van het feit dat ze langzaam maar zeker alcoholist worden, hoewel ze zich nog in de fase van het sociaal drinken of van het gezelligheidsdrinken bevinden. Hier dreigt trouwens een heel ander fenomeen dan de pure geelzucht: de levercirrose, een vervetting en verharding van het leverweefsel, waardoor de aangetaste cellen hun werk niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. 

Ze hinderen trouwens de gezonde cellen eveneens in hun werking. Op de duur ontstaat een levensbedreigende situatie. Totaal stoppen met alcoholgebruik en drastisch tijdelijk inperken van vetgebruik kan de lever dan nog sparen.

En uiteraard een gezond dieet met groenten, vruchten en gezonde vetten zoals vis. Uiteraard moeten andere elementen niet over het hoofd worden gezien: spanningen vermijden, goed slapen en voldoende bewegen. Dat is het recept voor een lang en gezond leven.

En wil je de lever een detox-boost geven, dan is er een ideaal natuurlijk preparaat: Cardubell van Fytobell.

Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-870.

Of je kunt Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Je lever en je leven zullen je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer