jul 2, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kunnen oestrogenen borstkanker veroorzaken?

De hormoonlobby is heel sterk. Op allerlei manieren. Dat is zo in de vleesindustrie en dat betreft ook de medicijnen. Vaak opereren ze onder vriendelijke benamingen die zogenaamd louter informatief zijn. Ze hebben soms een hoofdzetel in Zwitserland en als juridische status hebben ze een vzw, kwestie van de indruk te wekken dat ze onafhankelijk zijn. Dat zijn ze allerminst want onder een sociale noemer gaan commerciële belangen schuil. Zo worden ook hele vliegtuigen vol artsen naar exotische oorden gevlogen voor een zogenaamd congres. Ze krijgen daar dan ook wel een paar uurtjes informatie en dan is de opdracht vervuld.

De dankbaarheid uit zich dan in het voorschriftgedrag.

Menopauze

Niet te verwonderen dat al decennialang bepaalde middelen als vrouwvriendelijk, zelfs als noodzakelijk worden omschreven: hormoontherapie. Het zou belangrijk zijn voor vrouwen in de menopauze, voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd om de kinderwens te regelen, voor vrouwen met een laag libido. Het zou voorkomen dat de seksuele appetijt wegvalt, dat er vaginale droogheid ontstaat, dat de slijmvliezen atrofiëren.

Allemaal mooie doelstellingen, ware het niet dat in feite slechts de helft van de informatie wordt gegeven: hormonale therapie heeft ook zijn schaduwkanten, zijn gevaren, zelfs zijn dodelijke accidenten.

Van heel wat vitamines is bekend dat ze een belangrijke inbreng betekenen in de preventie van gevaarlijke ziekten. Ook het risico van hormoontherapie kan vermeden worden door de kracht van de natuur.

Vervelende verschijnselen

In het beste geval gaat het om verschijnselen die lijken op die van de menopauze: hitteopwellingen, gestoorde slaap, depressieve buien, huilen, emotionele labiliteit, gewichtsveranderingen, spierpijnen, stramheid, lusteloosheid, opvliegers, zweten, verlies van libido, snelle vermoeidheid, concentratieproblemen en vermindering van de geheugenfunctie.

Ook de vaginale slijmvliezen vertonen veranderingen waardoor seksuele contacten moeilijker of zelfs pijnlijk worden. Daardoor kunnen ook relationele problemen ontstaan.

Het zijn nochtans verschijnselen waarvoor precies hormonen gegeven worden.

Daarnaast manifesteren zich ook grotere gevaren.  Er is om te beginnen een verhoogd risico op borstkanker, maar tegelijk vergroot ook de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Niet zelden ontstaat trombose in de benen. Als hormoontherapie of hormonale anticonceptie wordt toegepast bij vrouwen die roken is dat risico zelfs niet onaanzienlijk.

Hormoontherapie wordt ook toegepast bij vrouwen in de menopauze. Een vrouw is officieel in de menopauze als ze een jaar lang geen maandstonden heeft gehad. De kans om zwanger te worden is dan ook voorbij, maar er zijn dan ook nieuwe fenomenen en problemen die opduiken.

Risico’s

Zoals aan alles zijn ook aan hormontherapie (HRT oftewel Hormone Replacement Therapie) risico’s verbonden en ze zijn niet van de minste. Klontervorming en ontsteking in de aders komen meer voor. Als de vrouw in kwestie ook rookt is dat een bijkomend risico. De grootste mortaliteit van jonge vrouwen tussen de 25 en de 40 jaar is het gevolg van hormoontherapie (ook de pil voor zwangerschapscontrole) en tabak. Tromboflebitis is dan het belangrijkste risico.

Wie hormonale middelen neemt ook hormonale contraceptie, zou absoluut rookverbod moeten krijgen. Er is zowel een risico op hartinfarct als op beroerte. In het beste geval een trombose in de benen vanwege klontervorming.

Onverantwoord

Volgens specialisten begaan artsen die hoge dosissen synthetische hormonen voorschrijven onverantwoorde fouten. Deze procedure is hypergevaarlijk omdat men niet uitgaat van de begintoestand van de vrouw. Dat kan funest worden voor alles, omdat hormonen alles kunnen sturen. Maar welke arts screent eerst het niveau van de geslachtshormonen vooraleer een substitutietherapie wordt gebruikt?

Zelfs met de zogenaamd veilige pleisters moet erg voorzichtig worden omgesprongen. Men heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat als salicylzuur (aspirine) op de huid wordt aangebracht, er reeds sporen van terug te vinden zijn in de urine na amper 10 minuten. Er zijn tests gedaan met look. Als men de binnenkant van schoenen inwrijft met look, dan riekt na 10 minuten de adem al naar look, zo snel neemt de huid een stof op en wordt ze via de bloedsomloop naar alle delen van het organisme gebracht. Er zijn stoffen die al na 3 minuten werkzaam zijn, zelfs via de huid. Met gassen gebeurt dat het snelst van al en er zijn zoveel producten in de lucht aanwezig die we niet kennen en waarvan we het niet weten.

Kinderen bedreigd door schadelijke stoffen

Die schadelijke stoffen vinden we trouwens overal terug: in medicijnen, in de lucht, in verpakkingsmateriaal, in de voeding. Denk aan de dioxinecrisis van een paar decennia geleden. Veel mensen zijn dat al vergeten, maar er zijn nog altijd gevolgen. Ook de schandalen met hormonen in de vleesindustrie. Een controlerende veearts werd er zelfs voor vermoord.

De crisis rond schadelijke stoffen is amper een paar maand achter de rug of de meeste mensen zijn ze al vergeten. Integendeel, de goede berichten primeren weer, kwestie van de economie van ons land wat op te krikken. Toch weten we niet goed wat er allemaal in ons voedsel circuleert en welke nieuwe vergiften er worden aan toegevoegd. Het winstbejag van velen in de voedselsector is groter dan de bekommernis voor het effect op de volksgezondheid.

Degeneratieziekten

De mensen weten niet waar ze mee bezig zijn. Maar intussen worden we wel geconfronteerd met nieuwe slachtoffers van degeneratieziekten: Multiple sclerose, M.E., prostaatkanker, borst en baarmoederhalskanker, colonkanker, Alzheimer… ziekten die in veel gevallen beïnvloed zijn door omgevingsfactoren: lucht, water en voedsel. Men mag niet vergeten dat alle koolwaterstoffen, een receptorplaats hebben op de cel. Het is de kunst die stoffen te vermijden en die receptorplaats op de cel te bezetten. Er is een massa schadelijke stoffen die op ons afkomt, maar de MFOS is hier van groot belang, de mixed, function oxydase system.

We stellen ons soms vragen hoe het komt dat kinderen ziek worden of hyper kinetisch zijn, of autistisch worden. Maar als uit onderzoek blijkt dat er in de hersenen van 14-jarigen al lood en kwik aanwezig is, dan is dat niet zo verwonderlijk.

Vitamines en mineralen

En toch zou voor de gezondheid van kinderen heel wat kunnen worden gedaan. Bij autisten is bijvoorbeeld de vitamine B6 van belang, plus magnesium.

B6 vind je vooral in granen en biergist, hoewel met biergist voorzichtig moet worden omgesprongen vanwege de mogelijkheid dat Candida Albicans, een schimmelziekte vergemakkelijkt wordt.

Maar resultaten wijzen erop dat vitamines in een juiste dosering, aangevuld met mineralen en onderstreept door een gezonde voeding, tot merkwaardig gunstige resultaten kan leiden bij de preventie en de behandeling van zogenaamde beschavingsziekten.

Er is geen ziekte die niet behandelbaar is en die niet in meerdere of mindere mate reageert op goede voeding en suppletie. De kracht van het effect zal afhangen van de energie die het lichaam nog heeft om van goede elementen, bruikbare bouwstenen te maken en om te zetten in energie om een lang en gelukkig leven mee voort te kunnen.

En om het risico op hormonale behandelingen te verkleinen kun je gelukkig hulp verwachten van de natuur: hop, monnikspeper, Salvia, Cimicifuga, stuk voor stuk kruiden die helpen bij tekorten aan lichaamseigen oestrogenen.

Een tip: Menobell van Fytobell.

Je vindt Menobell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2223-188. Of je kunt Menobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer